Dålig fingertoppskänsla
För ett börsbolag inträffar udda händelser ovanligt ofta i det biometriska säkerhetsföretaget Fingerprint Cards. För ett år sedan distribuerades ett skickligt förfalskat pressmeddelande om att koreanska Samsung lagt ett bud på bolaget. Pressmeddelandet gick ut via officiella kanaler, aktien rusade 50 procent innan börsen stoppade handeln. Polisen har fortfarande inte hittat förövaren.
Och i våras fastställde hovrätten en insiderdom mot Fingerprints tidigare marknadschef. Han dömdes till ett års fängelse för grova insiderbrott under åren 2010 till 2012. Domen är överklagad till Högsta domstolen.
Så härom veckan genomförde alltså polisen en razzia i Ekobrottsmyndighetens, EBM:s, regi mot huvudkontoret på Kungsportsavenyn i Göteborg. Samtidigt anhölls och förhördes vd Johan Carlström och en tidigare styrelseledamot.
Aningen udda kan det också uppfattas att bolagets styrelseordförande, Urban Fagerstedt, tror att razzian var iscensatt av traders som en del i en komplott mot Fingerprint. Han pekar på att det förekom ett ”väldigt kraftigt säljerbjudande” på aktiemarknaden dagen före tillslaget.
– Det känns nästan som om någon satt med klockan innan de ringde EBM, sa han i en intervju som publicerades den 12 september på Affärsvärldens sajt.
Urban Fagerstedt är ordförande i Fingerprint sedan ett knappt år. Han är till vardags forsknings- och utvecklingschef för Huawei i Sverige och har tidigare varit ansvarig för Ericssons utveckling av radiosystem.
Även om det möjligen förekom stora säljerbjudanden dagen före tillslaget, så var det en till synes vanlig börsdag för Fingerprint-aktien. Kanske till och med lugnare än vanligt.
Fingerprint är ett flitigt handlat papper på Stockholmsbörsen och det senaste året har i genomsnitt drygt 400 000 aktier omsatts under en börsdag. På måndagen den 8 september, det vill säga dagen före polistillslaget, omsattes 263 000 aktier, alltså mindre än snittet. På tisdagen, samma dag som razzian genomfördes, omsattes 280 000 aktier.
Aktien handelsstoppades efter lunch på onsdagen utan att bolaget förklarade varför. På torsdag morgon öppnades handeln igen. Först då gick Fingerprint ut med information om att vd samt en tidigare styrelseledamot misstänktes för grovts insiderbrott. Innan dess var alltså uppgifterna bara kända i en liten krets.
När handeln öppnade igen på torsdagen rasade aktien med 33 procent och ungefär 18 miljoner aktier bytte ägare, en tredjedel av stocken. Det var alltså först sedan Fingerprint själva hade informerat som kursen kollapsade.
***
Pontus Hamilton, åklagare på Ekobrottsmyndigheten, vill inte ge några detaljer om hur polisrazzian gick till den där tisdagen för tre veckor sedan. Generellt sett fattar åklagaren ett anhållningsbeslut i en persons frånvaro en tid innan. Beslutet verkställs sedan av poliser, formellt inte anställda av EBM, men som arbetar hos myndigheten. I media har det felaktigt cirkulerat uppgifter om att uniformerad och beväpnad polis deltog i tillslaget. Normalt sett är poliserna civilklädda i ekobrottsärenden, vilket även var fallet i tillslaget mot Fingerprint. Åklagaren är aldrig med på plats.
EBM-poliserna tog även med sig loggboken, den lista med insynsrelaterad information som börsbolag är skyldiga att föra och som finanschefen Jens Reckman ansvarar för på Fingerprint. Den normala gången är sedan att förhör hålls med de misstänkta och eventuella vittnen.
Av offentliga handlingar från EBM framgår att den tidigare styrelseledamoten anhölls tisdag morgon klockan 6.10. Mannen är hemmahörande i södra Stockholm och misstänks för grovt insiderbrott under perioden 16 april 2012 till 18 juli 2013. Försvarsadvokat är Sofia Björksten på byrån Sju Advokater. Hon skriver i ett mejl till Affärsvärlden att hennes klient förnekar brott och att de nu avvaktar den fortsatta utredningen.
Den tidigare styrelseledamoten och vd Johan Carlström ingår i samma brottmål. Dock finns det enligt Pontus Hamilton inga misstankar om att de har agerat tillsammans eller i samförstånd. Av effektivitetsskäl har de två dock hamnat under samma mål. Misstanken är att de i strid med lagen vid ett antal tillfällen handlat med både aktier och warranter, en börsnoterad form av aktieoption.
Vd Johan Carlström är liksom styrelseledamoten misstänkt för grovt insiderbrott men under tidsperioden från 5 mars 2013 till 24 mars 2014, det vill säga fram till i våras. Fingerprints ordförande Pontus Fagerstedt sa i intervjun med Affärsvärlden att han noterat att hans vd handlat ovanligt mycket.
– Johan borde ha hållit sig på en annan nivå i sitt handlande. Då hade han inte kunnat misstänkas för insiderbrott.
Johan Carlström företräds av advokat Per E Samuelsson, en av Sveriges mest välkända brottmålsadvokater som bland annat företrätt Julian Assange, ekobrottssdömde Alexander Richards och Trustor-härvans Peter Mattsson.
I ett mejl till Affärsvärlden skriver Per E Samuelsson att Johan Carlström har uppvisat skriftlig dokumentation som ”klart och tydligt” visar att han inte vid något tillfälle har handlat med insiderinformation.
– Jag har därför begärt hos EBM att ett nytt förhör ska hållas med honom så snart som möjligt med förhoppning om att förundersökningen mot honom kommer att läggas ner inom kort, skriver Per E Samuelsson.
För tillfället är det bolagets tekniska chef Jörgen Lantto som är tillförordnad vd. Enligt åklagare Pontus Hamilton är utredningen bara i sin linda och ett eventuellt åtalsbeslut väntas tidigast vid årsskiftet.
– Det är en hel del material att gå igenom och det kommer att hållas en del ytterligare förhör.
***
Johan Carlström och den tidigare styrelseledamoten är inte ensamma om att handla i den egna aktien på Fingerprint. Affärsvärlden har tidigare skrivit om aktieaffärerna som finanschefen Jens Reckman och dåvarande tekniska chefen Pontus Jägemalm gjorde i samband med ett avtal med Microsoft förra sommaren. En affär som vd Johan Carlström då presenterade som Fingerprints största hittills.
Affärsvärlden har också uppmärksammat styrelseledamoten Tord Wingrens aktieköp dagarna före pressreleasen om en affär med kinesiska Huawei för några veckor sedan.
Affärer som är tillåtna enligt regelverket, men ändå kan få negativa effekter. Den flitiga handeln inom insynskretsen är sannolikt ett tungt vägande skäl till att institutionella investerare lyser med sin frånvaro i Fingerprints ägarlista.
Att flera insynspersoner i Fingerprint, inklusive vd Johan Carlström, delvis handlat via kapitalförsäkring, och därmed kan välja att strunta i rapporteringskravet till Finansinspektionen, hjälper knappast heller.
En av ägarna i Fingerprint Cards är Hexagons vd Ola Rollén, en av svenskt näringslivs mest framgångsrika företagsledare. När han klev in för ett år sedan gav det en trovärdighet som det då redan skamfilade ”Fingret” behövde.
Men efter EBM:s tillslag mot huvudkontoret i Göteborg hade Ola Rollén fått nog.
– Jag tycker att det är dags för Fingerprint Cards att växa upp, sa han i en intervju med Svenska Dagbladet.
Att Ola Rollén är sur är kanske inte så konstigt. Aktien föll kraftigt på uppgifterna om polistillslaget. Börsvärdet minskade med en tredjedel, motsvarande en dryg miljard kronor. Ola Rollén äger 250 000 A-aktier. På pappret blev han alltså 5 miljoner fattigare.
Företagsledning och styrelsen i Fingerprint har hittills inte förstått att aktiemarknaden handlar om förtroende.
Särskilt i ett bolag som Fingerprint där värderingen till stor del bygger på vidlyftiga prognoser och framtida potential. Kanske kan de senaste veckornas händelser bli ett senkommet uppvaknande för ett bolag med en i grunden intressant teknik. Förhoppningsvis är det inte för sent.
Fingerprints ekonomichef Jens Reckman och vd Johan Carlström avböjer att medverka i den här artikeln. Tf vd Jörgen Lantto hänvisar frågor till styrelseordförande Urban Fagerstedt, som inte vill uttala sig utöver det han sagt i en intervju, som första gången publicerades på Affärsvärldens webb den 12 september (se nedan).
Vad hände sen?
#40
Utredningen om misstänkta insiderbrott i Fingerprint har vuxit sedan 1 oktober då artikeln publicerades (i nr 40). Ytterligare en person, en man i 50-årsåldern, med nära koppling till företaget, har anhållits och förhörts i Malmö. Under oktober halverade även Fingerprint helårsprognosen för 2014 samt redovisade en brakförlust för det tredje kvartalet. Aktien har stigit ca 2 procent sedan artikeln skrevs, ungefär som index.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.