Darenhill: ”Boliden uppfyller kraven”
Vilka hållbarhetskriterier använder ni för fonden?
– Det är ursprungligen en etisk fond som lanserades redan 1991 och som inte investerar i företag som tillverkar eller säljer bland annat vapen, tobak, alkohol, kommersiell spelverksamhet eller pornografi. I slutet av 2015 utökades fondens hållbarhetsprofil genom att vi nu inte investerar i fossila bolag inom olja, kol och gas, samt att vi fokuserar på att välja in bolag utifrån ett hållbarhetsperspektiv med betoning på miljön. För hållbarhetsanalysen använder vi MSCI:s ESG-rating (environmental, social and governance, reds anm) och fokuserar särskilt på koldioxidutsläpp, utsläpp av giftiga ämnen och vattenförbrukning.
Hur ser intresset från placerarna ut?
– Det har fullständigt exploderat. Vi ser en stark efterfrågan från såväl privatkunder som institutioner, vars kunder önskar placera hållbart. När vi gjorde om fonden enligt den nya inriktningen i slutet av 2015 var det förvaltade kapitalet i fonden ungefär 900 miljoner kronor. I dag ligger det på cirka 9,5 miljarder kronor. Så det finns helt klart ett stort intresse, och numera pratar jag nästan bara hållbarhet när jag är ute och träffar kunder.
Den här restriktionen som vi kan kalla det, gör den det svårare att skapa en bra avkastning?
– Vi gör inte det här bara för att vi tycker det är bra för miljön och samhället. Jag är helt övertygad om att det på sikt kommer att vara mer lönsamt för företagen att bedriva en hållbar affärsverksamhet, vilket i förlängningen också gynnar investerarna. Framför allt när det kommer in nya generationer av sparare som ställer andra krav på sina placeringar.
Eftersom det är en global fond bör det finnas en uppsjö av tänkbara placeringar även efter det som sorteras bort av hållbarhetskriterierna. Hur gör ni för att välja ut de enskilda innehaven?
– Vår modell bygger inte på traditionell stockpicking utan vi använder oss av kvantitativa metoder för vår aktiva förvaltningsprocess. Enkelt uttryckt innebär det att vi med hjälp av matematiska modeller räknar på företagens fundamentala nyckeltal, marknadsdata och hållbarhetspositionering för att urskilja vilka aktier fonden ska köpa och sälja. Syftet är att maximera förväntad avkastning, minimera risken och kostnaderna samt ge fonden önskad hållbarhetsprofil. Vi följer mer än 2 000 bolag och det vi framför allt fokuserar på utöver hållbarhetsaspekten är företagens värdering och kvalitet. Hög utdelning är också något som vi premierar. Fonden har innehav i ett 100-tal bolag, varav det största utgör knappt 3 procent av fondens kapital.
Kan du ge några exempel på vad de här modellerna har plockat fram?
– HP är fondens enskilt största innehav i nuläget. Det är ett företag som gett en bra avkastning för fonden, men som fortsatt har en attraktiv värdering. Amerikanska börsnoterade aktier har i genomsnitt ett p/e-tal på drygt 21 medan HP:s p/e-tal är ungefär hälften. Ett annat större innehav är Best Buy, en amerikansk hemelektronikkedja som också ligger bra till värderingsmässigt och som nyligen höjde utdelningen med 20 procent.
Har du något exempel utanför USA?
– Det brittiska byggbolaget Persimmon är ett innehav. Bolaget åkte på en rejäl kursnedgång med ungefär 40 procent i samband med Brexit-omröstningen förra året. Eftersom vi såg positivt på företaget samtidigt som ingenting egentligen hade hänt i själva verksamheten, blev bolaget i själva verket ännu mer attraktivt enbart på grund av effekten av Brexit, vilket skapade en möjlighet att öka innehavet ytterligare. Nu ligger kursen faktiskt över nivån före Brexit.
Har du något svenskt bolag i portföljen?
– Vi har ett innehav i gruvbolaget Boliden, vilket kanske inte är det första man kommer att tänka på när det gäller hållbarhet. Men det är ett bolag som både uppfyller våra ESG-krav och som dessutom kommer väl ut i vår kvantitativa modell.
Christian Darenhill
Förvaltar: SEB Hållbarhetsfond Global.
Förvaltat kapital: Cirka 9,5 miljarder kronor.
Utveckling: Cirka +5 procent hittills i år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.