”De yngre vill inte stanna lika länge”
Advokat är mer än ett yrke, det är en identitet. En gång advokat, alltid advokat. Traditionellt har advokater gärna jobbat kvar efter pensionsåldern.
– Det har inte krävts någon större övertalning. Men nu börjar det ändras litegrann, de yngre vill inte stanna lika länge, säger Åsa Erlandsson, vd och executive partner på Setterwalls advokatbyrå i Stockholm.
Hon är en av drygt 20 delägare som delar på vinsten. I gengäld krävs en stor insats.
– Det är ett ganska tufft jobb, säger Åsa Erlandsson.
På Setterwalls kan advokaterna inte vara delägare hur länge som helst, oftast slutar de ungefär vid normal pensionsålder. Många stannar kvar på byrån i en annan roll, kanske går de ner i arbetstid.
Åsa Erlandsson är glad över sitt yrkesval.
– I många andra yrken blir man passé, men som advokat kan man bli rätt gammal utan att ses som mossig. Erfarenhet uppskattas, säger hon.
På advokatfirman Cederquist är Johan Lundberg managing partner (mp). Den äldsta av de 17 delägarna där är 55, så frågan om hur firman ska få delägarna att fortsätta efter 65 är inte aktuell just nu.
– Vi ser ungt delägarskap som en styrka, det ger oss förändringsvilja och energi, säger han.
För delägare hos Cederquist som närmar sig pension förändras rösträtten. Det beror på att intresset för att bygga för framtiden kan minska med stigande ålder och att man i vart fall i teorin kan se annorlunda på bland annat delägarintag.
– Risken är att du fattar kortsiktiga beslut när du är nära din pension, säger Johan Lundberg.
Advokatfirman Lindahls sex kontor har tillsammans 86 delägare. Förenklat kan man säga att de tillhör två olika generationer. När den äldre går i pension kan det bli ett trendbrott, tror kontorets hr-chef Cecilia Källström.
– Vi vill såklart att de unga juristerna ska stanna länge och ha en lång karriär hos oss. Samtidigt vet vi att alla inte kommer att stanna i 30 år. Rörligheten på advokatmarknaden blir allt större, säger hon.
Många av dem som slutat som delägare är kvar på kontoret, i mer rådgivande roller. De inspirerar juniorerna, säger Cecilia Källström.
På Mannheimer Swartling advokatbyrå har delägarna träffat avtal om att man måste pensionera sig som delägare vid 60.
– Man kan förhandla med styrelsen om man vill vara kvar som konsult till 65. Efter det är det en fråga för delägarmötet att ta ställning till, säger Jan Dernestam, mp på Mannheimer Swartling.
Syftet är att hålla organisationen ung och kunna ta in nya delägare – en del i attraktionsförmågan.
– Vi anställer 50 jurister per år och kan inte växa i all oändlighet, därför har vi kommit överens om 60 som pensionsålder.
På advokatfirman Delphi ser man positivt på äldre advokater.
– Vi tror att äldre advokater generellt kan bidra mycket med att lära de yngre. De har erfarenhet och kunskaper som man inte får på universitetet, säger Stefan Erhag, mp på Delphi.
Byrån har olika typer av delägarskap, efter 65 får man inte längre vara equity partner.
– Men vi välkomnar dem att fortsätta jobba på byrån om de vill.
Ulf Öberg, 47, är mp på advokatfirman Öberg & Associés, som han grundade i början av 2000-talet. När han själv ska gå i pension har han inte tänkt på än.
– Men vi har satt gränsen 70 för delägare.
Ulf Öbergs erfarenheter från sina år som rättssekreterare och kanslichef åt den svenske EU-domaren Hans Ragnemalm är att advokaterna på kontinenten jobbar efter pensionsåldern i större omfattning än de svenska. Men det finns också advokatkontor som tvingar sina äldre delägare att ta sabbatsår.
– Du förväntas släppa kontrollen ett tag för att de yngre ska kunna växa in i delägarrollen, säger Ulf Öberg.
Advokatfirma DLA Nordic har i princip en positiv syn på äldre, förutsatt att de vill fortsätta att utvecklas i jobbet.
– Vi har några som har passerat 65 som är väldigt engagerade i att bidra med sin erfarenhet och kompetens till byråns yngre jurister, säger mp Gustaf Reuterskiöld.
Maria-Pia Hope, mp på advokatfirman Vinge, tycker att en höjd pensionsålder vore rimligt.
– Vi lever allt längre. Pensionsåldern sattes i en annan tid och är inte beräknad efter att vi ska vara pensionärer i 25–30 år. Sedan är det självklart en individuell bedömning hur länge man kan jobba, det måste finnas rätt förutsättningar och drivkrafter från båda parter för att det ska fungera. Erfarenhet är en tillgång. Men precis som i övriga näringslivet är advokatyrket ingen livstidsanställning, där man efter att ha nått en viss nivå bekvämt kan luta sig tillbaka. l
Så många jobbar kvar efter 65
Advokatsamfundet har 102 kvinnliga verksamma advokater som är över 65 år och 711 manliga. Totalt antal verksamma advokater i Advokatsamfundet är 5 586.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.