Den okände amerikanen som ska vända ABB

ABB:s nye vd Joe Hogan ska parera en vikande efterfrågan och hålla sin hårdföre ordförande på gott humör. Han har förutsättningar att lyckas. Denne säljfokuserade och vänlige amerikan vägrar nämligen att förlora.

Från toppen av Kilimanjaro hade Joseph M Hogan, kallad Joe, all överblick han kunde önska sig. Målmedvetet hade han tagit sig uppför berget på sju dagar, mot de vanliga nio.

Det var i augusti i år – bara några veckor innan han övertog vd-posten på ABB – som han besteg Afrikas högsta punkt tillsammans med sonen Jason som nyss fyllt 18 år. I familjen Hogan är det tradition att ett barn som blir myndigt får resa någonstans tillsammans med sin far.

Hur känns det då att vara där uppe på 5 895 meters höjd i 20 graders kyla och med en hel kontinent vid sina fötter? Frågan ställdes av den schweiziska affärstidningen Bilanz vid den enda längre intervju industrijättens nye toppchef har gjort sedan han tillträdde den 1 september.

– Att det är 70 procent mindre syre i luften, svarade Joe Hogan, bjöd på ett brett leende och tog en klunk mineralvatten direkt ur flaskan.

Möjligen är också den 51-årige amerikanens känsla inför sitt nya ledarskap lika svindlande och utmanande. Men Hogan verkar inte vara det minsta nervös över det ansvar han nu axlar. Han beskrivs mer som en alldaglig collegegrabb än en hårdnackad superhjälte. En “ordinary Joe”, en Svensson på amerikanska. Han kommer från relativt enkla förhållanden med en pappa som var kranförare.

Förväntningarna på honom är höga. Något han själv med all säkerhet är klar över. ABB:s starke man, styrelseordförande Hubertus von Grünberg, har varit tydlig – hans nye vd ska få företaget “upp på nästa nivå”. Vad det innebär i klartext är ännu inte uttalat.

– Det är bäst också för min egen skull att detta fungerar, sade von Grünberg i samband med att Joe Hogans tillträde offentliggjordes i mitten av juli.

Fred Kindle, som trots sin omåttliga popularitet blev av med vd-jobbet på ABB i februari i år, uppfyllde uppenbarligen inte von Grünbergs kravspecifikation. Den dominerande teorin är att en grundläggande försiktighet blev Kindles fall. Hans anses ha saknat den aggressivitet som styrelsen ville se för att få ABB att växa tillräckligt snabbt.

– Och för att få ny fart på ABB-aktien, tillägger en analytiker till den schweiziska tidningen Handelszeitung.

Styrelseordförandens rykte som den elaka vita hajen förstärktes ytterligare av hans luddiga och något arroganta uttalanden i samband med att Kindle sattes ut i kylan. Kritiken var hård och skoningslös. Inte ens den till synes känslokalle Hubertus von Grünberg tycks vilja utsätta sig för samma press en gång till.

Och hur känner Joe Hogan inför relationen med en styrelseordförande som redan har avsatt en vd som utåt sett levererade allt man kunde önska sig – ett gott ledarskap och framgångsrika siffror?

– Jag är inte det minsta orolig, hävdar han.

Att bygga goda och långvariga relationer är något av Joe Hogans specialitet. Handelszeitung spekulerar i att ABB har valt ut honom just för att knyta nya kontakter och öppna dörrar – inte minst på den amerikanska marknaden. Inom segmentet Automation har ABB fortfarande marknadsandelar att hämta, påpekar tidningen som har identifierat ungefär 100 konkurrerande företag i USA med potential att kunna integreras i ABB.

Att företaget är inne på att stärka ställningarna i USA bevisades genom köpet av den amerikanska transformatortillverkaren Kuhlman Electric. Affären blev offentlig i mitten av juli i år, dagen innan Joe Hogan utnämndes.

Den 23 oktober var det dags för ABB:s nye vd att presentera kvartalssiffror för första gången. Finanskris med vikande orderingångar som följd kan komma att bli ett eldprov för Joe Hogan.

Även under tredje kvartalet kunde ABB dock redovisa en rekordstor nettovinst på 927 miljoner dollar. Ebit-resultatet hamnade på 1 291 miljoner dollar, en uppgång på 25 procent, och intäkterna steg med 8 791 miljoner dollar.

Orderingången låg på 7 procent, vilket var lägre än väntat. ABB skriver i ett pressmedelande att “stora projektorder minskade påtagligt”. En orsak anges vara jämförelsen med ett mycket starkt tredje kvartal i fjol. En annan orsak uttrycks så här:

“I tillägg har ett antal kundbeslut avseende industri- och infrastrukturinvesteringar skjutits upp till följd av den senaste tidens osäkerhet på marknaden.”

Medan analytiker bedömer tillväxtpotentialen inom energisektorn som liten framöver ser Joe Hogan med tillförsikt in i framtiden. För 2008 räknar han med att uppnå förväntad tillväxt, men han ger inga nya prognoser för 2009.

– Det är för tidigt att säga hur den senaste turbulensen på finansmarknaden kommer att påverka våra marknader på kort sikt, sade Joe Hogan i pressmeddelandet.

På lång sikt ser han en stor efterfrågan av produkter för att dels modernisera befintlig energiinfrastruktur, dels för att bygga ut system för utvinning av förnyelsebar energi.

– Vi fortsätter att dra fördel av den långsiktiga trenden att bygga ut och uppgradera kraftinfrastruktur, förbättra industriell produktivitet och minska miljöpåverkan, lyfte Joe Hogan fram.

Det räckte inte för att rädda ABB-aktien från att som mest falla med 15 procent efter kvartalsrapporteringen.

Joe Hogan är känd som en “no-nonsense guy”. Han förskönar sällan verkligheten och har gjort “ärlighet varar längst” till sin devis.

– Jag lärde mig av Jack (General Electrics tidigare koncernchef Jack Welch, red anm) att man leder bäst genom ärlighet och transparens, säger han till Bilanz.

Stämningen runt den opretentiöse Joe Hogan blir ofta avslappnad och uppsluppen. Alla ska känna sig som en i gänget. Teamet är viktigt och han kan förlåta en svag siffra hellre än dålig samarbetsvilja. Dem han litar på får stort ansvar och fria händer.

– Andra får räkna med mikromanagement, avslöjar han för Bilanz.

Under intervjun med tidningen delar han gladeligen med sig av både semesterminnen och vardagliga händelser. Han uppges ha en social kompetens utöver det vanliga för chefer på hans nivå. Småsnack i korridorerna är viktigt för honom.

– Mig hittar ni överallt i verksamheten.

Också en rad före detta kollegor och samarbetspartner under Joe Hogans 23 år vid General Electric vittnar om hans extroverta egenskaper.

– Han är en sådan person man gillar direkt. Rolig och lättsam. Jordnära. Det går att prata med honom om allt möjligt. Hogan har bra grundvärderingar, är intresserad av natur och hälsa. Han är en helgjuten familjefar och försöker ta time-out någon gång per år för att fiska eller bestiga något berg, berättar Peter Ehrenheim, vd för GE Healthcare Life Science i Uppsala, för Affärsvärlden.

Han har arbetat med Joe Hogan sedan Amersham Biosciences blev en del av GE Healthcare 2004. Sedan 2006 har han rapporterat direkt till honom och de har träffats regelbundet.

– Jag har bjudit med honom på jakt, men ännu har det inte blivit av. Kanske kommer vi att ses igen när han besöker ABB i Västerås framöver, säger Peter Ehrenheim och uttrycker en personlig saknad av sin sociale chef.

Ledaren Hogan upplever han som modern. Han litar på sina närmaste, men är noga med uppföljningar och tydlig med sina förväntningar.

– Som alla bra chefer har han en förmåga att anpassa sitt ledarskap efter situationen, förklarar Peter Ehrenheim.

Den egenskap han framför allt vill lyfta fram är Joe Hogans talang att passa in i alla kulturer. Utan problem knöt han snabbt kontakter vart han än kom.

– Kundorienterad som han är reste han mycket. Hans långa erfarenhet av att arbeta i en global miljö måste vara värdefull. Också för ABB.

Peter Ehrenheim tror att Hogan kan bli bra för ABB, eller som han uttrycker det:

– Han kan lätta upp lite. De kan behöva en extern person som han, ett ansikte utåt.

Många bedömare återkommer till att det är något pojkaktigt över den pigga långsmale mannen på 1,88 meter. Hogans svenska före detta medarbetare instämmer.

– Första gången jag träffade honom tänkte jag: herregud så ung han är. Han ser inte ut att vara mer än 40, men vi är nog jämgamla, säger Peter Ehrenheim.

Både till sättet och genom sitt fagra yttre signalerar Joe Hogan en mjukhet som kan förleda. “En näringslivets Robert Redford”, lyder en beskrivning. Under den väna ytan döljer sig helt andra takter.

I det affärsmässiga ligger silkesvantarna på hyllan. Inom General Electric har Joe Hogan gång på gång visat prov på tävlingsinstinkt och handlingskraft.

– Han vill helt enkelt inte förlora. Vi spelade ofta basket ihop och han slog mig varje gång. Denna kämparanda har han också i affärslivet, säger nuvarande koncernchefen för General Electric, Jeff Immelt, till Balanz om sin tidigare kollega.

År 2000 blev Joe Hogan chef för GE Healthcare som då omsatte 8 miljarder dollar om året. När han åtta år senare lämnade företaget låg omsättningen på 17 miljarder dollar. Den kraftiga tillväxten berodde bland annat på uppköp av sammanlagt 50 olika företag. Joe Hogan såg också till att kundkontakter vårdades bättre och skapade kontinuitet.

Den största och viktigaste affären var uppköpet av brittiska Amersham för 10 miljarder dollar 2004. Strategiskt innebar det att GE Healthcare gick från att enbart leverera medicinteknisk utrustning till att vara en partner för avancerad medicinsk forskning.

– Många beundrade uppköpet, också konkurrenter. Det gav General Electric en ny ledande ställning – och det var hans personliga förtjänst, berättar Claus Claussen, professor i radiologi vid universitetskliniken i Tübingen, för tidningen Bilanz.

Med denna bedrift i bagaget har Joe Hogan bevisat att han är just så offensiv, strategisk och modig som ABB:s kräsne styrelseordförande vill ha honom. I bolagets kassakista finns fortfarande 6 miljarder dollar som anses ämnade för en uppköpsrunda. Men liksom Hubertus von Grünberg och ABB:s finanschef Michael Demaré, upprepar Joe Hogan att industrikoncernen främst ska växa organiskt. Uppköp är endast motiverade om det på så sätt går att få tag på en ny teknik eller nya geografiska marknader.

– Det är helt och hållet felaktigt att framställa mig som någon som skulle börja med att i huvudsak koncentrera sig på förvärv. Oorganisk tillväxt kan aldrig vara strategin, utan endast en nyans av strategin, säger han.

Joe Hogan är mer konkret än så. Överallt där han har varit ansvarig har det funnits ett organiskt tillväxtmål på 8 till 10 procent per år. För honom är det detta, snarare än uppköpen, som är GE Healthcares framgångsfaktor.

Kommer då ABB att drivas med samma metodik?

– Jag har närmat mig företaget med stor öppenhet. Hade jag kommit hit med färdiga koncept hade det säkert blivit fel, förklarar Joe Hogan i Bilanz.

Men om han ändå tar något med sig från sitt tidigare chefskap är det förkärleken för processer, formalia och noggrann dokumentation. Helt i motsats till Hogans annars informella umgängeston.

– Processer styr människor, och människor styr företag, är Joe Hogans bestämda uppfattning.

På General Electric införde han till exempel en strategi för att utvärdera – och betygsätta – medarbetare. De 10 procent som hamnade i botten av graderingen övervakades noga. Blev inte prestationen bättre fanns risk för att förlora jobbet.

ABB:s ledningsgrupp tycks åtminstone för tillfället inte utsättas för denna tuffa granskning. I stället lovordar Joe Hogan sina nya kollegor i svulstiga ordalag, särskilt finanschef Michael Demaré, som axlade det tillförordnade vd-skapet efter Fred Kindles avgång.

– Han är en stor talang och har visat att han kan mer än att vara finanschef.

Själv säger Joe Hogan att ABB-jobbet var “världens chans” att få arbeta med ännu en framtidsbransch. Han motiveras av tanken på alla goda affärer som kan göras när mänskligheten försöker lösa frågan kring framtidens energiförsörjning. Och på General Electric kallade han sig “företagets främsta säljare”.

– Jag tror att alla som älskar sitt företag automatiskt blir dess bästa säljare – och jag håller på att förälska mig i ABB, förklarar Joe Hogan.

Men att lämna General Electric var inte heller något enkelt beslut efter två decennier på företaget.

– Jag var tvungen att fundera noga över saken, avslöjar han.

Det är ett faktum att Hogan egentligen hade kommit så långt det bara var möjligt på General Electric. För att inte gå helt tomhänt om några år vad det dags att sadla om. General Electrics koncernchef Jeff Immelt är jämnårig med Hogan och chansen att efterträda honom inom snar framtid var små. På så vis var ABB-erbjudandet också “världens chans” för att få ny fart på karriären.

Ulrika Hotopp

ulrika.hotopp@affarsvarlden.se

____________________________________________________________

Håller sig i toppform

Namn: Joseph M Hogan.

Ålder: 51 år.

Familj: Fru och tre söner.

Utbildning: MBA från Robert Morris University och en bachelorexamen från Geneva College. Båda skolorna ligger i hemstaten Pennsylvania.

Karriär: Började på General Electric 1985 och avancerade snabbt i olika positioner inom försäljning och marknad i segmentet GE Plastics.

1998 blev han vd för GE Fanuc Automation North America i Charlottesville. År 2000 tillträdde han som vd för GE Healthcare Technologies och flyttade så småningom från Oconomowoc, Wisconsin, till företagets internationella säte i London. Sedan 1 september är han ny vd på ABB, men pendlar fram till december mellan London och Oerlikon utanför Zürich.

Intressen: Åker gärna snowboard och cyklar på mountainbike. Springer eller simmar fyra dagar i veckan för att hålla sig i form.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.