Danske Bank
Danske Bank riskerar rekordböter för brott mot GDPR
“En av grundprinciperna i GDPR (EU:s skärpta dataskyddsregler) är att du bara ska behandla uppgifter som du behöver – och när du inte längre behöver dem ska de raderas. När det gäller en organisation av Danske Banks storlek, som har många och komplexa system, är det särskilt viktigt att man också kan dokumentera att raderingen faktiskt äger rum”, säger Kenni Elm Olsen, specialkonsult på Datatilsynet.
Datatilsynet började utreda Danske Bank hösten 2020 efter att banken själva rapporterat om att de hade upptäckt ett problem med raderingen av personuppgifter. Utredningen följde upp skandalen kring bankens massiva problem med IT-systemet för indrivning av fordringar som bland annat Berlingske var med att avslöja samma år.
Danske Bank handlas ned cirka 1% på Köpenhamnbörsen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.