Den gyllene medelvägen

Dollarn är stark, euron är svag och kronan ligger någonstans mitt emellan.

Är kronan stark eller svag just nu? Mot dollarn har den inte varit så svag sedan 1985. En dollar kostar nästan nio kronor och det är tio procent mer än för ett halvår sedan och 35 procent mer än i slutet av 1996.

Mot euron är det tvärtom. I måndags kostade en euro 8,14 kronor och det är en kraftig nedgång från 9,50 när euron introducerades i början av 1999. Att bara jämföra dagens eurokurs med när den introducerades ger dock en överdriven bild av nedgången. Inför EMU-starten stärktes nämligen dess föregångare ecu med över tio procent på mindre än ett halvår. Men det är ändå inga som helst tvivel om att euron är svag även i ett historiskt perspektiv. Mot ett vägt index är euron drygt tjugo procent svagare än för tio år sedan. Dollarn ligger ungefär tio procent över nivån för tio år sedan om man tittar på ett vägt index av de tjugo viktigaste valutorna.

Sett i detta perspektiv är alltså eurons kurs mera extrem än dollarns.

Valutasvårigheterna

Vad ska man tro om fortsättningen? Visserligen är det oerhört svårt att förutsäga valutakurser. Dollarn har sagts vara övervärderad i åratal och missbedömningarna av dollarn har gått hand i hand med underskattningen av den amerikanska ekonomin. Men det är ändå svårt att tro något annat än att dollarn måste börja falla så småningom.

Dollarns nuvarande styrka beror säkert på att många har mycket stora förhoppningar på USA, inte bara på kort sikt utan kanske framför allt på längre sikt. Det är ju uppenbart att en viss dämpning i den amerikanska konjunkturen måste komma. Underskottet i bytesbalansen ligger redan på rekordhöga nivåer och reserverna av arbetskraft håller på att ta slut. Tillväxten kan helt enkelt inte fortsätta i samma takt som under de senaste åren. Risken är uppenbar att det inte blir den snygga mjuklandning som de flesta hoppas och tror på. Under den senaste tiden har det kommit en del varningssignaler om stigande inflation. I värsta fall måste centralbanken ta i mycket hårdare än de flesta hittills har räknat med. Men det kanske är så att placerare och bedömare överser med den risken eftersom dessa ändå är så övertygade om att den amerikanska ekonomin har högre potential än till exempel EMU-länderna på längre sikt. Men tongångarna brukar ändras när nedgången väl kommer och då kommer säkert även dollarn att falla tillbaka.

Europas högkonjunktur

I EMU-länderna talar däremot allting för att konjunkturuppgången håller i sig ett tag till. Till skillnad från i USA finns fortfarande lediga resurser att ta av. Och även om räntorna har stigit en del så är de fortfarande låga. Den svaga euron bidrar också till att stärka konkurrenskraften och därmed exporten. Det är ingen slump att den amerikanska exporten har börjat mattas av medan EMU-ländernas export har ökat snabbare och snabbare under det senaste året. Det talar för att euron nu verkligen borde börja stärkas.

I mittfältet

Hur går det då för kronan, som ligger mitt emellan dollar och euro? Den ligger förmodligen ganska rätt just nu. Även om det har börjat talas om att kronan nu riskerar att bli för stark så är det knappast någon fara ännu så länge. Att den är stark mot euron kompenseras ju i hög grad av att den är svag mot dollarn. Enligt TCW-index har kronan stärkts med ungefär tre procent sedan årsskiftet och ligger nu på ungefär 121. Det är den starkaste nivån sedan i juli 1998.

Men ingenting tyder på att företagen skulle ha det särskilt svettigt med dagens kronkurs. Exporten ökar snabbt och exempelvis konjunkturinstitutets barometer för första kvartalet tyder på att industrikonjunkturen nu är nästan lika stark som efter det att kronan föll 1992.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase