Danske: Utdelningssäsongen närmar sig – köp Nordea, SEB och Handelsbanken

Danske Bank förväntar sig en mild återhämtning i efterfrågan på svenska bolån när räntorna sjunker, vilket bör dämpa marginalpressen något.
Danske: Utdelningssäsongen närmar sig – köp Nordea, SEB och Handelsbanken - MicrosoftTeams-image (4)

Bankernas värdering kommer att fortsätta påverkas av press på räntenetton på kort sikt och eventuella regulatoriska böter, men den fundamentala avkastningspotentialen är högre än vad nuvarande multiplar indikerar.

Det skriver Danske Bank i en analys.

Husköpkraften (housing affordability) befinner sig på krisnivåer och utbudet är högt, men Danske Bank förväntar sig att detta kommer att förändras när räntesänkningarna slår igenom i den reala ekonomin. Swedbank och Handelsbanken har de högsta svenska bolåneexponeringarna och har mest att vinna på en återhämtning på bostadsmarknaden.

“Vi förväntar oss att bolånetillväxten förbättras men inte återgår till de höga nivåernafrån en räntemiljö med 0 procents ränta. Sverige håller fortfarande på att anpassa sig till finansieringskostnader på runt 2 procent på lång sikt, vilket kommer att fortsätta påverka låneefterfrågan, men stigande volymtillväxt från nuvarande låga nivåer kommer att mildra marginalpressen på räntenettot”, skriver Danske.

Danske Bank skriver vidare att svenska banker är kapitalstarka och att utdelningssäsongen närmar sig. Extraordinära utdelningar kan inte pågå för evigt men 2024 kommer bli ännu ett år med höga avkastningar på volatila marknader.

Banken upprepar köpråden på Nordea, SEB och Handelsbanken. För Swedbank upprepas behåll.

Här hittar du de senaste köpråden för svenska aktier. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.