De rödgröna arkitekterna

En medieskygg spinndoktor, en grön entreprenör och en veteran inom vänstern. De utgör hjärntrusten som ska se till att de rödgröna vinner valet.

Regnet föll på Yngerns snötäckta is vid SSU:s kursgård Bommersvik när Mona Sahlins närmaste medarbetare Stefan Stern skakade hand med Miljöpartiets Paulo Silva och Vänsterpartiets Bo Leinerdal söndagen den 8 februari i år.

För första gången träffades det rödgröna blockets planeringsgrupp. Visserligen hade gruppen formats och setts i december 2008, men sedan dess hade Paulo Silva tillkommit.

Den här grå februarisöndagen gick startskottet för en gemensam rödgrön politik, alla sex samarbetsgrupperna fanns på plats (senare skulle en granskningsgrupp och en skolgrupp tillkomma). Planeringsgruppen var den som skulle jämka ihop partiernas kulturer, få tre politiska linjer att bli en, och därtill samordna valrörelsen. Målet är

givetvis att vinna valet i september 2010.

Trion Stern, Silva och Leinerdal utgör kärnan i planeringsgruppen. Partisekreterarna Ibrahim Baylan, S, Agneta Börjesson, MP, och Anki Ahlsten, V, som också tillhörde gruppen skulle inte alltid vara med på mötena. Särskilt Baylan skulle lysa med sin frånvaro och överlämna ansvaret till Stern.

Gruppen ägnar sig både åt strategi inför valet, det som ska vara gemensamt i valrörelsen, och sakfrågor.

–?Just nu jobbar vi med en valrörelseplanering, med vad som ska bli olika faser och olika fokus i den gemensamma rödgröna valrörelsen. Parallellt ska partierna även bedriva separata kampanjer. Det är en strategisk mix. Vi ska fördjupa oss som ett trovärdigt regeringsalternativ samtidigt som var och en har sin egen profil, säger Stefan Stern.

–?Vi ser till att vi inte angriper var­andra, säger Bo Leinerdal.

Gruppens pådrivare är Paulo Silva.

–?Jag ägnar mig helt åt det rödgröna samarbetet. De andra partierna har inte en person som ägnar sig åt det på samma sätt. Vi lägger mycket resurser på detta för att få genomslag för det gröna i den rödgröna politiken, säger Paulo Silva.

Paulo Silva sitter även med i det rödgröna samarbetets kommunikationsgrupp.

–?Det är en mer dynamisk grupp.

Varken Bo Leinerdal eller Stefan Stern sägs vara världens mest snabbfotade. Men Stefan Stern är utan tvekan den i trion som har mest insyn i maktens korridorer. Till skillnad från de andra är han med på samtliga möten som partiledarna har. På det sättet har han en möjlighet till en annan helhet och mer information.

Stefan Stern tillhörde också den lilla skara som var med på Bommersvik den 22–23 oktober 2007 då de tre partiledarna träffades för att undersöka möjligheten att starta en rödgrön allians.

Därefter var det en del turer fram och tillbaka. Mona Sahlin öste beröm över Miljöpartiet och frös ut Lars Ohlys Väns­terparti. Men till slut fick Ohly komma in i värmen och de tre partierna bildade den rödgröna alliansen, eller ”rödgrönt samarbete för framtiden” som det officiellt heter.

Sedan december 2008 är alltså de olika arbetsgrupperna i gång och till våren ska de vara klara. Då ska partierna lägga fram en gemensam vårbudget, men allt behöver inte vara spikat då.

–?I Sverige definieras valrörelsen som tiden augusti–september. Regeringsplattformen ska presenteras någon gång där, säger Stefan Stern.

Det verkar som om det rödgröna blocket tidsmässigt ligger långt efter jämfört med hur den borgerliga alliansen låg till inför valet 2006, men Stefan Stern hävdar att det finns en poäng med det.

–?De påstår ofta att de hade hunnit längre i sin regeringspolitik, men i Högfors och Bankeryd låste de två år före valet fast sig i väldigt detaljerade förslag i en helt annan konjunktur. När det sedan efter valet visade sig bli en efterfrågekris satt de fast i överenskommelser som låste Sverige i hög arbetslöshet. Det var en negativ erfarenhet, säger Stefan Stern.

–?Vi har fler uppgörelser, men vi vill inte låsa oss i detaljer. Den blå alliansen gjorde totalt 15 uppgörelser, vi är redan uppe i ett 40-tal, säger han.

***

Alternerande möten

I Stefan Sterns rymliga hörnrum i närheten av Mona Sahlin i Riksdagens hus vid Riddarhustorget i Stockholm hänger en stor oljemålning som hans dotter gjorde när hon var elva år. I soffgruppen nedanför samlas planeringstrion var tredje gång.

Men medan de rödgröna partiledarna alltid träffas på Mona Sahlins rum alternerar planeringsgruppen nogsamt. Stefan Stern får traska över till Mynttorget två gånger av tre.

Här samlas gruppen antingen i det gröna rummet på Miljöpartiets kansli, där en kudde i form av en svart och vit ko glor från den knallgröna soffan. Eller också en trappa ytterligare upp där Väns­terpartiets konferensrum pryds av affischer med demonstranter med vajande fanor.

Den som har mötet ”hemma” hos sig, förbereder och för protokoll.

–?Visst kan det vara så att vi i de inledande samtalen vaktade på varandra och inte hade den fulla tilliten. Men sådant växer fram och nu har vi raka och öppna möten, säger Stefan Stern.

En gång i månaden eller oftare än varannan vecka träffas planeringsgruppen, beroende på vem i kärntrion man frågar. Alla är dock överens om att de nästan har daglig kontakt via sms och telefon.

Det senaste fysiska mötet handlade om hur den rödgröna alliansen ska göra med tv-reklam.

–?Vi har inte haft det förut, men alliansen och Junilistan hade det förra valet, säger Paulo Silva.

Gruppen har ännu inte satt ner foten i frågan.

En sakfråga som planeringsgruppen beslöt att lyfta fram var fastighetsskatten. Gruppen skulle lista tänkbara utspel i Almedalen på Gotland i somras. Det fanns en bild av att den rödgröna alliansen hade svårt att komma överens om skatter, till exempel motsätter sig Miljöpartiet de andras förslag att återinföra förmögenhetsskatten. Därför föreslog gruppen fastighetsskatten där det fanns goda möjligheter att snabbt nå en samsyn. De skickade idén till den ekonomisk-politiska gruppen som fick arbeta fram detaljerna och föreslå en förändring av den nuvarande fastighetsskatten. Det hela resulterade i ett gemensamt utspel på Gotland.

Planeringsgruppen har även tagit upp skolfrågan, vilket har lett till ytterligare en arbetsgrupp. I det ämnet har nuvarande skolminister Jan Björklund (FP) sopat banan med förre skolministern Ibrahim Baylan (S).

Dessutom är både Silva och Stern nyhetsslukare som ständigt följer med vad som händer. Därför har trion även diskuterat det nyligen så brännheta Vattenfall, vilket resulterade i att partiledarna tog upp frågan på en presskonferens.

–?Växer det fram en stor fråga samordnar vi oss och håller en gemensam pressträff, säger Stefan Stern.

***

Sahlins skugga

Stefan Stern är en spinndoktor som sägs älska det politiska spelet, snarare än politikens innehåll och substans. Stern påstås ständigt vara på jakt efter vad motståndarna har sagt och hur det kan vändas emot dem. Officiellt är 39-åringen biträdande partisekreterare och Socialdemokraternas gruppsekreterare i riksdagen.

Han är en analytiker och förtroendevald tjänsteman som likt en fantom håller sig i Mona Sahlins skugga. Egentligen vägrar han att bli intervjuad eller fotograferad.

–?Jag odlar myten av mig själv att aldrig synas och framträda, skojar han.

–?Skämt åsido, jag har inget behov av exponering. Men jag gillar att vara öppen och tillgänglig för bakgrundssamtal och det finns knappt en politisk reporter som inte har mitt mobilnummer, säger han.

Han vill vara maktspelaren som talar med journalisterna off the record och därmed drar i trådarna utan att synas, säger en av Affärsvärldens källor. Därmed slipper han stå för det han säger.

–?Han gillar att spela den mystiske mannen, säger en person med inblick.

För Affärsvärlden ställer han dock upp.

–?Vi vill visa att samarbetet är viktigt och att vi är stolta över det.

–?Anna (Helsén, Mona Sahlins presschef, reds anm.) tvingade mig, lägger han till.

Men han är inte precis ovan vid att bli citerad. Han gjorde karriär i SSU i Stockholms län och sedan var det journalister som gällde, först i rollen som pressekreterare åt socialminister Ingela Thalén 1994 och sedan som partiets presschef.

Därpå blev han informationschef på näringsdepartementet, statssekreterare åt Mona Sahlin på miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet och planeringschef i Statsrådsberedningen. Han ledde också Socialdemokraternas reklamkampanj för ja till euron.

Efter valförlusten hösten 2006 blev han vd för branschorganisationen Svensk Fjärrvärme.

–?Jag tackade ja till styrelsen i december 2006 och slutade i mars 2007. Jag hann jobba heltid i en månad. Jag ville vidga mina vyer, men jag lockades tillbaka sedan Mona Sahlin blivit vald till partiledare. Någon har myntat uttrycket ”the joy of politics.”

Med andra ord är han Sahlins man. Det var hos henne han hade investerat för framtiden. Och det hade han uppenbarligen gjort rätt i.

***

Regnskogens entreprenör

Den 35-årige Paulo Silva är så utåtriktad att han valde att driva en personvalskampanj när han blev nedpetad från femte till 25:e plats på partiets lista inför EU-valet år 2004. Miljöpartisternas missnöje med Silva berodde på att han gick emot partilinjen och ville påverka EU inifrån i stället för att kämpa för att Sverige skulle gå ur. Endast en miljöpartist kom in i EU-parlamentet, den EU-fientlige Carl Schlyter som toppade listan.

Kanske var Paulo Silva dock inte så vågad som det kan verka. Nu har Miljöpartiet anammat hans EU-syn och det är mycket möjligt att han redan år 2004 hade partiledningens tysta stöd. Paulo Silva sägs stå språkröret Maria Wetterstrand nära. En gång i tiden, när de tillsammans var språkrör för Grön ungdom, var de till och med ett par.

Efter tiden i Grön ungdom blev Paulo Silva pressekreterare i först Europaparlamentet och sedan riksdagen innan han blev politiskt sakkunnig på finansdepartementet under den förra, socialdemokratiska, regeringen.

Han har även hunnit göra upp med den borgerliga alliansen om att tillåta arbetskraftsinvandring för människor utanför EU.

När det rödgröna samarbetet började jobbade han dock som konsult på pr-byrån Westander och drev sitt och före detta sambons reseföretag Via Latina.

–?Jag har också ett investeringsprojekt och ett företag i Leticia i Amazonas (i Colombia, reds anm.) där jag ska bygga ett antal bungalows som ska fungera som hotell- och konferenscenter för männi­skor som vill bedriva miljö-, språk- och Amazonasstudier, säger han.

–?Jag har belånat min lägenhet för att göra det här, lägger han till.

Paulo Silva kom till Sverige från Uruguay som tvååring, men då föräldrarna fick jobb för Sida i Moçambique flyttade han som sexåring dit innan han som tolvåring kom tillbaka.

***

Vänsterns veteran

Bo Leinerdal är minst offentligt känd av de tre i planeringsgruppen men han sägs i stället vara oerhört väl förankrad i sitt parti. När Affärsvärlden träffar 56-åringen har han precis varit hos partikamraterna i Sundsvall och Härnösand.

Bo Leinerdal har varit aktiv i partiet sedan slutet av 1970-talet, då partiet hette VPK och leddes av en tvättäkta kommunist, Lars Werner, som bland annat deltog vid DDR:s 40-årsfirande 1989, precis före Berlinmurens fall.

–?I slutet av 70-talet var vi ett parti för socialister och kommunister. Jag var mer socialist, säger Bo Leinerdal.

Innan han började arbeta politiskt jobbade han fackligt. Han kommer från Stockholm men blev politiker i landstinget i Västerbotten, så småningom distriktsordförande och på 1980-talet kom han in i Vänsterpartiets verkställande utskott. Numera är han biträdande partisekreterare.

–?Nu är jag tjänsteman, säger han.

Bo Leinerdal sägs vara rak, chosefri och prestigelös. Ett handslag är ett handslag.

Leinerdal och Silva känner varandra väl sedan de båda var sakkunniga på finansdepartementet under den socialdemokratiska regeringen 2002–2006.

Då vägrade socialdemokraterna att dela med sig av ministerposter och makt till sina små stödpartier, I stället fick dessa utse sakkunniga på departementen.

–?Jag samordnade inte så mycket med Paulo, men vi fikade ihop, jobbade i samma korridor och lärde känna var­andra, säger Bo Leinerdal.

Om de rödgröna vinner valet 2010 blir det dock en annan situation. För första gången skulle i så fall det 92-åriga Väns­terpartiet och det 28-åriga Miljöpartiet få ministerposter.

Men visst skulle Socialdemokraterna få bestämma mest, även om alla i planeringsgruppen betonar samarbete.

–?Jag företräder det parti som har en bredare erfarenhet. Som största parti är det klart att vi ödmjukt tar på oss att också föra samarbetet framåt, säger Stefan Stern.

–?Det finns en risk att man som mind­re parti i ett samarbete försvinner. Det är vi medvetna om och diskuterar. Väns­terpartiet vill ha utrymme att bedriva vänsterpolitik i valet, säger Bo Leinerdal.

Nästa stora steg i det rödgröna planeringssamarbetet blir ett nytt möte på Bommersvik före jul i år. Då kommer alla samarbetsgrupper att träffas, så även planeringsgruppen med Stern, Silva och Leinerdal.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market