Därför är nyföretagandet avgörande

Både Kil och Grästorp har förlitat sig på att de ligger i relativt tättbefolkade regioner med bra möjligheter till anställning. Det är en falsk trygghet, menar Bengt Johannisson, professor i entreprenörskap och företagsutveckling vid Ekonomihögskolan i Växjö.

Särskilt allvarligt är ett lågt nyföretagande när vi går in i en sämre konjunktur, menar han.

– Kommunerna måste bygga upp en annan typ av ekonomi, så att man har beredskap när konjunkturen vänder, säger Bengt Johannisson.

– Dessutom behöver även den del av Sverige som finns i Grästorp och Kil människor som startar nya företag, säger Bengt Johannisson.

Även om det finns en hög andel egenföretagare i kommunen betyder det inte att man kan bortse från att nyföretagandet är lågt. Speciellt inte om de befintliga företagen främst är verkstadsföretag, som situationen är i Kils kommun. Trots att dessa företag visar bra resultat, vilket påpekas av kommunens näringslivsansvarige, Jonas Andersson, är det viktigt att kommunen agerar för en strukturförändring, menar Bengt Johannisson.

– En negativ tolkning av företagsstrukturen i Kils kommun är att den är förlegad. I stället är det upplevelseindustrin och tjänsteföretagen som man måste satsa på, säger han.

– Det krävs förmodligen en stor avlärning om en kommun har en väl fungerande verkstadsindustri, det är ju andra villkor som gäller för andra sektorer. Men man kan lära sig mycket av att titta på hur andra kommuner gör för att förbereda sig.

Bengt Johannisson tycker att Gnosjö-regionen är en bra förebild.

– Där har de en väloljad industri. För att förbereda sig för en ny marknad har de valt att lyfta fram nya områden som är kopplade till de befintliga företagen, till exempel satsar de på designfrågor.

Nedläggningen av Metsos fabrik i Grästorp, och därmed förlusten av en viktig arbetsgivare i kommunen, kan vara just en signal om att omstruktureringen från verkstads- till tjänstesektorn har startat på allvar. Erfarenheter från andra kommuner visar att en sådan nedläggning kan vara gynnsam på sikt.

– Det kan vitalisera företagandet i kommunen, säger Bengt Johannisson.

Även om det i dag är mer nödvändigt än tidigare att ge nyföretagare goda villkor, är det aldrig fel för en kommun att satsa på entreprenörerna, tycker Bengt Johannisson.

– Jag anser att entreprenörskap behövs, inte bara i nystartade företag utan i alla verksamheter. Om en kommun bejakar den nyfikenhet som bland annat kan ta sig uttryck i att man startar nya företag, så utvecklar det även annan verksamhet.

I ljuset av det mycket dåliga nyföretagande kom kommunledningarna i Grästorp och Kil på samma idé. Båda kommunerna har nyligen tillsatt var sin näringslivsansvarig. Men Bengt Johannisson är inte säker på att det kommer att göra någon skillnad.

– Det kan ju vara så att kommunledningarna vill freda sitt samvete och visa att man agerar. Men visst tyder det på att man vill göra något mer än att bara prata, säger han.

Hans bästa tips för en kommun som vill öka nyföretagandet:

– Min slutsats är att man måste ha en plan för att lära barn och ungdomar om entreprenörskap i skolan. Lärare bör uppmärksammas på att man kan bjuda in egenföretagare, de flesta är stolta över sina företag och berättar gärna.

– Dessutom måste de ansvariga i kommunen visa att man uppskattar de företag som finns. Det kan handla om att ordna “näringslivets dag”, eller att skicka pressmeddelanden om företagsamheten till lokaltidningen, säger Bengt Johannisson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.