Dags för nya, djärva affärer

2005 ser ut att kunna bli de stora affärernas år på Stockholmsbörsen. Rekordstora kassor i storbolagen och massor av billiga pengar i omlopp gör att det sällan funnits utrymme för lika halsbrytande affärsupplägg som nu. Frågan är vem som vågar mest.

Att år 2004 avslutas med en överraskande storaffär, där Gambro i ett hugg säljer sina dialyskliniker till amerikanska DaVita för hela 20,5 miljarder, är symptomatiskt. Mycket tyder nämligen på att 2005 blir ett år som kommer att gå i de stora affärsuppgörelsernas tecken.
Vi kan börja med Gambro, för affären i december är troligen bara början. Efter försäljningen av dialysklinikerna blir Gambro ett nytt och mycket mindre bolag, med en gigantisk kassakista på 13 miljarder kronor. Pengarna ska enligt Gambro användas för förvärv inom de områden som är kvar: blod- och njursjukvårdsprodukter. Bolag som vd Sören Mellstig själv nämnt är delar av Baxter och tyska Fresenius. Men det kan lika gärna bli de som köper Gambro. Med den stora kassan är Gambro vidöppet för uppköp.
Förutom konkurrenterna är en kandidat huvudägaren Investor, som redan äger 20 procent av Gambro.
Det har en längre tid spekulerats i att Investor ska köpa ut ett av sina företag, för att på så sätt komma över kassaflöden som kan plöjas ned i andra investeringar som kostar pengar, exempelvis 3G-operatören 3.
Det kan också vara början på ett år med flera omstuvningar i Wallenbergsfären.
Ett annat bolag som det lär fort sätta spekuleras om även under 2005 är Scania. Även om lastbilsbolaget lyckas med sitt bud på Ainax och därmed kan neutralisera Volvos gamla maktpost i bolaget återstår frågan om vad tyska Volkswagen ska göra med sina aktier. Tyskarna är säljare och med dagens högkonjunktur är frågan om de kommer så mycket närmare sitt inköpspris på 370 kronor per aktie. Köpare? Ja, tyska MAN om bara vd Leif Östling är med på noterna. Eller så väljer Investor och Wallenbergstiftelserna att köpa ut hela Scania från börsen?

Det är bäddat för storaffärer även inom flera andra Wallenbergbolag. Många sitter återigen på stora kassor som ska användas till nya förvärv. Atlas Copco är ett exempel, Stora Enso ett annat. Frågan är om förvärven blir mer lyckade än under den senaste shoppingrundan, facit för det sena 1990-talets köp förskräcker? Klart är att om inget händer lär kraven öka från ägarna att kassan ska delas ut.
Samma sak gäller för vitvarujätten Electrolux. Med en urstark balansräkning och en del av bolaget, trädgårdsprodukterna, som värderas lika högt som hela bolaget är pressen stor på att något ska hända. Och det kan faktiskt sluta med att hela bolaget slukas.
Varför då? Jo, därför att det aldrig tidigare funnits tillgång till så mycket och så billigt kapital som nu. Med rekordlåga räntor blir uppköpskalkylerna helt nya, och det är framför allt kapitalmarknadens nya makthavare riskkapitalbolagen som kan dra nytta av det.

2004 var året då riskkapitalbolagen klev ut i rampljuset på allvar och 2005 kan bli året då de siktar på ännu större affärer. Ratos köp av Tornet och Nordic Capitals bud på Finnveden är sannolikt bara början, och allt större bolag kan bli måltavlor. Företag som SKF eller Autoliv är inte längre otänkbara uppköpskandidater. De stora utländska riskkapitalfirmorna scannar av Sverige för att hitta bolag.
Varje riskkapitalbolag med självaktning sitter också och räknar på alla börsens mellanstora bolag där det saknas tydlig ägare. Observer uppges ha två intresserade köpare och företag som Haldex, Capio, Billerud, Svedbergs och Pergo är företag som står på listan. Under 2004 lämnade 14 bolag Stockholmsbörsen och trenden lär fortsätta nästa år.

Men allt handlar inte om regelrätta utköp. På marknaden cirkulerar det alltfler frifräsare som har både pengar och kontakterna som krävs för att hoppa in som ny storägare i bolag och styra och ställa.
Finansdynamon Sven Hagströmer och Mats Qviberg är föregångarna och efter ett 2004 då de stuvade om rej��lt med slakten av fastighetsbolaget Drott letar de nya affärer. Christer Gardells Cevian Capital, storägare i Lindex och på väg att bli det i Intrum Justitia, är en annan frifräsare, Proventus med legendaren Robert Weil en tredje. I många bolag räcker det med en ganska begränsad insats för att kunna få inflytande och styra och ställa, särskilt om det går att få med institutionerna i form av fonder och pensionsbolag på tåget.
Ett företag där det börjar pyra av missnöje är skogsjätten SCA. Kursen har stått och stampat i flera år, försäljningen viker och de många förvärven verkar inte ha varit särdeles lyckade. Dessutom väntar alla på jätteaffären mellan SCA:s finpappersdivision och Fredrik Lundberg-kontrollerade Holmen, en affär som till och med av de inblandade parterna pekas ut som “perfekt”.
TV4 är ett annat bolag där det kommer hända något på ägarsidan. Norska Schibsted attackerar huvudägaren Bonnier både med fientliga smygköp i TV4 och i Bonniers finska mediebolag Alma Media. Konkurrenten MTG kan röra om i grytan genom att sälja sina 15 procent i TV4.
Ett bolag där det minst sagt är öppet för ny ägarkraft är skandalbolaget Skandia, som också pekats ut som det mest troliga att köpas loss från börsen.
Banker som Nordea har öppet deklarerat sitt intresse. Osäkerheten kring den svenska marknaden och hot om stämningar från USA kan dock få en sådan affär att svalna.

Just finansbranschen surrar nu återigen av spekulationer om affärer.
Investmentbanken Carnegie har fått en ny huvudägare i isländska Burdaras. Nästa steg kan vara ett bud på hela bolaget. Men det går inte att utesluta att någon annan budgivare ger sig in i striden, till exempel isländska konkurrenten Kaupthing som redan köpt Nordiska och Aragon, norska DNB eller finska försäkringsbolaget Sampo.

2005 kan också bli året då de stora bankfusionerna kommer tillbaka.
SEB har pekats ut som en trolig kandidat att göra en strukturaffär, och särskilt sugna på en affär är Danske Bank. Men storägaren Investor vill knappast bara sälja ut. Mer troligt är en fusion, kanske med Sampos bankdivision?
Nordea, Föreningssparbanken och Handelsbanken har också alla förklarat att det nu är förvärv som gäller.
Till sist väntar alla på när Kinneviks nye ordförande Pehr G Gyllenhammar ska slå till med något stort. I fokus står Tele2 som tappat lite av sin forna glans och som förlorade budstriden om Song Networks. Nu pekas bolaget ut som köpare av den nederländska operatören Versatel för 12 miljarder, som även Telia Sonera uppges vara intresserat av. Nästa steg kan vara att Tele2 säljer sin svenska mobilverksamhet Comviq. Det är bara ett axplock av alla stora planer som smids i börsbolagens styrelserum. Oavsett vad som händer så läser ni det först i Affärsvärlden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG