Danske ser mörkare tider i korten

Danske Bank räknar med att tillväxten bromsar in och att Riksbanken höjer reporäntan två gånger i år. Det framgår av bankens Nordic Outlook, enligt flera medier.
Danske om svenska tillväxten
Michael Grahn på Danske Bank.

Framtidsutsikterna i den svenska ekonomin präglas av stor osäkerhet i och med den geopolitiska oron, skriver Danske Bank i sin senaste makrorapport Nordic Outlook. Den höga inflationen och svagare kronan urholkar också hushållens köpkraft “på ett sätt vi inte sett på flera decennier”.

Den starka tillväxten väntas därför mattas av. Sveriges BNP väntas visa en tillväxt på 2,5% i år och 1,8% nästa år. Den tidigare prognosen låg på 3,0% i år år och 2,0% nästa år. Under 2021 låg tillväxten på 4,5%.

“Hur stor inbromsningen blir beror också på hur snabbt Riksbanken går fram med räntehöjningar men även utvecklingen av bostadspriserna spelar in. Här bedömer vi att priserna kommer öka betydligt långsammare än tidigare eftersom hushållen kommer att få lägga betydligt mer av sina inkomster på boendet än tidigare”, säger Michael Grahn, enligt nyhetsbyrån Direkt.

Inflationen har fortsatt upp i början av 2022 och nu är det inte längre bara är energipriser som ligger bakom uppgången. Även kärninflationen stiger och väntas fortsätta uppåt.

Danske Banks prognos är dock att inflationen i grunden är temporär. Inflationen väntas förbli hög under 2022, men sedan dämpas tydligt 2023 och gå ner under Riksbankens mål. Danske Banks prognos är att KPIF-inflationen blir 4,1% och 1,3% 2023.

Den höga kärninflationen väntas dock tvinga Riksbanken att agera för att värna trovärdigheten för inflationsmålet. Detta trots att det är en rad utbudsstörningar efter varandra som lyfter inflationen.

“Trots osäkra utsikter bedömer vi att Riksbanken börjar höja styrräntan i september och följer upp med ytterligare höjningar i november och februari, totalt 75 räntepunkter. Detta kommer att strama åt en redan kärv ekonomi för många hushåll. Riskbilden säger att Riksbanken kan behöva inleda en höjning redan i juni men det är inte vårt huvudscenario”, säger Michael Grahn, enligt Direkt.

Räntehöjningar och urgröpta reallöner kan dämpa utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Men trots detta väntas ingen nedgång, då räntekostnadernas andel av den disponibla inkomsten förblir låg och arbetsmarknaden förbättras. Bostadspriserna väntas stiga med 5% i år och 2% 2023.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.