De hetaste nordiska fintechbolagen

Affärssajten Business Insider har listat de tolv hetaste bolagen inom finansiell teknik, fintech, i Norden. Flera av dem är svenska.

Trots att London har utvecklats till den ledande europeiska staden vad gäller fintechbolag, med 3,5 miljarder pund i investerat kapital i sektorn under de senaste fem åren jämfört med övriga Europas 4,4 miljarder pund, har även de nordiska länderna en blomstrande fintechscen. Det skriver Business Insider och påpekar att det redan finns ett antal så kallade enhörningar, det vill säga ett startup-företag med en värdering på minst 1 miljard dollar, i regionen. 

 

1. Klarna

Klarna är ett svenskt bolag specialiserat på betalningar. Klarna har påbörjat en rejäl expansion in på storbankernas territorium då de ansökt om banktillstånd hos Finansinspektionen. Företaget har även tagit sitt första steg in i den ameriknska marknaden med den första stora kunden Overstock.com.

 

2. Izettle

Svenska iZettle har tagit fram en kortläsare för betalningar åt mindre bolag.

 

3. Meniga

Isländska Meniga utvecklar verktyg för privatekonomi åt stora banker. Bland kunderna märks Skandia, ING och Islandsbanki.

 

4. Trustly

Svenska Trustly har utvecklat en betalningsmodell för nätbetalningar. Bolaget expanderade nyligen till 21 nya europeiska marknader.

 

5. Behaviosec

Luleåbaserade BehavioSec är ett säkerhetsföretag med inriktning på biometri. Företagets lager gör det möjligt för exempelvis en bank att avgöra att det är du baserat på hur du rör exempelvis musen eller trycker på din skärm.

 

6. Safello

Safello är också svenskt. Bolaget driver en bitcoinbörs och erbjuder direkta betalningar från totalt 86 banker. Bolaget har nyligen tecknat avtal med den brittiska storbanken Barclays.

 

7. Fundedbyme

Stockholmsbaserade Fundedbyme är med på listan också. Bolaget har byggt upp en crowdfundingplattform som sträcker sig över åtta marknader.

 

8. Coinify

Man brukar säga att det inte var guldgrävarna i Klondike som tjänade storkovan utan de som sålde material, hackor, mat och annat som guldjägarna behövde. Danska Coinify tillhandahåller inte bitcoins utan är specialister på att bygga in teknik för handlare att acceptera den virtuella valutan.

 

9. Holvi

Finska Holvi erbjuder teknik för kapitalhantering åt bolag och frilansare.

 

10. Fixura

Är likt Lendify och Lendino inriktat på utlåning, men företaget hör hemma i finska Vasa. Hittills har 46,3 miljoner euro lånats ut via plattformen.

 

11. Lendino

Dansk motsvarighet till Lendify. Sätet är Köpenhamn. Det är oklart hur mycket företaget tagit in i finansiering.

 

12. Lendify

Svenskt bolag med säte i Stockholm som är landets första peer-to-peer-låneplattform. Bolaget har tagit in 2 miljoner euro i riskkapital.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF