”Den positiva trenden består”

John Bornstein Förvaltare på Enter Kapitalförvaltning med 8 miljarder kronor i förvaltat kapital.

Affärsvärldens general­index är upp 13 procent i år. Hur fortsätter börsutvecklingen under resten av året?
– Som vi ser det har börsen de senaste åren drivits framför allt av den goda vinstutvecklingen i bolagen. Vi tror att vinsterna kan fortsätta växa på ett bra sätt, och förmodligen överraska positivt. Vårt grundscenario är därför att den positiva börstrenden består, även om det naturligtvis kan komma korrigeringar.

Det har talats mycket om att fler börsnoteringar är på gång, kommer vi att få se ett tydligt lyft under året?
– Det är en ganska ofarlig gissning att affärsaktiviteten generellt kommer att vara hög i år. Vi kommer att få se ett antal nya bolag på börsen, bland annat via avknoppningar i Electrolux, Securitas och Teleca. Förmodligen kommer också förvärvsaktiviteten att öka. Det är positivt för börsen i allmänhet och för säljare av finansiella tjänster i synnerhet. För vår del har vi dragit konsekvenserna av det genom att äga SEB och OMX.

Vilka bolag överraskade positivt efter första kvartalet?
– Första kvartalets rapporter var väldigt bra överlag, men det som imponerade allra mest var försäljning och orderingång i verkstadsindustrin. Normalt bör verkstadsbolagens tillväxt avta så här pass långt in i konjunktur­cykeln, men i stället ser vi en acceleration. Det är annorlunda, och speglar förmodligen utbyggnaden av nya marknadsekonomier som Kina.

Vilka bolag överraskade negativt?
– Framför allt bankerna mötte inte förväntningarna. Konkurrensen tilltar och marginalerna är under press. Jämför det med utmanare som Avanza. Där tilltar kundtillströmningen och vinsterna växer kraftigt.

Ericsson fick stryk efter kvartalsrapporten. Berättigat?
– Marginalerna var lite lägre än väntat, så det är inte så konstigt att aktien sätter sig en del. Ericsson expanderar inom delvis nya områden, vilket spär ut marginalerna. Vi tror att strategin är rätt på lite sikt, men kortsiktigt skapar det osäkerhet.

Vad ska man ha för förhoppningar på Ericsson under året?
– Det här är kanske lite av ett mellanår för Ericssons vinsttillväxt, särskilt i jämförelse med den snabba vinstökningen i andra sektorer. Men redan nästa år bör Ericssons vinster växa på ett mer konkurrenskraftigt sätt. När fokus börjar vändas mot 2007 bör aktien bli mer intressant.

Några av era fonder har placeringar i Millicom och Tele2. Hur ser ni på operatörerna?
– Allmänt sett är vi försiktigt inställda till operatörerna. De har svårt att öka vinsterna på en allt tuffare marknad. Vi har en post i Tele2, där det finns värden som förhoppningsvis kan bli synligare framöver. Millicom äger vi framför allt via Kinnevik. Det har varit en bra placering.

Budkarusellen i Millicom har dragit upp aktiekursen kraftigt, blir det någon affär tror du?
– Vår bedömning är att det blir ett avslut och det förmodligen relativt snart.

Ni har följt med Boliden under lång tid, nu har ni minskat något, är råvaruboomen på toppen just nu?
– Vi har varit med i Boliden alltsedan emissionen på 25 kronor, och det är fortfarande ett betydande innehav. Det enskilt viktigaste för Bolidens del är utvecklingen på zinkmarknaden. Där råder ett efterfrågeöverskott som det förmodligen kommer ta tid att bygga bort. Det ger stöd åt zinkpriserna och åt Bolidens vinster.

Vilka aktier är intressanta i denna sektor?
– Vår exponering i sektorn täcks av Boliden. Men vi äger också aktier i ett antal bolag som på lite omvägar gynnas av de höga priserna på metaller och energi. Ett exempel är Nibe, vars försäljning av värmepumpar och braskaminer gynnas av de höga oljepriserna. Ett annat exempel är Munters. De ökar snabbt sin försäljning av komponenter till kraftindustrin. Och deras avfuktare rullas bland annat ut i Wal-Mart, världens största livsmedelskedja, som ett sätt att göra stora energibesparingar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.