De höjer sina bonusar när vinsterna rasar
2001 var ett svagt år för många börsföretag och följaktligen redovisade företag till och med röda siffror. Bland annat redovisade Ericsson sitt sämsta resultat någonsin, ABB redovisade en rekordförlust och SAS lade sitt värsta år någonsin bakom sig.
Trots detta fick en mängd toppchefer feta bonusersättningar.
Volvos VD Leif Johansson fick 1,6 Mkr i bonus för 2001, trots en förlust på 1,8 miljarder. Bonusen baserar sig framför allt på kassaflödet som var positivt under större delen av året. Av samma anledning fick bland annat cheferna på ABB och Ericsson bonusar utbetalade för 2001.
Leif Johanssons bonus är också kopplad till resultatet, så när det vänder för Volvo kan han kamma hem en ännu större bonus. Både Ericssons och ABBs bonusprogram är kopplade till kassaflödet.
Teliachefen Marianne Nivert fick 880 000 kronor i bonus för 2001 trots ett svagt resultat. Bonusen var kopplad till Teliaaktiens kursutveckling i förhållande till Dow Jones index för tjugotre europeiska telebolag.
Även Stora Ensos VD Jukla Härmälä fick en löneökning med nästa 50 procent, trots ett svagt resultat för 2001.
Kritiken mot toppchefernas rekordbonusar och höjda löner, trots de dåliga resultaten, låter inte vänta på sig. Hur dåligt det än går för företagen tycks toppcheferna ändå få en bra bonus.
“Börsbolagens toppchefer borde inte ha bonusar utan i stället aktier i bolaget, då har de samma perspektiv som aktieägarna”, säger Lars Milberg, chefsjurist på Aktiespararna.
“Aktieägarna borde starta en kartell mot företagsledare och säga att de ska få aktier som incitament, inte bonus. Då har de samma incitament som aktieägarna. Kopplar man bonusen till kassaflödet riskerar det att stimulera endast ett kortsiktigt agerande. Ett exempel är att företagsledningen säljer ut fastigheter och får in pengar, men i slutändan kostar det mycket pengar under lång tid att hyra tillbaka dem”, säger Lars Milberg på Aktiespararna.
“Att ge bonus som baseras på ibland en faktor och ibland på en annan faktor är bara bra för en del av företaget, men inte för den andra. Styrelsen måste vara mycket mer professionell i sitt belöningssystem”, säger Lars Milberg.
Styrelseakademin arbetar för att förbättra arbetet i svenska styrelser. VD Peter Spongbergs är också kritisk till att toppcheferna på börsbolagen alltid tycks få ut bonus, trots att bolaget går dåligt.
“Ett företag måste se på helheten, hur en lönehöjning eller bonusutbetalning ses av omvärlden. Kanske avskedar samtidigt ett företag människor, samtidigt som stora bonusar betalas ut. Det kan påverka ett företags goodwill och immage. Det gäller att ha ett ersättningssystem som fungerar i både motgång och framgång”, säger han.
ABB: VD Jörgen Centerman: Bonus 2001 på 9 Mkr, plus 9 Mkr lön. Förlust: 7 miljarder.
Volvo: VD Leif Johansson: bonus 1,6 Mkr. Lön 9,6 Mkr. Ökning: 18 procent. AB Volvos förlust hamnade på 1,8 miljarder kronor.
SAS: 250 av de högsta cheferna får dela på 20 Mkr i bonus, trots en förlust före skatt för helåret på 1,1 miljarder kronor.
Stora Enso: Lön VD Jukka Härmäla. Lön 12 Mkr. Ökning 38 procent. Vinsten föll med 40 procent till 11 miljarder kronor.
Investor: VD Marcus Wallenberg. Lön 5 Mkr plus bonus 4,5 Mkr. Ökning: 46 procent. Aktien backade 15 procent, jämfört med en uppgång på 20 procent året innan.
Telia: VD Marianne Nivert. Bonus 880 000. Vinsten föll med 60 procent till 4,8 miljarder.
OM: Per E Larsson. Bonus 2 Mkr. OM gjorde ifjol en förlust på 469 Mkr.
TV4: Den före detta VD:n Thorbjörn Larsson ökade sin lön från 3,8 Mkr till 4,1 Mkr för i 2001, trots att vinsten sjönk med 30 procent till 235 Mkr.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.