H&M
De hemliga miljarderna
Mitt i Stockholm, i korsningen Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan, vajar en ljus flagga med ett behornat mörkt fårhuvud en bit ovanför de förbipasserandes huvuden. Ramsbury AB, står det. Här sitter H&M:s ordförande, Stefan Persson, mittemot klädjättens huvudkontor där äldste sonen är koncernchef. Det är Ramsbury som placerar Stefan Perssons privata pengar. Varje år tar H&M:s huvudägare emot runt 4 miljarder kronor i utdelning från bolaget.
– Jag tycker det mesta med investeringar och affärer är roligt. Vi är dessutom ett härligt gäng här och har roligt när vi jobbar. Vi tycker vi kan det här, sa han för några år sedan till tidningen Fastighetsvärlden.
Totalt får H&M-klanen nästan 7 miljarder kronor i utdelning per år – före skatt. Det sammanlagda värdet av deras aktier är runt 200 miljarder.
Många förmögna familjer runtom i världen har ett eget så kallat ”family office”, som har hand om deras pengar. Där sitter anställda som beslutar om investeringar utifrån vissa ramar om allokering, det vill säga hur mycket som ska gå till aktier, räntebärande papper, fastigheter och välgörenhet.
I Sverige är det inte så vanligt med ett privat familjekontor. Bland svenska familjer sägs de båda grenarna av släkten Rausing ha byggt upp ganska stora organisationer i London för att förvalta släktens miljarder. Även syskonen Stenbeck satte upp ett family office för att hantera arvskiftet och makten över Kinnevik efter fadern Jans bortgång.
Familjen Persson sköter, enligt uppgift, mycket via SEB, en bank som familjen haft affärsförbindelser med under lång tid. Dessutom har familjen, åtminstone tidigare, även låtit investmentbanken Goldman Sachs i London och schweiziska EFG Private Bank förvalta ansenliga portföljer. Men så har de alltså också Ramsbury som fungerar lite som ett familjekontor, även om Stefan Persson är involverad i investeringarna själv och inte har släppt förvaltningsansvaret till andra.
Här arbetar två personer som tidigare var fastighetsexperter på Catella, Lars Drangel och Per Asplund. Samarbetet med Stefan Persson började enligt Fastighetsvärlden när de var på Catella och sökte upp Persson och hans dåvarande personlige rådgivare, H&M:s tidigare finansdirektör Jan Jacobsen, för att föreslå att Persson köpte Åhlénshuset mitt i Stockholm. Det gjorde han också till en kostnad av 1,3 miljarder. Senare anställde han Catelladuon i Ramsbury Property.
För aktieinvesteringar anlitar Stefan Persson den gamle stjärnmäklaren Hans Mertzig. Han gjorde sig ett namn på 1980-talet när han arbetade på Carnegie. Senare förvaltade han framgångsrikt kapitalet i Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling. Till en början arbetade Mertzig direkt åt Ramsbury, men sedan några år driver han en aktiefond tillsammans med sin son Magnus Mertzig där en stor del av det insatta kapitalet sägs tillhöra Stefan Persson.
Stefan Person äger även knappt 5 procent av vännen Melker Schörlings börsbolag MSAB. Den posten är värd drygt 2 miljarder kronor och styrelseplatsen i investmentbolaget är för övrigt Stefan Perssons enda i ett noterat bolag, vid sidan av H&M.
När det gäller familjen Perssons H&M-aktier, som är värda nästan 170 miljarder kronor, höll Stefan Persson dem tidigare privat och fick därmed betala så mycket skatt på utdelningen att han var Sveriges meste skattebetalare. År 2010 betalade han till exempel drygt 800 miljoner kronor i skatt. Men 2011 flyttade han aktierna till holdingbolaget Ramsbury Invest, som tidigare hette Stefan Persson Placering AB.
Manövern innebar för det första att Stefan Persson förde över en del av sin förmögenhet på sina tre barn. I Ramsbury Invest äger han 70,1 procent medan barnen äger knappt 10 procent vardera. Att inte låta barnen få 10 procent, alltså en så kallad corner, lär vara en försiktighetsåtgärd, fast det förnekar H&M att det är. Även om familjen sägs komma väl överens just nu vet ingen vad som väntar i framtiden.
För det andra innebar flytten att familjen främst skattar för utdelningen när de tar ut pengar ur Ramsbury Invest. Våren 2013 plockade de ut en halv miljard kronor, som gick till klädjättens välgörenhetsstiftelse H&M Conscious Foundation, och året före 1 miljard kronor, som gick till Familjen Erling-Perssons stiftelse, enligt H&M.
Förra året betalade Stefan Persson ”endast” 39 miljoner kronor i skatt och hade halkat ner till plats 19 i skattebetalarligan, enligt Svenska Dagbladet.
Stefan Perssons tre barn – Karl-Johan Persson, Charlotte Söderström och Tom Persson – sitter i styrelsen för Ramsbury Invest.
Fastigheterna finns i Ramsbury Property. Bolagets strategi är att köpa kvalitetsfastigheter med kontor och butiker i det absolut bästa shoppingläget i de största städerna. Och det bästa shoppingläget letar sedan decennier även H&M efter, så Stefan Persson är väl bekant med konceptet.
– Vi har alltid velat ha bästa läget för H&M-butiker och det har varit av en stor betydelse för H&M. Själv har jag gått sönder ett antal skor genom åren i arbetet att hitta det bästa läget i de bästa och största städerna, numera världen över. Vi tror att vi kan den biten, sa Stefan Persson till Fastighetsvärlden för några år sedan.
I Stockholm betyder det att Ramsburys bestånd är koncentrerat till Drottninggatan mellan Klarabergsgatan och Kungsgatan. Sedan Ramsbury Property år 2003 köpt kvarteret i ena hörnet av Mäster Samuelsgatan/Drottninggatan för nästan 600 miljoner kronor lät Persson riva huset och göra en shoppinggalleria med en inomhuspassage genom hela fastigheten, den så kallade Hötorgspassagen, givetvis med en H&M-butik som dragplåster. Nu äger han kvarteren i tre av korsningens fyra hörn, inklusive Åhléns som nämndes tidigare. I en av fastigheterna finns Ramsbury och i en annan har H&M sitt huvudkontor. Dessutom äger han Butterickshuset en bit bort på Drottninggatan. I Malmö har han en fastighet vid Gustav Adolfs torg och i Göteborg en på Kungsgatan.
Men beståndet sträcker sig vidare ut i världen. I London äger Ramsbury två kvarter vid Oxford Circus, ett i korsningen Regent’s Street/Oxford Street och ett längre ner på Regent’s Street. Det sistnämnda var en mer än hundraårig fastighet där det klassiska varuhuset Dickens & Jones låg förr. Prislappen hamnade på 2,5 miljarder kronor, enligt medieuppgifter. På de 20 000 kvadratmeterna finns butiker och kontor, bland annat en H&M-butik. I Paris finns en fastighet på paradgatan Champs-Élysées och två på den mest exklusiva shoppinggatan, Faubourg Saint Honoré. Dessutom har familjen Persson en fastighet i Rom, en i München och en vid Ströget i Köpenhamn. Ramsbury köper i genomsnitt en fastighet per år.
Fastigheterna i Göteborg, Malmö och Köpenhamn köptes av H&M:s grundare Erling Persson, alltså Stefan Perssons far. Erling Persson var dock inte lika nogräknad som sin son utan ägde hus även i Gävle, Sundsvall, Norrköping, Linköping och Nyköping, enligt Fastighetsvärlden.
Fastighetsvärlden uppskattade för ett år sedan att värdet på Ramsburys fastigheter var 20 miljarder kronor. Det bokförda värdet är 12 miljarder.
Namnet Ramsbury kommer från Stefan Perssons gård, eller rättare sagt by, utanför London som han köpte i slutet av 1990-talet. År 2009 köpte han även byn Linkenholt, nära Ramsbury, för nästan 300 miljoner kronor, enligt The Daily Mail. Det engelska ordet ”ram” betyder bagge på svenska, därav fårskallen på flaggan.
Även på Fågelbrolandet på Värmdö har Stefan Persson en gård som han utökat genom att köpa mer mark ett par gånger. För ett år sedan köpte han, via sitt nybildade bolag Fågelgolf, Fågelbro Golf & Country Club för 100 miljoner kronor. Tanken var dels att rädda golfklubben där och dels att rädda värdefull natur från planerad bebyggelse och trafik.
”Grundtanken med samtliga markköp på Värmdö som jag har gjort är att skapa ett öppet och levande skärgårdslandskap. Allt sker i nära samarbete med Världsnaturfonden”, sa Stefan Persson då i ett uttalande till Dagens Industri.
År 2009 fick Stefan Persson, tillsammans med Anders och Maria Wågberg som driver hans gård Malma på Värmdö, Skönhetsrådets pris för sitt engagerade arbete med att iståndsätta, vårda och utveckla en del av Värmdös kulturlandskap.
Strax före jul i fjol köpte Stefan Persson ytterligare 20 hektar mark på Värmdö, den gången av byggbolaget NCC.
Förutom investeringar ger Stefan Persson bort pengar till välgörenhet via Familjen Erling-Perssons stiftelse som ska främja vetenskaplig forskning, stödja undervisning och utbildning samt främja vård och uppfostran av barn. Han startade den år 1999 genom att donera drygt 200 miljoner kronor och har sedan kontinuerligt fyllt på den. Totalt har han stoppat in 2,2 miljarder kronor. Sedan starten har stiftelsen beslutat att dela ut 2,3 miljarder kronor (pengarna har förräntats), fast pengarna betalas ut i omgångar till fleråriga projekt. Stiftelsen har i dagsläget 1,5 miljarder kronor.
Bidrag har bland annat gått till diabetesforskning vid Karolinska Institutet (KI), cellforskning på Astrid Lindgrens barnsjukhus, utbildning i entreprenörskap och stöd till SOS Barnbyar för att bygga en by i Ukraina. Även Fryshuset, som jobbar med ungdomar i Stockholm, har fått pengar. KI och Kungliga Musikhögskolan har fått medel till en aula respektive en konsertsal. Dessutom sägs Stefan Persson ha lovat att tillsammans med Wallenbergstiftelserna finansiera det nya kongresscenter som Nobelstiftelsen vill bygga på Blasieholmen.
***
En vårdag år 2012 åt H&M:s vd Karl-Johan Persson och entreprenören Stefan Krook lunch på restaurang Publik högst upp i Pub-huset vid Hötorget i Stockholm. De var överens om att starta ett investmentbolag tillsammans, men kunde inte komma på namnet. Förslagen flög genom luften, men inget kändes rätt. Då lade de märke till sitt könummer, en svart plastbricka på en rostfri metallfot. Med vita siffror stod det 41.
– Det får heta 41:an, sa en av dem.
Tanken var att investera i entreprenörsbolag med potential, men helst i ”goda” företag med ett hållbarhetsperspektiv, även om huvudsyftet är att tjäna pengar.
Stefan Perssons äldste son sysslar nämligen inte bara med att driva H&M. Varje år får han 115 miljoner kronor i utdelning, utöver sin lön på drygt 12 miljoner kronor. Dessutom är hans andel i den utdelning som Ramsbury Invest får drygt en halv miljard kronor, men den ligger kvar i bolaget.
KJ Persson är även delägare i Stefan Krooks satsningar Good Cause, God Fond och God El. Det hela började för tio år sedan när Stefan Krook, som varit med och grundat mobiltelefonibolaget Glocalnet, ville starta ett elbolag som skulle ge bort vinsten till välgörenhet. Krook ville få med sig Stefan Persson, men fick i stället träffa sonen Karl-Johan och tycke uppstod.
Duon satte upp stiftelsen Good Cause, som skulle äga God El och liknande ”goda” företag. Startkapitalet kom från Karl-Johan Persson, Oriflame-familjen af Jochnicks stiftelse, Stefan Krook, Inter Ikeas ordförande Per Ludvigsson och det då Ingvar Kamprad-dominerade finans- och fastighetsrådgivningsbolaget Catella.
Karl-Johan Persson sitter fortfarande i stiftelsens styrelse. Numera äger stiftelsen även fondbolaget God Fond som ger bort hela vinsten, dock ej kundernas avkastning. Karl-Johan Persson och övriga styrelseledamöter får ingen ersättning utan skänker bort sin tid. Till och med 2012 hade stiftelsen gett 27 miljoner kronor till välgörenhet.
Krook och Persson gillade att göra affärer ihop. Även Krook hade pengar, inte främst för att han sålt sina aktier i Glocalnet utan för att han sålt aktier i sin pappas möbelföretag, EFG Kontorsmöbler.
Investmentbolaget 41:an har investerat i läxhjälpsbolaget My Academy, kaffekedjan Barista, nätbutiken Mathem och några mindre, icke-namngivna, bolag. Men främst har de lagt pengarna på den digitala brevlådan Kivra. Där har Stefan Krook nu gått in som vd, och 41:an gör därför inga nya investeringar för närvarande eftersom Krook inte har tid att titta på de förslag som duon får. Tanken med Kivra är att svenskarna ska samla all sin post, som räkningar från elbolag och brev från Skattemyndigheten, i en digital låda. I somras köpte Kivra konkurrenten Brevo. Nu har bolaget fler än 600 000 användare, enligt Stefan Krook.
***
Stefan Perssons dotter Charlotte Söderström, som är två år yngre än Karl-Johan Persson, håller en låg profil i näringslivet. Visserligen sitter hon i styrelsen för några av familjens bolag, men inte så många.
I stället driver den hästbitna Söderström ridhästgården Kattvikhagabya i Båstad. Som ung var hon tävlingsryttare, men numera jobbar hon en del med sponsring åt H&M och har bland annat sett till så att klädjätten stödjer hoppryttaren Malin Baryard. Den medieskickliga Baryard, som bland annat har varit programledare på tv, har gett H&M mycket reklam.
Charlotte Söderströms man Martin Söderström är desto mer affärsinriktad. Han är aktiv i ett tiotal bolagsstyrelser, dock inte i något noterat företag. På jobbsajten Linkedin presenterar han sig som investerare. I pressen har Martin Södeström beskrivits som klock- och smyckesförsäljare samt mångårig vän med kronprinsessan Victoria. Charlotte Söderström är, liksom flera av H&M-kusinerna, vän med alla kungabarnen, enligt Expressen.
Stefan Perssons sladdson Tom har pluggat film i London. Han har startat ett eget bolag, Story Investment Company S.I.C. AB, som ska syssla med film och foto. Han är styrelseledamot i ännu färre bolag än sin syster, endast i Ramsbury Invest och Fastighets AB Mimeråtta, som är ett dotterbolag till Ramsbury Property.
Eftersom Charlotte Söderström och Tom Persson äger knappt 10 procent var i Ramsbury Invest får de drygt en halv miljard kronor var i utdelning varje år, men de pengarna stannar i bolaget. Dessutom äger de 12 miljoner aktier var privat som de får 115 miljoner kronor var i utdelning på.
***
Även om Stefan Persson, som ende son, fick ärva lejonparten av sin far Erlings H&M-aktier och tillsammans med sina barn äger drygt 35 procent av kapitalet i bolaget, så faller klädkedjans guldregn även över hans systrar och/eller deras barn. Erling Persson fick tre barn med sin första hustru Margit Iacobi: Sian Bengtsson, Stefan Persson och Lottie Tham.
Sian Bengtsson gick bort 1992. Då var hennes barn, tvillingarna Stefan och Jan Bengtsson, 20 år. Stefan Bengtsson har berättat för DI Weekend att hans mamma var sjuk under hela hans uppväxt. Hon hade diabetes och före sin död hade hon opererats för en hjärntumör. Hon hade haft fem hjärtinfarkter och avled då hon hjälpte en granne att knuffa upp en bil ur en snödriva.
Stefan Bengtsson höll sig till att börja med utanför näringslivet genom att vara sjöofficer i tio år, men grundade sedan investmentbolaget Ekstranda tillsammans med sin bror. De investerade i it-projekt och i Stockholms innekrogar Sturehof, Teatergrillen och Riche. Men för två år sedan sålde de sina aktier i Ekstranda.
I stället köpte Stefan Bengtsson en av Roslagens största gårdar, Addarsnäs utanför Norrtälje av Lars Otterbeck, som tidigare var vd för pensionsbolaget Alecta. Prislappen landade på 120 miljoner kronor.
Stefan Bengtsson skapade rubriker år 2006 då han köpte världens då snabbaste sportbil, en Koenigsegg CCX, för 6,5 miljoner kronor och kraschade den mindre än ett dygn senare.
Brodern Jan har hållit en lägre profil i offentligheten. Han sitter i styrelsen för värdepappersbolaget Schuykill Partners och är ordförande för stjärnkocken Jacob Bergströms bolag Bistro JB.
Tillsammans sitter tvillingarna i styrelserna för bland annat värdepappersbolaget Race Craft Holding som har tillgångar för drygt 100 miljoner kronor, fastighetsförvaltnings- och värdepappersbolaget Kullen Holding som har tillgångar för nästan 70 miljoner kronor och i det nystartade värdepappersbolaget CSB Capital. Dessutom är de med i samma kommanditbolag, Edda Fastigheter, som sin moster Lottie Tham.
Varje år får bröderna Bengtsson drygt 100 miljoner kronor var i utdelning från H&M.
Lottie Tham, Erling Perssons yngsta barn och Stefan Perssons lillasyster, får varje år drygt en halv miljard kronor i utdelning från H&M. Hon investerar bland annat via bolaget Tham Invest som har bokförda tillgångar för 800 miljoner kronor.
Dessutom driver hon Jakobsbergs säteri och har flera bolag runt det, som JKAB som föder upp hopphästar, Jakobsbergs gårdsförvaltning och värdepappersbolaget Jakobsbergs Invest. Det sistnämnda har sammanlagda tillgångar på mer än 150 miljoner kronor. Hon har även fastighetsbolagen Västra Borgaren, Östra Borgaren och Ädelmannen som tillsammans har tillgångar på mer än en halv miljard kronor.
Totalt har Lottie Thams aktiebolag i Sverige bokförda tillgångar på 1,7 miljarder kronor. Dessutom har familjen två välgörenhetsstiftelser: Hennes Barnfond och Tham Family Foundation.
***
Lottie Thams barn Lina Tham von Heidenstam, Carl Tham och Nils Tham sitter i ett antal styrelser. Lina, som är döpt Ann Karolina, sitter i styrelsen för flera av familjens bolag. Carl och Nils sitter även de med i familjens bolag. Dessutom är de styrelseledamöter i bolag där deras far Pieter Tham finns med, som fastighetsbolagen Djurgårdsstadens Fastigheter Holding och Guldslingan Holding, som har ett antal dotterbolag, och det nystartade Silvipar, som ska investera i skog och mark.
Nils Tham driver sitt eget värdepappersbolag, Nisse T Capital, och sitter i styrelsen för kusinen Tom Perssons nystartade filmbolag.
Nils Tham och Tom Persson gick i samma skola i Djursholm. De var populära bland skolkamraterna och senare blev de ett omtalat radarpar på Stockholms kändiskrogar, enligt Expressen. Tham var en sådan festprisse att nöjesmagasinet Stureplan år 2007 skrev om honom under rubriken ”Här är ditt liv Nisse Tham”, enligt Expressen.
H&M-klanen har inte velat bli intervjuad för den här artikeln, men familjen Persson och familjen Tham har kommenterat den. Affärsvärlden har inte lyckats nå Stefan och Jan Bengtsson.
Läs om Ägarnas bolag här.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.