De ännu större affärernas år
Vinsterna slår rekord, balansräkningarna är starkare än någonsin och räntan ligger på fortsatt låg nivå. Så skrev Affärsvärlden för ett år sedan när redaktionen satt och kikade i kristallkulan för att se vad 2006 hade att bjuda på. Samma sak kan vi skriva i dag, med skillnaden att det nu är ännu mer sant. Ett år senare har vinsterna nämligen satt nya rekord och balansräkningarna är ännu fetare, trots att utdelningarna var ymniga även under 2006.
Storaffärerna tog också mycket riktigt fart under året. Ta bara utköpen av Gambro, Capio, WM-data, Protect Data, Medicover, Strålfors med flera, och de ännu inte avslutade buden på Scania, Semcon och Cybercom. Lägg därtill samgåendet mellan JC och RnB, Medas storaffär och Getinges miljardförvärv och så vidare.
Men det försvann inte bara bolag, 2006 var året då börsen fick en rad tillskott av nya aktier, inte minst genom att storbolag delade på sig och knoppade av dotterbolag (Husqvarna, Securitas Direct, Securitas Systems, Rezidor), men också för att riskkapitalisterna på allvar började välja börsen framför en försäljning till branschkollegor eller industribolag (Gant, Kapp-Ahl, Lindab, BE Group, Biovitrum).
Hur ser det då ut för i år? Vi tror att trenden fortsätter, med uppköp, nya bolag och förvärv.
Det senare därför att det är tydligt att aktiemarknaden nu hungrar efter tillväxt och företagsköp. Meda, Hexagon och Getinge är tre bolag som belönats med kraftiga kursuppgångar efter företagsköp.
Starka balansräkningar och låga räntor gör att trenden med stor andel kontantaffärer kommer hålla i sig.
Flera av börsens stora bolag är laddade för företagsköp. Pengar saknas inte. Bara bolag som Ericsson, Volvo, Telia Sonera och Atlas Copco kan få ihop 150-200 miljarder till företagsköp om de skulle vilja. Vidgas listan till börsen som helhet talar vi om 300-400 miljarder eller ännu mer. Bara Scania sägs ju ha sytt ihop 100 miljarder i lån för ett eventuellt motbud på MAN.
Volvo har redan köpt upp sig i Nissan Diesel. Närmast på önskelistan står nog en affär med kinesiska Dong Feng som i ett huj skulle lyfta upp Volvo till världstoppen.
Då handlar det om en affär i storleksordningen 20-30 miljarder kronor. Ericsson kommer att vilja stärka sig inom bredbandsteknik, Atlas Copco och Sandvik letar också förvärv, framför allt i Asien.
Husqvarna har en tydlig ambition att växa, här kan vi räkna med flera miljardköp, kanske av Toro eller Gardena.
Precis som tidigare var det riskkapitalbolagen som stod för flera av årets stora affärer, framför allt Gambro- och Capioköpen.
Inget tyder heller på att deras affärsvilja kommer minska nästa år. Tvärtom har riskkapitalbolagen under 2006 satt rekord i att samla in nya pengar. Flera av de globala spelarna, som Blackstone, KKR, Permira med flera, sitter på nya kassakistor i 100-miljardersklassen, pengar som deras investerare kräver att de sätter sprätt på.
Att Norden definitivt finns på firmornas radarskärm visas av köpet av danska teleoperatören TDC, men också av köpen av kabel-tv-bolagen Com Hem och UPC.
Flera riskkapitalbolag har enligt Affärsvärldens källor också nosat på andra bolag, däribland Electrolux och SSAB. En annan uppköpskandidat för riskkapitalet är den kärntekniska konsulten Studsvik, som ägts av riskkapitalister tidigare.
Men jättebolag som Telia Sonera (stark balansräkning, möjligt att stycka) går inte heller säkra, och uppköp av Sandvik, Atlas Copco eller Securitas är faktiskt ingen omöjlighet.
I den här fasen av konjunkturen brukar de branschkonsoliderande affärerna komma. Getinges köp är ett exempel på det, MAN:s försök att ta över Scania ett annat.
I it-branschen har strukturomvandlingen tagit fart ordentligt med uppköpet av WM-data, Protect Data och buden på Semcon och Cybercom samt samgåendet mellan LB Icon och Framfab för att nämna några exempel Tieto Enator kan bli nästa bolag som slukas. Andra uppköpskandidater är IFS, Readsoft, Telelogic och Orc Software.
I skogen har det länge talats om affärer. Nu tycks det börja röra på sig. Stora Enso har satt sina sågverk på säljlistan och fler bolag väntas strömlinjeforma strukturen. Kanske är det äntligen dags för drömaffären i skogen, den mellan SCA:s och Holmens tidningspappersdivision och SCA:s journalpapper.
Bankerna är en annan sektor där storaffärer kan följa. Danske Bank köpte Sampos bankdivision, samtidigt som Sampos “Nalle” Wahlroos ser ut att vilja ta en bit av Nordea när staten säljer.
SEB har flaggat för att den tyska verksamheten är till salu om det inte sker en ordentlig uppryckning. Flera propåer lär redan finnas.
Sedan fortsätter uppgifterna om ett samgående mellan SEB och Nordea att pyra, liksom strukturrykten kring Swedbank. Kanske blir det en europeisk jätte som tar klivet in i Sverige.
De mäktiga sfärerna lär fortsätta stå i fokus under 2007.
I Stenbecksfären handlar det om intressena inom telekom. Blir det en försäljning av Millicom, eller är det Tele 2 som går under klubban?
Handelsbanksfären har flera bolag som kan bli utsatta för attack från företagspirater av Christer Gardells typ, som Skanska, SCA, Sandvik och SSAB. Lyckas Industrivärden övertyga Renault om att sälja en maktpost i Volvo?
Trots hög aktivitet i portföljen under året dras Wallenbergs Investor fortfarande med en stor substansrabatt. Mycket talar för att nya ledningen under vd Börje Ekholm kommer att utnyttja sina starka finanser för att återköpa aktier.
Samtidigt väntar marknaden på vad som ska hända med Scania, om OMX blir uppköpt och vad som är Investors plan är i Electrolux. Kanske gör Börje Ekholm “en ny Gambro”.
Och är kanske pillerhungrande Astra Zeneca redo för en fusion trots allt.
Det enda som kan sägas säkert är att 2007 ser ut att bli ett mycket händelserikt år.
___________________________________
KÖPARNA
Husqvarna
Volvo
Ericsson
Atlas Copco
UPPKÖPSKANDIDATERNA
Securitas-bolagen
Tieto Enator
Electrolux
OMX
UTDELARNA
Atlas Copco
Volvo
Telia Sonera
ÅRETS CASE
Skanska
Sandvik
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.