Dansk ekonom: Inflationen har exploderat – Sverige har det tufft

Riksbanken befinner sig i en väldigt svår situation, säger Danske Banks chefsekonom Las Olsen till Affärsvärlden efter den senaste räntehöjningen från centralbanken. Han säger också att vi de senaste åren "sett en explosion i inflation".
Dansk ekonom: Inflationen har exploderat – Sverige har det tufft - danske
Foto: TT/Pressbild

Inflationen har varit ett gissel för världens centralbanker senaste tiden. I Danmark kom inflationssiffran in på 7,7% för januari, enligt Danmarks Statistik. Den danska inflationen nådde sin höjd i oktober på strax över 10% och har sedan dess dalat.

För Sveriges del ser det desto tuffare ut. I december landade inflationstakten enligt KPI på 12,3% och har ökat i princip sedan mitten på 2021, visar siffror från SCB.

Las Olsen, chefsekonom på Danske Bank, är inte avundsjuk på Riksbanksdirektionen.

“Situationen i Sverige är mycket svårare eftersom inflationen är högre än i euroområdet. Men det ser ut som att den ekonomiska nedgången också är värre”, säger han till Affärsvärlden.

Explosion i inflation

Las Olsen, chefsekonom på Danske Bank. Foto: Pressbild

Las Olsen lyfter fram att centralbankerna har sofistikerade sätt för att beräkna ränteändringar på, men att senaste tidens ekonomiska turbulens gör det svårt.

“Det är enklare att se vad ändringen blir om du gör en liten förändring i ett normalläge. Det senaste året har vi sett en explosion i inflation och gör du stora ändringar i ett extremläge så är inte modellerna särskilt bra på att förutse vad som händer”, säger han.

Danske Banks chefsekonom refererar ECB:s tidigare chef Mario Draghi, som gjorde metaforen om att penningpolitiken är som att gå igenom ett mörkt rum där små steg är det bästa sättet att ta sig fram på.

“Det är det idealiska. Men vad händer om du i efterhand inser att du gick för långsamt och sen måste göra det snabbt? Då springer du genom det mörka rummet, du måste göra det. Men risken att du stöter in i något är väldigt stor”, säger Las Olsen.

I balans

Affärsvärlden har tidigare intervjuat Jan Loeys, chefsstrateg på amerikanska investmentbanken JP Morgan, som menar att världens centralbanker fokuserat för mycket på inflationsmålet och att arbetslösheten borde vara ett bättre mått för sina räntebeslut. Det är en analys som Las Olsen inte delar.

“Jag tror inte inflationsmålet varit det stora problemet här. Marknaden förutser just nu att inflationen faktiskt återgår till 2%, vilket indikerar att marknaden tror på att centralbankerna faktiskt är mer eller mindre i balans med sina räntebeslut”, säger han och tillägger att arbetsmarknaden ser relativt stabil ut:

“Än så länge har inte arbetslösheten stigit så nämnvärt, vilket också visar att räntehöjningarna inte varit för höga. Om arbetslösheten inte ökar mer är frågan om huruvida vi går in i en riktig recession eller ej”,  säger Las Olsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF