Dansk maktspelare tar position i Nordea
I dag, onsdag, släpps teckningskursen i Nordeas nyemission och i morgon, torsdag, ska ägarna träffas på Chinateatern vid Berzelii park i Stockholm för en extrastämma om emissionen.
Bankens två största ägare, svenska staten och finländska finanskoncernen Sampo, är i fokus på stämman. Mindre känd, men icke desto mindre viktig, är den tredje största ägaren – den mystiska danska fonden med det neutrala namnet Nordeafonden och dess färgstarke ordförande Mogens Hugo.
Nordeafonden är en välgörenhetsstiftelse med säte i Köpenhamn. Fonden sitter på en stor aktiepost i Nordea sedan tiden då den var huvudägare i Unidanmark – det danska benet i fyrnationsbygget. Under många år låg ägarandelen fast på 3,9 procent. Men under januari har Nordeafonden köpt 2,8 miljoner Nordeaaktier för mellan 100 och 150 miljoner svenska kronor.
Utöver det kommer fonden att lägga upp runt 1 miljard för att teckna sin andel i nyemissionen på 25 miljarder kronor.
Nordeafonden är alltså en högst aktiv spelare i kampen om Nordea. Mogens Hugo är också en tungviktare i det danska näringslivet, med flera tunga poster på meritlistan. Han är ordförande i jätterederiet D/S Norden och sitter i styrelserna för Amminex, Danelec Electronics och Aagaar -Bræmer.
Mogens Hugo är civilingenjör och har en MBA från University of California, Berkeley. Innan han blev styrelseproffs var han vd för C.W. Obel och Casco, och hade dessförinnan ledande positioner i Nobel Gruppen, Sadolin & Holmblad och SAS Catering.
Att Mogens Hugo är karl för sin hatt stod klart häromåret då han kritiserade att Nordeas avgående vd Lars G Nordström tog plats i styrelsen för banken, vilket Hugo ansåg strida mot god corporate governance-sed. En intressant fråga är hur mycket fonden försvarar de dansknationella intressena i banken. Nationella hänsyn tas fortfarande vid utnämning av personer till ledningspositioner. I likhet med hur Hans Dalborg och de andra svenskarna i banktoppen backas upp av svenska staten och finländarna av Sampo, är Nordeafonden en garant för danskarnas inflytande över Nordens största bank.
***
Börsnoterat
Hyvää päivää på Tieto Enator
It-konsultjätten Tieto Enator blir snäppet mindre svensk. Enligt förslaget till ny styrelse ska de avgående medlemmarna – en svensk, Bengt Halse, och en finne, Kalevi Kontinen, – ersättas med två finländare: F-Secures vd Kimmo Alkio och förre vice vd:n för Nordea, Markku Pohjola. Därmed är bara två av styrelsemedlemmarna svenskar, förre SSAB-chefen Anders Ullberg och Mariana Burenstam-Linder.
Björkman junior i pappas spår
Som Affärsvärlden.se har berättat i veckan går bortgångne finansmannnen Johan Björkmans son Carl i faderns fotspår och engagerar sig i styrelsen för investmentbolaget Skanditek. Detta enligt förslaget inför den ordinarie stämman den 2 april. Carl Björkman, född 1970, är nionde största ägare i Skanditek med 2 procent av aktierna och satt redan sedan tidigare i styrelsen för Skanditekbolaget Mydata.
Schörling tror på säkerhet
Melker Schörling fortsätter sina smygköp i larmkoncernen Niscayah, tidigare Securitas Systems och en av avknoppningarna från ”Moder-Securitas”. Under fjolåret gick hans investmentbolag Melker Schörling AB från 10,9 till 12,3 procent av rösterna i bolaget. Enligt Finansinspektionens insynslista har bolaget köpt ytterligare 825?000 aktier, motsvarande 0,2 procent. Läge att plocka in hela bolaget?
Namn: Mogens Hugo
Född: 1943
Makt över: Nordeas tredje största ägare Nordeafonden, där han är ordförande
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.