De gjorde läxan rätt
En marknad som är så stor, så dynamisk och så expansiv som den amerikanska är svår att hålla sig ifrån. Med rätt recept kan ju kakan bli hur stor och god som helst.
– Frågan är inte om man ska vara i USA, utan hur man ska ta sig dit, säger Christian Berggren, professor i industriell organisation vid Linköpings universitet.
Ett stort framgångsrikt köp är förstås det snabbaste sättet, även om historien av sådana försök förskräcker. Securitas köp av Pinkerton och Burns för fyra respektive tre år sedan skulle kunna vara undantag, trots problem med vissa verksamheter och stämningar efter 11 septemberdåden.
– Rent ekonomiskt kan vi sätta bock i kanten, där har vi nått våra mål, säger Securitas vd Thomas Berglund.
– Men det är fortfarande långt kvar innan alla i organisationen är med. Det är när man får folk att “ticka” som det verkligen händer saker.
Det är en utmaning som gäller överallt. Men visst finns det kulturella skillnader att vara vaksam på.
– Men det finns också olika individer i en och samma kultur. Det gäller att alltid hitta den amerikan, portugis eller fransman, som gillar den kultur vi har på Securitas. Ju tydligare man är med sin egen företagskultur, desto lättare är det att hitta dem som passar in, säger Thomas Berglund.
Att stora köp är svårare än mindre är ingenting som är unikt för den amerikanska marknaden, oavsett vilken sorts företag man köper. SCA köper exempelvis gärna välskötta företag som klarar sig på egna meriter, medan Securitas föredrar tröttare verksamheter man kan väcka liv i.
– Problemet är att USA ligger längre bort. Man måste ha en insikt om att synergierna ofta är väldigt små, säger SCA-ordföranden Sverker Martin-Löf och tillägger att man också måste ha ordning på hemmaplan innan man sätter sig på det transatlantiska flyget. Förvärv tar tid och resurser.
Det säkraste sättet är att röra sig långsamt och stegvis, som Skanska och Ikea har gjort och som Hennes & Mauritz försöker göra. Vid ett misslyckande kan man i alla fall dra sig ur utan att ha förlorat så mycket. Men oavsett hur litet ditt bolag är gäller det att se upp med juridiken. Och arbetet med det legala måste mer än någon annanstans ske löpande.
– I USA har Securitas en juridisk maskin som årligen hanterar 4 000-5 000 legala tvister med anställda och kunder. Det är mest småsaker, men man måste ha koll på varje enskild tvist. Börjar man glida på den punkten kan man snabbt spåra ur, säger Thomas Berglund.
– I de företag vi köpt i USA har vi lyckats minska vår “cost of risk”, framför allt genom att öka våra försäkringar och därigenom dra ned självrisken. Vid framför allt större avtal gäller det också att skriva in att man har rätt att driva en eventuell stämning vidare mot kunden.
Samtidigt ska förstås inte problemen överdrivas. Det finns, faktiskt, platser på jorden som är mer tungrodda, och ingen av de direktörer Affärsvärlden talat med tycker att den amerikanska juridiken är direkt avskräckande.
– Due dilligence och beräkning av riskexponeringen får förstås extra stor vikt i USA. Men trots alla risker är det mycket som är förutsägbart. Jämfört med Asien och Latinamerika är räntor och kapitalmarknader stabila, säger Sverker Martin-Löf.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.