”Där försvann trovärdigheten”

Fondbolagen och AP-fonderna var redan irriterade på Industrivärdens toppar när uppgifterna om vidlyftiga jakter och privata jetresor avslöjades. I ett stort reportage i Affärsvärlden berättar en rad storägare om spelet bakom kulisserna.

Den 15 december hölls ett möte med Sverker Martin-Löf och Jan Johansson, samt ett antal institutionella ägare, då researrangemangen diskuterades.

– Deras förhållningssätt var att man inte hade brutit mot några lagar och att man hade följt den egna resepolicyn, säger Peter Lundkvist, ägaransvarig på Tredje AP-fonden.

Samma dag hade det framkommit i SvD att Sverker Martin-Löf hade fått livstids förfoganderätt över en jaktanläggning i Källberget i Härjedalen. I artikeln dammades även tre år gamla uppgifter från samma tidning av. Där beskrevs hur jaktanläggningen Henvålen, som SCA:s äger, hade lyxrenoverats för 100 miljoner kronor.

– Det är fel, det är lögner och starka vinklingar, sa Sverker Martin-Löf, enligt en av dem som deltog i samtalet.

En av mötesdeltagarna frågade då:

– Vad exakt är det som är fel? De här personerna som nämnts i artiklarna, de har väl flugit?

– Nja, att den här lilla jaktstugan, Källberget, har el indraget, det är fel, ska Martin-Löf ha svarat. Han har avböjt medverkan i den här artikeln.

Den omfattande medierapporteringen har innehållit en hög detaljrikedom med namn, platser och tidpunkter. Händelsekedjorna har därför blivit rätt snåriga att följa.

– Det kan vara någon detalj som är felaktig i tidningsartiklarna, men de har hävdat att nästan allt är fel , säger Peter Lundkvist på Tredje AP-fonden.

– Jag är inte så naiv att jag tror att varje stavelse är helt korrekt, men jag tror inte allt är fel.

Mötet avslutades efter tjugo minuter utan att institutionerna egentligen hade fått veta något nytt. Men efter nya uppgifter om att Jan Johansson och Anders Nyrén har besökt fotbolls-EM i Ukraina med affärsflyget och tagit med sig familjemedlemmar begärde de institutionella ägarna samstämmigt på ett nytt möte att en extern granskningsman tittar närmare på frågan.

– Det är inte nödvändigt, var beskedet från Martin-Löf.

– De menade att revisorerna inte hade haft några synpunkter på det, att man följde regelverket, säger Peter Lundkvist.

Några institutionella ägare beskriver stämningen under mötet som rätt konstig, färgad av oförståelsen inför varandras positioner.

– Johansson och Martin-Löf höll små anföranden och deras chefsjurist anförde att allting hade skett i enlighet med policyer, säger en deltagare.

Folksams ägaransvariga Carina Lundberg Markow, vars ordförande Anders Sundström också har flugit med SCA:s affärsflyg, deltog i konferenssamtalet.

– Jag sa att jag ville se resepolicyn de refererade till, men det fick jag ju inte, säger hon.

Samma dag gjorde Sverker Martin-Löf en halv reträtt. Han meddelade att han tänkte lämna alla styrelser – men först 2016, det år han skulle fylla 73. Det var tidigare än han själv antytt.

– 70 år, ja det har sagts, men nu är det ju 75 de pratar om. Kanske har man nått en viss insikt om att åldrande är individuellt. Jag har uppnått en viss ålder och det är inte mycket att göra åt, men jag har mycket erfarenhet. Jag är beredd att stå till förfogande så länge hälsan står bi och jag är efterfrågad, sa Martin-Löf i en intervju i Affärsvärlden 2012.

Just när det gäller efterfrågan på hans tjänster verkar Martin-Löfs uppfattning ha skilt sig en del från omvärldens, i alla fall delar av den och i alla fall på slutet.

– Folk hade tröttnat på Sverker Martin-Löf, även inom sfären. Alla trodde att han skulle sluta när han fyllde 70. Sedan för något år sen, så sa han att han skulle stanna till 75. Inom sfären är det många som tröttnat på att han beter sig som en brukspatron, säger en uppgiftslämnare som har god inblick i sfären.

Det finns också institutionella aktieägare har valt bort Industrivärden för deras syn på bolagsstyrning.

– Vi valde att investera i andra bolag som låg i linje med våra förväntningar. Vi har ingen exponering bortsett från våra indexfonder, säger Sasja Beslik på Nordea.

Martin-Löf tycks inte ha varit helt omedveten om kritiken. I en uppmärksammad intervju i Dagens Industri den 15 januari sa han bland annat att han misstänkte att Industrivärden var avlyssnat och att mediestormen kring affärsflyget och jakterna berodde på att det finns starka krafter som vill skada sfären. Han har också sagt sig ana vem eller vilka som ligger bakom, men utan att nämna namn.

– Om jag spekulerar i det så skulle det bli ett himla liv. Så det går inte, sa han till nyhetsbyrån Direkt.

Utspelet tog många aktieägare på sängen.

– Det är ett anmärkningsvärt påstående från en ordförande i ett börsnoterat bolag, säger Peter Lundkvist på Tredje AP-fonden.

– Om jag hade samma misstanke skulle jag polisanmäla, det är det första jag gör, inte att prata med en journalist. Oavsett om det är sant eller inte så är det helt häpnadsväckande hur man hanterar uppgifter som kan utgöra ett allvarligt brott.

Lundkvist menar att uttalandet blev strået som knäckte kamelens rygg.

– För mig personligen försvann trovärdigheten för Sverker Martin-Löf där, inte för vad han sa utan för hur han hanterade uppgifterna.

En vecka senare, den 22 januari, samlades institutionerna åter på Storgatan och Martin-Löfs avgång annonserades.

Detta är en kortversion av “”Pär Östberg är vice vd på Industrivärden nu och väntas ta över som verkställande direktör”, sade ambassadören.”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

Av: Emanuel Sidea

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.