Aktier
Danske Bank: Här ser vi högst potential på marknaden
Året har hittills bjudit på en negativ stämning på marknaden, mycket på grund av kriget i Ukraina, stigande räntor och hög inflation och stigande risk för lågkonjunktur. Samtidigt har räntorna stigit ovanligt snabbt, vilket inneburit kursfall även på obligationsmarknaden.
Dock påpekar Danske att det faktum att räntorna stigit i år gjort att avkastningspotentialen på längre sikt faktiskt har ökat. Att Riksbanken väntas höja räntan ytterligare framöver anses också leda till att korta obligationer samt sparkonton kommer att kunna ge en viss positiv avkastning. Därför har Danske höjt rekommendationen för statsobligationer till neutral från en tidigare undervikt.
Vidare behålls en övervikt i investment grade, då de erbjuder en högre ränta än trygga statsobligationer samtidigt som stabiliteten är relativt god. High yield sänks samtidigt sänks till en undervikt, på grund av den förhöjda osäkerheten och avtagande tillväxten. Slutligen behålls en neutral vikt i tillväxtmarknadsobligationer. Här skriver Danske att även om räntenivåerna i tillväxtmarknadsobligationer är höga jämfört med statsobligationer, är risken också betydligt högre.
Neutral vikt i aktier – men här finns potential
Danske behåller samtidigt en neutral vikt i aktier jämfört med obligationer.
“Det faktum att obligationer väntas kunna ge en lite bättre avkastning på sikt samtidigt som osäkerheten på aktiemarknaden är hög, gör att vi för närvarande avstår från att öka aktieandelen i våra strategier”, skriver de.
Då defensiva sektorer brukar utvecklas bättre än cykliska i den senare delen av konjunkturcykeln har de också ökat fokus på defensiva sektorer som hälsovård och kraftförsörjning den senaste tiden.
Danske har således en övervikt i hälsovårdssektorn. Detta på grund av en hög avkastning på eget kapital och stark vinsttillväxt samtidigt som sektorn är rimligt värderad och direktavkastningen är god.
Även kraftförsörjning höjs till en övervikt. Här ses en vinsttillväxt över det historiska genomsnittet, samt höga och stabila utdelningar. Dessutom gynnas sektorn gynnas av den gröna omställningen samtidigt som bolagen har typiskt sett goda möjligheter att föra över stigande kostnader på kunderna.
Samtidigt har de cykliska sektorerna kommunikationstjänster och sällanköp sänkts till en undervikt.
Danske påpekar också att det är värt att fokusera extra på kvalitetsbolag, med med starka balansräkningar och hög, stabil vinsttillväxt. Detta då det ses som en attraktiv egenskap att i en miljö med hög inflation kunna föra över ökade kostnader till kunderna.
Övervikt i amerikanska aktier
Vad gäller regioner menar Danske att USA är mest attraktivt att investera i. Detta på grund av god underliggande tillväxt i ekonomin och ett fortsatt konsumtionsskifte från varor till tjänster. Dessutom ses den starka arbetsmarknaden och det höga sparandet ha gjort att de amerikanska konsumenterna visat motståndskraft mot inflationen. Inflationstoppen väntas nu också ha passerat.
“Den amerikanska aktiemarknaden erbjuder också ett visst skydd mot marknadsoro och svagare global konjunktur. När det blir stormigt på världens börser så brukar amerikanska aktier utvecklas relativt bra eftersom andelen kvalitetsbolag är högre än på andra marknader. Samtidigt leder ökad osäkerhet också i regel till att dollarn stärks, vilket gynnar utländska investerare som då får en högre avkastning”, skriver de och höjer amerikanska aktier till en övervikt.
I sin förra House View höjdes rekommendationen för tillväxtmarknadsaktier till en övervikt, men nu sänks de till neutral igen, på grund av de höga riskerna. Här pekar banken på att Kina tyngs av covid-nedstängningarna och den höga osäkerheten kring utvecklingen på fastighetsmarknaden. Dessutom är den starka dollarna en motvind som drabbar tillväxtmarknader med dollarskulder, menar banken.
För europeiska aktier behålls en neutral vikt. Europeiska aktier är relativt lågt värderade, men banken pekar på att även vinsttillväxten och lönsamheten är lägre. Även om tillväxten avtar och penningpolitiken stramas åt, väntas dock ökade investeringar ge visst stöd åt ekonomin framöver. Vidare ses ses kriget i Ukraina dämpa sentimentet och stigande räntor, livsmedels- och energipriser dämpa konsumtionen.
Till sist behålls en undervikt i japanska aktier. Här pekar banken på att aktierna generellt är väldigt konjunkturkänsliga och inte det bästa valet när tillväxten avtar och osäkerheten är hög. Även om japans aktiemarknaden kan ha en stark utveckling då värdeaktier utvecklas väl, brukar även yenen stärkas vilket urholkar avkastningen för utländska investerare.
På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du alltid utvecklingen före en rad index samt dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.