Dålig inledning på rapportsäsongen
När en tredjedel av de stora bolagen rapporterat sina halvårsbokslut har majoriteten av bolagen kommit med sämre resultatsiffror än analytikerna i genomsnitt förväntat sig. Den mörka bilden förstärks av att flera av de positivt överraskande bolagen dessutom har reviderat ned sina framtidsutsikter. Allt som allt har tio av de 15 bolagen som hittills rapporterat fått se sina kurser falla efter rapporten. Så här är läget inför rapporterna från ABB, Volvo och Swedish Match.
Volvos rapport blir svårsmält materia med reavinster från försäljningarna av Volvia och Mitsubishi. Strukturkostnader lär också komplicera vinstbilden och rörelseresultatet kommer sannolikt att se bättre ut på grund av ett positivt netto från engångsposterna. Fredagens svaga rapport från lastbilskonkurrenten Scania där marginalerna urholkades rejält tog ned förväntningarna även på Volvo och Volvokursen backade 2 procent på fredagen.
Lastbilssidan, som står för runt 60 procent av omsättningen, röner störst intresse. Magnituden på förlusterna som Volvo tillsammans med Mack gör i Nordamerika är ett frågetecken. Integreringen med franska fusionspartnern Renault VI hänger också i luften och placerarna och analytikerna suktar efter information hur sammanslagningen går. För anläggningsmaskinerna i VCE, har bilden ljusnat något efter att konkurrenten Caterpillar rapporterat i förhållandevis positiva ordalag om framtiden.
Stor osäkerhet präglar analytikerna inför ABBs rapport och analytikerna skyller det delvis på informationen från verkstadskoncernen. ”Vi lägger prognoser i en organisation som inte längre finns. Aktiekursen har pressats mycket och skälet till detta är analytikernas famlande i blindo”, säger en analytiker till nyhetsbyrån Direkt. Just hur införandet av den nya organisationen gått är en pusselbit som placerarna vill veta formen på.
ABB flaggade i samband med tremånadersrapporten för att resultatet skulle försämras under andra kvartalet jämfört med andra kvartalet i fjol. Den försvagade konjunkturutvecklingen och valutaeffekterna av omräkningen av resultatet till dollar är två negativa faktorer ABB har fått kämpa mot under kvartalet.
Swedish Match har hittills haft ett mycket bra år på börsen och stigit med 36 procent. Placerarna har premierat nikotinbolagets förutsägbarhet och stabilitet i tider då telekom- och IT-bolagen givit dem skrämselhicka. Några stora överraskningar tror analytikerna inte heller det blir i rapporten. Klungan av analytiker är väl samlad och det är mycket liten skillnad mellan den mest optimistiske respektive pessimistiske analytikerns förväntningar enligt SME:s sammanställning.
Snuset, bolagets kassako och viktigaste produktgrupp, stod för drygt 40 procent av rörelseresultatet men bara 17 procent av omsättning det första kvartalet. VD Lennart Sundén sade i april att andra kvartalet skulle tyngas av kostnader för produktutveckling och lanseringar bland annat av premiummärket Sequoia. Det var något som märktes i rörelsemarginalen redan första kvartalet då den föll från 45 procent sista kvartalet i fjol till 41 procent.
De analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med säger att nylanseringar under perioden enligt principen tre dosor till samma pris som en kan ha tryckt upp volymerna men sänkt marginalerna ytterligare. Swedish Match är en vinnare på dollarn och har tidigare sagt att koncernens rörelsemarginal på helåret ska bli högre än första kvartalets 21 procent. Hjälp kommer från den högre dollarkursen då en stor del av försäljningen sker i dollar, men där nettoeffekten dämpas av att inköpen av tobaksråvaran också prissätts i dollar. Fakta inför rapporterna
ABB Analytikernas prognoser för andra kvartalet Omsättning: 44,2 miljarder Resultat före skatt: 2,5 miljarder Aktien i år: -40 procent
Swedish Match Omsättning: 3,2 miljarder Resultat före skatt: 528 Mkr Aktien i år : +36 procent
Volvo Analytikernas prognoser för andra kvartalet Omsättning: 44,2 miljarder Resultat före skatt: 2,5 miljarder Aktien i år: -1 procent
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.