Carnegie
De gör comeback i Carnegies Sverigefond
“Pengar är nästan gratis och räntorna obefintliga. Det gör att fler bolag köper varandra och att kapital kommer till aktiemarknaden i jakt på avkastning”, skriver Blecher.
Blecher lyfter fram att flera av fondens aktier har levererat “en fin avkastning till ganska låg risk” men påpekar samtidigt att avkastningen hjälptes av budet på Scania.
Carnegies Sverigefond sålde också alla Loomis-aktier under perioden.
“Vi köpte aktierna kring 80 kronor då alla var livrädda att kontanter skulle försvinna och dess verksamhet dö. När vi sålde aktierna fick vi en bra bit över 100 procents avkastning och då har vi också fått flera utdelningar genom åren”, skriver Blecher.
Vidare gjorde Handelsbanken och Atrium Ljungberg comeback i Sverigefonden. Blecher menar att Handelsbanken är en av världens mest välskötta banker, men en aktie som de länge ansett vara dyr på grund av bolagets värdering mot bokat eget kapital.
“Men om man tar hänsyn till dess fina avkastning på eget kapital (ROE), kvalitén i kreditportföljen och därtill noterar dess starka finansiella ställning så konstaterar vi att SHB värderas lägre än börsens snitt och till högre utdelning. Och det kan vi inte säga nej till. Lägg till att det har en mycket fin tillväxt i länder som Holland och England”, skriver han.
När Carnegies Sverigefond sålde aktierna i Atrium Ljungberg berodde det på att man var rädda för att bolagets köpcentrum skulle få konkurrens från e-handeln. Sedan dess har bolaget sålt PUB, köpt flera kontorsfastigheter och därtill börjat projektera en del bostäder. Nu har fonden köpt tillbaka bolaget till portföljen.
“Lägger man ihop börsvärdet plus skulderna och delar i antalet kvadratmeter så kan man konstatera att företaget värderas till strax över 25.000 kronor per kvadrat. Med tanke på att nästan alla de fastigheter de äger kan säljas avsevärt högre kom vi in i aktien på en stor rabatt. Lägg till att de har låg skuldsättning och aldrig sänkt sin utdelning”, skriver Blecher.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.