Den oprövade bankiren

Lorenzo Grabau rör sig vant i Europas societet och kan finansvärlden på sina fem fingrar. Men klarar Kinneviks nye vd att sköta ett av Sveriges tyngsta börsbolag?

När Kinnevik i april aviserade att Lorenzo Grabau skulle ta över som vd efter Mia Brunell Livfors, som oväntat annonserade sin avgång i januari, gav Grabau några korta telefonintervjuer. Budskapet var att huvudkontoret ska vara kvar på Skeppsbron i Stockholm, att han ska vara anställd i Sverige och betala skatt här, även om han ska resa mycket på olika marknader och även vara en hel del i ­London.

– I grunden är Kinnevik ett svenskt bolag, och bolagets vd måste vara nära dess hjärta. Jag har dock en familj med två egna barn och en fantastisk elvaårig styvdotter, vars pappa bor i London. Jag och min fru känner att det inte är lämpligt med en flytt just nu, så min familj kommer i alla fall på kortare sikt att stanna i London, men vi får se hur det utvecklas, sa Lorenzo Grabau till Svenska Dagbladet.

En investmentbankir fnyser att det verkar ligga medieträning bakom intervjuerna och ställer sig frågande till hur mycket Grabau verkligen kommer att vara i Stockholm. Kinne­vik har redan flyttat ut många personer från Skeppsbron 18 till stadsdelen Mayfair i den brittiska finansmetropolen.

Att porträttera Kinneviks nye vd Lorenzo Grabau är inte lätt. Italienaren med det stålgrå håret och de grå-grön-blå ögonen känner få som bor i Sverige. Den förre investmentbankiren har sällan varit i Norden och inte gjort affärer här, enligt flera svenska investmentbankirer.

I stället har 48-åringen sitt nätverk i London. Men inte heller där är han en kändis, även om han har vänner. Flera av dem säger att de ska återkomma till Affärsvärlden och berätta om honom, men hör sedan inte av sig. Några personer som är bekanta med honom uttrycker det ungefär så här: ”Jaha, Lorenzo, då gäller det att vara försiktig.”

Fram träder bilden av en man som vill styra vad som skrivs om honom och inte vill låta sina vänner uttala sig. Dessutom verkar många investmentbankirer tveka att säga något om Cristina Stenbecks gullgosse för att de är rädda för att stöta sig med de två ledarna för Kinneviksfären.

Men för att börja från början. Lorenzo Grabau växte upp i Rom där han gick i en fransk skola. Hans pappa drev ett litet pappersbruk i Toscana, men bolaget blev så småningom marginaliserat av de stora nordiska bruken. Som tolvåring började sonen spela golf. Nio år senare blev han uttagen till landslaget och sägs ha haft som lägst två i handicap. Men i samma veva lade han klubborna på hyllan för att studera.

Han pluggade ekonomi på Roms stora universitet Sapienza, alltså inte på Italiens mest kända handelshögskola, Bocconi i Milano. Sådant noterar de hyperkänsliga investmentbankirerna i London omedelbart. Fina skolor ska det helst vara.

Den stilige studenten knäckte extra som skådespelare och blev mest känd för tv-­filmen Un’ Australiana a Roma, 1987. I den romantiska komedin spelade han bland annat mot den australiska skådespelerskan Nicole Kidman, som senare skulle bli ett av Hollywoods största namn. Året innan hade han, enligt filmsajten IMDB:s databas, en biroll i skräckfilmen Camping del Terrore, som på engelska hette Body Count.

Lorenzo Grabau sägs tidigt ha dragits till den glamorösa världen av rika människor, särskilt kvinnor, och hade, enligt uppgift, en Fiatarvinge som flickvän ett tag. Fort­farande sägs han vara mån om att röra sig i rätt kretsar.

Som 25-åring började han som analytiker på investmentbanken Merrill Lynch i London och jobbade med företagsförvärv. Efter fem år gick han över till konkurrenten ­Goldman Sachs i samma stad och gjorde karriär.

Den högsta position han nådde var ”managing director” och partner. Högste chef blev han aldrig. Lorenzo Grabau var på Goldman Sachs i London ansvarig för fyra områden: konsument/retail, media/internet, finansiella sponsorer och en grupp som sysslade med Europas största entreprenörsfamiljer.

Som alla andra investmentbankirer sägs han ha jobbat hårt. Han var fokuserad på sina uppgifter, processdriven och strukturerad, enligt en källa.

Även nu sägs Lorenzo Grabau vara mycket väl förberedd inför möten och argumentera hårt för sin ståndpunkt. Han gillar att höras och synas och är mån om att övertyga andra om att han har rätt, vilket gör att han kan uppfattas som lite pompös, enligt en källa.

– Han är en bra kille, men svår, säger källan.

En annan person betecknar honom som förbindlig och ha lätt för att ta folk. Han skrattar på rätt ställe när han pratar med kunder, enligt en annan källa.

Lorenzo Grabau sägs ha varit bra på att ta hand om dem som jobbade under honom, som assistenter och dylikt. Ibland kunde han sticka åt dem en flaska champagne som tack för ett bra jobb, enligt en person.

Vissa lyfter fram Lorenzo Grabaus analytiska förmåga och hävdar att han är en allvarlig och fokuserad man medan en person säger att han inte gjort sig känd som ”den vassaste kniven i lådan”.

Under åren på Goldman Sachs gifte han sig med schweiziskan Sabrina Bodmer, som två källor betecknar som ”superrik”. Hon kommer från det lilla välbeställda samhället Cologny i kantonen Genève i södra ändan av Genèvesjön, nära gränsen till Frankrike.

Hennes äldre släkting Martin Bodmer hade rejält rika föräldrar och ägnade sig bland annat åt att samla böcker. Under andra världskriget hälsade många kända författare på honom i hans hus i Zürich, bland dem Selma Lagerlöf. Senare lät han bygga ett bibliotek i Cologny som han en månad före sin död 1971 donerade till en privat stiftelse, Bodmer Foundation.

Sedan år 2005 sitter Sabrina Grabau, som hon heter nu, i stiftelsens styrelse. Hon har en konstexamen och paret Grabau syns på mingelbilder från olika vernissage och boklanseringar i London.

Sabrina Grabau hade redan ett barn när hon gifte om sig. Paret Grabau har även två barn tillsammans, en treåring och en fyra­åring. Enligt Kinnevik brukar Lorenzo Grabau ägna sin fritid åt att vara med sin fru och sina barn i parken. Familjen bor i Notting Hill i London, inte alltför långt från Kensington Gardens.

Lorenzo Grabau träffade Cristina Stenbeck i London när hon tog över Kinnevik efter att hennes far, Jan Stenbeck, hastigt gått bort i Paris sommaren 2002. Grabau hade då hand om Goldman Sachs mediesida och den avdelning som skötte kontakterna med Europas största affärsfamiljer.

Jan Stenbecks dotter sägs ha uppskattat honom tidigt. Grabau var insatt i e-handel och internetbolag, han kunde medie­branschen och han var väl medveten om Kinneviks historia. De båda blev vänner privat och sägs stå varandra nära.

År 2011, då Lorenzo Grabau skulle fylla 46, lämnade han Goldman Sachs. I stället grundade han investmentbolaget Rouge Partners tillsammans med före detta chefen för lyxvarubolaget Gucci, Robert Polet, och den tidigare vd:n för riskkapitalbolaget 3i, Philip Yea. Tanken var att utveckla internationella konsument- och lyxmärken i Kina och andra tillväxtmarknader.

Trion försökte, enligt en källa, dra in 500 miljoner euro (motsvarande cirka 4,5 miljarder kronor) från investerare, men misslyckades. Men enligt Kinnevik upplöstes Rogue Partners för att trion inte hittade några attraktiva investeringar.

Våren 2011 tog Lorenzo Grabau plats i MTG:s styrelse. Där var även Cristina ­Stenbeck själv ledamot. Senare sa han i en kort intervju med Dagens Nyheter att hon var den första han ringde när han slutade på Goldman Sachs. Rouge Partners verkade ha fallit glömska.

I två år fick han bevisa sig i MTG innan Stenbeck helt släppte in honom i sfären. ­Våren 2013 var det islossning och det ena styrelseuppdraget efter det andra kom tumlande: Millicom, ryska CTC Media, där MTG är storägare, och sfärens hjärta Kinnevik.

Efter att han blivit invald i Kinneviks styrelse köpte Lorenzo Grabau i juni i fjol aktier i bolaget till ett värde av 165 miljoner kronor. Större delen av dem köpte han direkt av Cristina Stenbecks och hennes lillebror Max Stenbecks ägarbolag Verdere. I dag är de papperen värda 230 miljoner kronor.

Kinneviks aktie rusade 120 procent i fjol, på spekulation att det kommer att gå bra för det onoterade e-handelsföretaget Zalando, som Kinnevik är storägare i. Och det var främst Lorenzo Grabau som sålde in ”det nya Kinnevik” till utländska fonder och på så vis satte fart på kursen, enligt Svenska Dagbladet. Marknadens entusiasm har dock falnat på senare tid, hittills i år har aktien tappat en fjärdedel av sitt värde.

En källa hävdar att Lorenzo Grabau satsade alla tillgängliga pengar han ägde på att köpa aktierna. Beloppet motsvarar ungefär så mycket en person som varit partner på en investmentbank ett antal år kan samla ihop. Men visst har han andra tillgångar. Hans fru är alltså förmögen och förutom bostaden i centrala London har de ett châlet i schweiziska Gstaad.

Grabau sägs ligga bakom strategin för ”nya Kinnevik” som till stor del bygger på investeringar i de tyska bröderna Samwers företag. Genom sitt in­vest­ment­bolag Rocket Internet investerar de i nya internetbolag, gärna sådana som kopierar andras koncept.

När det gäller nätbutiken Zalando, som säljer kläder och skor i Europa, har Cristina Stenbeck till och med köpt ut Rocket ur bolaget. Totalt har Kinnevik investerat nästan 8 miljarder kronor bara i Zalando. Lorenzo Grabau sägs vara god vän med tyskarna som driver bolaget och det lär även vara han som hållit i Kinneviks relationer med dem.

Grabaus före detta arbetsgivare, Goldman Sachs, har värderat Zalando till nästan 100 miljarder kronor. Bolaget utgör numera en stor del av Kinneviks aktiekurs och minsta andning om ytterligare motgångar kan sänka den ännu mer. Zalandos omsättning var lägre än förväntat i fjol samtidigt som rörelseresultatet var rött, vilket fått genomslag på Kinneviks kurs.

Nystartade internetbolag äter pengar som jätten Glufs-Glufs och det kan betyda att Grabau måste sälja av gamla Kinnevikinnehav. Det har ryktats om försäljning av hela eller delar av Tele2.

Dessutom väntas Grabau sätta i dag onoterade investeringar på börsen.

– Jag tror att inom tre till fem år kommer några av våra bolag att vara på börsen, sa han till Dagens Nyheter.

Därtill måste Grabau ta ställning till den nya situationen i Ryssland eftersom Kinnevik är aktivt där via bland annat MTG, Blocketkopian Avito och jordbruksbolaget Black Earth Farming.

Samtidigt är Grabau en investmentbankir som endast är van att agera rådgivare, inte att ha ett operativt jobb. Visserligen är Kinneviks vd inte så operativ som till exempel Olof Persson i Volvo eftersom det handlar om att sköta en portfölj av bolag på styrelsenivå, inte att effektivisera fabriker och organisationer. Men när det gäller investeringar i mindre bolag blir Grabaus roll troligen mer operativ än rådgivande.

En annan insatt person noterar att det blir en kulturkrock när Grabau, som är van vid en stor organisation, kommer till lilla ­Kinne­vik, ”som fungerar ungefär som en student­kår”. Han förväntar sig stora förändringar.

Oavsett var skeppets ratt står, i Stockholm eller London, är det intressant hur det ska gå för Kinnevik som så hårt bundit upp sig emot e-handel och internet. Frågan är om Lorenzo Grabau, som sägs vurma för sektorn, klarar att leda bolaget rätt bland blindskären där.

Fotnot: Lorenzo Grabau har avböjt att tala med Affärsvärlden i samband med den här artikeln.

Har spelat mot Nicole Kidman

Namn: Lorenzo Grabau.

Ålder: 48 år.

Bor: Centrala London, hus i Gstaad i Schweiz.

Familj: Frun Sabrina Grabau, född Bodmer, två barn på tre och fyra år samt en styv­dotter på elva år.

Fritid: Med barnen och hustrun i parken. Spelar inte golf på grund av tidsbrist, men var uttagen till italienska landslaget som ung.

Uppdrag: Vd för Kinnevik sedan 1 maj. Styrelseuppdrag i ­Kinneviksfären i MTG, ­Millicom, Zalando, ryska CTC ­Media (där MTG är storägare) och snart även i Tele2 och Cdon. Dess­utom sitter han i styrelsen för ett bolag utanför sfären: belgiska ­Soft­­kine­tic som ut­veck­lar kameror för 3d-skanning.

Kuriosa: Har som ung varit skåde­spelare och spelat mot Nicole Kidman.

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET