Juridik
Därför vill FI begränsa bolånen
– Det vi tänker oss är att utfärda ett allmänt råd där det finns en begränsning av belåningsgraden. Det vill säga hur stor del av en bostads värde ska du kunna använda som säkerhet för ett lån. I dag finns ingen sådan regel, säger Per Håkansson, chefsjurist på FI.
Anledningen till att FI kommer med förslag om nya regler är på grund av slutsatser som gjorts i den rapport som släpptes i februari i år.
– När vi tittar på bolånegivningen, vilket vi har gjort i en stor studie, så finns det inte anledning att kritisera bankerna för deras kreditprövningar. Men ändå blir vi oroade när vi ser att en del hushåll har väldigt hög belåningsgrad. Det spelar inte så stor roll om priserna på fastigheten som man köpt skulle sjunka till under det man har lånat så länge man har betalningsförmåga. Men om betalningsförmågan minskar på grund av arbetslöshet, skilsmässa eller liknande då hamnar man i en bekymmersam situation för att man tvingas sälja bostaden för ett pris som understiger det man är skyldig banken.
Per Håkansson menar att reglerna inte grundar sig på att FI skulle se en förvärrad utveckling på marknaden.
– Det här är oberoende av den ekonomiska utvecklingen. Vi arbetar med scenarier hur det skulle se ut i mer extrema lägen. Vi anser att bolånegivningen ska klara även extrema scenarier. Vi gör ingen som helst bedömning om de är sannolika eller osannolika. Även i dåliga tider ska konsumenterna klara sig någorlunda bra. Och för att göra det behöver man ha ordentliga kuddar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.