De är rikast i Norden – så många är miljardärerna

De rikaste personerna i Norden 2022 äger klädjättar, hedgefonder – och hisstillverkare. Totalt uppgår förmögenheterna för Nordens 74 dollarmiljardärer till 285 miljarder dollar.
De är rikast i Norden – så många är miljardärerna - nordenkartan-variant2-2-emilie-bergman-1
Förmögenheterna för Nordens dollarmiljardärer uppgår till 285 miljarder dollar. Illustration: Plym&Bergman

Sverige, 45 miljardärer (+4)

Stefan Persson, 17,6 miljarder dollar (-3,7)

H&M-arvingen Stefan Persson klev in i familjeföretaget som 29-åring. Efter universitetsstudier i Lund och Stockholm flyttande han till London och blev 1976 landschef och ansvarig för utlandsexpansionen.

Stefan Persson. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

H&M hade just öppnat sin första butik i Storbritannien, men 1982 ville pappa Erling trappa ner och Stefan flyttade hem och blev VD. 2020 lämnade Stefan Persson över ordförandeklubban efter 22 år på posten, i ett bolag som hade växt till en global klädjätte med butiker i över 70 länder. En butik i Storbritannien hade blivit närmare 300.

Stefan Persson äger 36% av aktierna i H&M, och hans förmögenhet värderas till 17,6 miljarder dollar. Det gör honom till den rikaste personen i Norden, trots att det är en nedgång från 21,3 miljarder dollar i fjol. 2021 var ett svagt år för H&M försäljningsmässigt, varav en del kan kopplas till Kinas bojkott av bolaget.

Även Stefan Persson barn Charlotte Söderström, Karl-Johan Persson och Tom Persson, liksom hans syster Lottie Tham är dollarmiljardärer.

Danmark, 9 miljardärer (-1)

Anders Holch Povlsen, 13,6 miljarder dollar (+0,4)

Anders Holch Povlsen är Århus-miljardären som blivit Danmarks rikaste person. Även om Legofamiljen totalt har en större förmögenhet.

Anders Holch Povlsen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau/AP

Holch Povlsen är ensam ägare av klädjätten Bestseller, kanske mer känt för varumärken som Vero Moda, VILA och Jack & Jones. Hans far, Troels Holch Povlsen, började tjäna pengar som mattförsäljare, men öppnade sedan klädföretagets första butik i danska Brande 1975.

Som bara 28-åring blev sonen Anders VD i familjeföretaget. Han är också storägare i nätjättar som ASOS, Zalando och Klarna. Häromåret pekades han dessutom ut som den största privata markägaren i Storbritannien av tidningen The TimesEnligt beräkningar äger han 1% av hela Skottland.

Anders Holch Povlsen förmögenhet uppgår till 13,6 miljarder dollar. Det är en uppgång från 13,2 miljarder dollar 2021.

Bestseller kunde i höstas visa upp ett rekordresultat och valde att betala ut en extra månadslön till samtliga av bolagets 17 000 anställda.

Norge, 13 miljardärer (+1)

Andreas Halvorsen, 6,3 miljarder dollar (+0,3)

Hedgefondägaren Andreas Halvorsen är Norges rikaste person, men är sedan länge utvandrad till USA.

Han började sin finanskarriär på investmentbanken Morgan Stanley, och jobbade under 1990-talet under den legendariska investeraren Julian Robertson i firman Tiger Management. Halvorsen räknas in till gruppen “Tiger Cubs” – tidigare Tiger-anställda som sedan gått och grundat egna framgångsrika hedgefonder. I Halvorsens fall heter hedgefonden Viking Global Investors vilken han grundade 1999 och fortfarande är VD för.

Firman har sitt huvudkontor i Connecticut på amerikanska östkusten, och förvaltar mer än 47 miljarder dollar. Förra året vare dock det sämsta hittills för bolaget, och Halvorsen skrev i ett brev till investerare i januari att de underskattat effekterna av coronapandemin.

Halvorsens egen förmögenhet uppskattas till 6,6 miljarder dollar. Det är en uppgång från 6,3 miljarder dollar 2021.

Finland, 7 miljardärer (+-0)

Antti Herlin, 4,1 miljarder dollar (-2.4)

Finlands rikaste person, Antti Herlin, är ordförande i hisstillverkaren KONE. Företaget som köptes av hans farfarsfar, utvecklades av hans far Pekka Herlin till ett hissimperium. I dag är KONE världens tredje största tillverkare av hissar och rulltrappor.

Antti Herlin.
Foto: Mikko Stig/ Lehtikuva/SCANPIX

När Antti Herlin under 1990-talet var VD utsågs han till arvtagare av familjeföretaget. Uppgörelsen blev dock syskonen Ilona och Ilka Herlin underrättade om först flera år senare, vilket resulterade i en bitter arvstvist. Lottlösa blev de inte – i dag tillhör fyra av Finlands totalt sju dollarmiljardärer Herlinklanen. Lösningen blev att bolaget delades upp. Hisstillverkningen fortsatte under KONE, medan containerlogistiken flyttade till nya bolaget Cargotec.

Antti Herlin äger själv 23% av aktierna i KONE och har 62% av rösterna. Hans förmögenhet beräknas till 4,1 miljarder dollar. Det är en nedgång från 6,5 miljarder dollar 2021.

Senaste året har varit prövande. Den kinesiska marknaden är viktig och skuldproblemen på Kinas fastighetsmarknad har slagit mot KONE.

Miljardärer i Norden

Sverige
45 miljardärer (+4 sedan 2021)
Gemensam förmögenhet: 174 miljarder dollar.

Norge
13 miljardärer (+1)
Gemensam förmögenhet: 41 miljarder dollar.

Danmark
9 miljardärer (-1)
Gemensam förmögenhet: 57 miljarder dollar.

Finland
7 miljardärer (+-0)
Gemensam förmögenhet: 13 miljarder dollar.

Läs också om Nordens nya dollarmiljardärer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF