Stockholmsbörsen
Defensiva aktier står emot nedgången på börsen
Vid klockan 9.30 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,6 procent till nivån 1.588. Aktier för 0,8 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen.
Kalendern för dagen är tunn. På statistikfronten släpptes dock siffror över Kinas industriproduktion, detaljhandel och investeringar redan klockan 9, vilket är tidigare än vanligt. Industriproduktionen såväl som investeringarna i landet kom in under förväntningarna, medan detaljhandeln visade ett bättre utfall än väntat.
När börsveckan före midsommarveckan ska stängas har OMXS30 index hittills i år avancerat nästan 13 procent. Under den senaste veckan har index stärkts med 3 procent.
Electrolux var ett av få storbolag med stigande kurser. Aktien steg 0,3 procent. Flera av verkstadsbolagen backade, däribland SKF och Ala Laval med nedgångar på 1 respektive 0,8 procent.
Priset i Volkswagens erbjudande om aktier i lastbilsbolaget Traton kommer att ligga i intervallet 27-33 euro. Det skulle ge ett börsvärde på motsvarande cirka 145-177 miljarder kronor. Bolaget, där både Scania och MAN ingår kommer att noteras i Frankfurt och Stockholm.
Lundin Petroleum har fått se sin rekommendation höjd till köp från neutral av Goldman Sachs. Aktien belönades med en uppgång på över 3 procent.
Kasinounderleverantören Net Ent tillhörde vinnarna med en uppgång på drygt 4 procent. Nordea har höjt sin riktkurs till 50 kronor från tidigare 45 kronor med en upprepad köprekommendation.
Utbildningsföretaget Academedia har beslutat att slå samman sina cirka 250 förskolor i Sverige, Norge och Tyskland till ett nytt segment. I det nya segmentet ska 10-15 nya förskolor öppnas i Tyskland under 2019/20. Aktien trycktes ned med 1 procent.
Fastighetsbolaget Tingsvalvet gör premiär på Spotlight Stock Market. Senast betalt på 101 kronor innebar en uppgång med 1 krona eller 1 procent jämfört med listningskursen på 100 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.