Danske Bank: Inflationen landar på 9,6% i år

Bankens förväntningar är nu att ekonomin backar med -1 procent i år, jämfört med tidigare väntade -1,2 procent. Inflationen väntas också bli högre, 9,6% istället för 8,5%. Hushållen och bostadsmarknaden är fortsatt pressade.
Danske Bank: Inflationen landar på 9,6% i år - WEB_INRIKES
Foto: Jessica Gow

Danske Bank höjer tillväxtprognosen för Sverige i senaste Nordic Outlook-rapporten.

Förväntningarna är nu att ekonomin backar med -1 procent i år, jämfört med tidigare väntade -1,2 procent. Nästa år väntas ekonomin växla upp och stiga 1,7 procent, vilket är 0,5 procentenheter mer än vad banken räknade med i den föregående rapporten.

Revideringen kommer efter att ekonomin utvecklats bättre än befarat under de senaste månaderna. De fåtal indikatorer som hittills släppts indikerar en hyfsad start på 2023, noterar banken.

”Detta sagt så är det ingen tvekan om att delar av ekonomin – hushållen och bostadsmarknaden – riskerar att komma under ökad press av Riksbankens fortsatt kraftiga räntehöjningar, en syn som bygger på att oron för det globala banksystemet blåser över”, skriver Danske Bank.

”Den dystrare bilden motverkas dock av att näringslivet och arbetsmarknaden står emot konjunkturavmattningen bättre än vad vi föreställt oss tidigare. Sammantaget gör vi bedömningen att ekonomin framstår som tydligt tudelad, den haltar, men den haltar mindre än tidigare”, fortsätter banken.

I rapporten skruvar banken också upp prognosen för inflationen till 9,6 procent i år (8,5), och tror på att styrräntan toppar på 4,25 procent jämfört med tidigare väntade 3 procent. Nästa år väntas inflationen falla rejält till 2,3 procent (1,3) och styrräntan sänkas ner till 3 procent (2,00).

Arbetslösheten väntas ligga på 8 procent i år (8,2), och 7,9 procent nästa år (8,1).

Danske Bank höjer också tillväxtprognosen för övriga nordiska länder och spår nu bland annat att Danmark växer med måttliga 0,5 procent under 2023, jämfört med en tidigare väntad nedgång på -1,0 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.