Delade meningar om Skandia

Skandia redovisade på torsdagen oväntat svaga försäljningssiffror för november månad. Nu har ett par investmentbanker redovisat sina åsikter om aktien och de visar sig gå vitt isär.

När Skandia på torsdagen släppte sin försäljningsstatistik för november månad blev det en kalldusch för aktiemarknaden. Istället för de 9,4 miljarder kronor i försäljning som analytikerna i SME Direkts sammanställning hade väntat sig blev novembersiffran bara 8,9 miljarder.

LUGN, BARA LUGN: Lars-Eric Petersson tycker Skandia går bra.

Främst var det utvecklingen i USA och Storbritannien som drog ned försäljningen och Lehman Brothers oroar sig över utvecklingen på dessa marknader. Banken skriver i en analys på fredagen att den undrar om de produkter som American Skandia sålde under 1999 och 2000 någonsin kommer att bli lönsamma, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Förmodligen inte, är Lehmans eget svar på frågan. Anledningen är att produkterna var prissatta fel till följd av de högt uppdrivna aktiekurserna och förväntningarna på företagens tillväxt de kommande åren.

Enligt Lehman Brothers blir också Skandias portfölj allt mer känslig för annullationer i takt med att varumärket blir allt mindre värdefullt. Varumärket riskerar att få sig ytterligare en törn, speciellt i USA, om Moodys gör allvar av sitt hot om att nedgradera Skandias kreditbetyg. En sådan nedgradering skulle också pressa räntetäckningsgraden ytterligare, skriver Lehman Brothers.

Byt försäkringsbolag
Lehman sätter sin riktkurs för Skandia till 15 kronor och rekommendationen stannar vid Underweight. Aktien har gått bra de senaste månaderna, konstaterar banken, men nu är det dags att byta ut Skandia i portföljen mot till exempel Zurich, Axa eller ING tycker Lehman Brothers.

Då är investmentbanken Pictet betydligt mer positivt inställda till Skandia. De har rekommendationen Öka på aktien som de tycker är undervärderad, skriver Nyhetsbyrån Direkt. Riktkursen är satt till 30 kronor per aktie.

Visserligen är även Pictet oroliga för utvecklingen i USA men gårdagens försäljningssiffror tycker banken ändå visar på att utvecklingen på övriga marknader är god. Det stärker Pictet i sin övertygelse om att Skandias affärer är starka. Beträffande USA anser banken att Skandia antingen får sätta den verksamheten på säljlistan eller göra ytterligare neddragningar.

Färre dagar har november
Enligt Skandia själva så berodde den svagare försäljningen i november på att månaden har färre arbetsdagar än vad oktober hade. Dessutom bidrog förstärkningen av kronan negativt med ungefär 1 miljard kronor jämfört med förra året. IR-chefen Harry Vos sade på torsdagen till nyhetsbyrån Ticker att Skandia i USA för närvarande prioriterar lönsamhet före försäljning.

“Det gäller egentligen alla marknader. I ett så här osäkert läge, när man inte riktigt vet vart aktiemarknaden är på väg, det man måste göra är att sätta lönsamhet före volym. Då måste man sänka kostnaderna”, sade Harry Vos.

På torsdagen tappade Skandia knappt 7 procent på Stockholmsbörsen och slutade dagen på 22,20 kronor. Nedgången fortsatte under fredagens avslagna handeln och efter lunch noterades Skandia 1,4 procent lägre på 21,90.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.