De slåss om toppjobben i Telia/Sonera

Vem som kommer att bli chef för det nya Telia-Sonera är i dag oklart. Telia har inte utsett någon efterträdare till Nivert och finländska Soneras VD Harri Koponen är enligt bedömare ett för svagt kort. Däremot pekas Soneras styrelseordförande Tapio Hindikka ut som en stark kandidat för ordförandeposten i en ny telejätte. Han har en lång erfarenhet från tidigare att städa upp i krisbolag.

”Harri Koponen har inte imponerat, det är Tapio Hindikka som styr bolaget”, säger en finländsk bedömare.

Frågan om vem som ska ta över VD-posten i Telia blir allt mer akut sedan det nu står klart att Telia för samtal med Sonera. Telias styrelse brottas för fullt med VD- frågan, och har ännu inte presenterat en lösning, trots att bolagsstämman äger rum i mitten av april och då vill styrelsen kunna presentera ett förslag.

Som Ekonomi24 skrev förra veckan har en intern lösning lanserats, där Kennet Rådne, i dag chef för Telia Networks, är ett av de starkaste korten. Frågan är dock om han är kapabel att leda en så stor koncern som Telia och Sonera skulle bli om de går samman. Men det mesta tyder på att det är det svenska telebolagets nye chef som kommer att ta toppjobbet.

Svenska staten, som är största ägare i Telia, kommer sannolikt inte heller att låta en finländare sitta i förarsätet i den nya telejätten där Telia har största ägarandelen.

”Om det är Telia som köper Sonera så vill säkerligen den svenska huvudägaren, staten, att det blir en svensk som blir VD”, säger Mika Metsälä, telekomanalytiker på den finländska fondkommissionären Kaupthing Sofi i Helsingfors.

Soneras VD Harri Koponen anses inte vara en stark nog kandidat att axla VD-manteln och fusionera de två bolagen.

”Han kom från ingenstans och har visat sig vara ganska blek. I Finland är han ganska okänd”, säger en bedömare som följt honom under Soneratiden.

Harri Koponen har tidigare arbetat på Ericsson i Sverige och Hewlett-Packard i USA. Han fyller 39 år i år, och anses därmed alltför ung, och har varit för kort tid på Sonera för att visa vad han egentligen går för, han kom dit i slutet av augusti förra året. Nummer två på Sonera är Aimo Eloholma, som är operativ chef, COO. Han är en långvägare som jobbat i bolaget sedan 1974.

Det är dock vanligt vid fusioner mellan företag att VD- och styrelseordförandeposten fördelas jämt mellan de två bolagen. Blir en svensk VD så innebär det att ordförandeposten sannolikt skulle vikas till en finländare.

Soneras ordförande Tapio Hindikka är i dag VD för Hackman och har ett förflutet på bland annat Nokia. Han har gjort sig känd som en både duktig och flitig städare av bolag i kris. Senast har han röjt upp i den tidigare sargade Hackmankoncernen, för att under det senaste året ha ägnat tid åt att reda ut de problem som Sonera hamnat i efter en rad felinvesteringar och en alltför diversifierad verksamhet.

”Han skulle kunna vara bra för en ny stor telekomjätte. Han har en mycket god och gedigen erfarenhet från att få ordning på bolag som har gått dåligt”, säger Mika Metsälä.

Telias svenske ordförande Lars-Eric Petersson har inte utmärkt sig på jobbet. Hans kort hos storägaren staten, har knappast stärkts av all uppmärksamhet kring hans jättebonus från Skandia och problemen som omgärdar det företaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.