Dags för företaget att byta blod?
När Ericsson i april gick ut med sitt nya, stora föryngringskur var det ett av de första erkännandena av att det skapas problem när personal stannar för länge hos samma arbetsgivare.
Ericssons erbjudande vänder sig till anställda som är över 35 år och har jobbat på bolaget i minst sex år. Målet är att 1 000 personer ska sluta. Föryngringskuren är “nödvändig för att kunna rekrytera nya unga civilingenjörer med aktuell kompetens för framtiden”, sa Ericssons personalchef Marita Hellberg.
Pendeln har svängt från att företag vill behålla personalen till varje pris, till att man vill behålla företagets kompetens och utvecklingsförmåga till varje pris.
Därför måste man byta ut delar av personalen med jämna mellanrum. Därför har guldklockan blivit ett skämt. Det gamla beviset för ett lyckat arbetsliv och belöningen för lång och trogen tjänst har dragits i smutsen. Passa dig, dags att röra på sig innan du får en guldklocka.
I moderna kunskapsföretag kan tillförseln av nytt blod, människor med färska utbildningar inom den senaste tekniken och med pigga idéer och infallsvinklar, utgöra hela skillnaden mellan vinst och förlust.
Och det är inte bara bolagen med den hetaste tekniken som slopat guldklockan.
– Tänk på Posten. Där skulle man ha jobbat i 30 år för att verkligen räknas, fram till för inte så länge sedan. Nu har vd Erik Olsson ett svettigt jobb med nedskärningarna, säger Bo Sundmark, marknadschef på IPF, Institutet för personal- och företagsutveckling, med lång erfarenhet som chef i privata och offentliga verksamheter.
Bo Sundmark menar att det krävs ett nytt sätt att arbeta med företagskultur för att hitta en balans i personalomsättningstakten.
– Företagsledningar måste underlätta för nya personer att komma in i verksamheten, det får inte vara bara de som jobbat länge som får komma till tals, det är en viktig signal om att man är positiv till förändring, säger han.
– Många mellanchefer måste inse att det är bra med en viss omsättning av personalen, det finns de som tycker att det är rätt bekvämt att ha samma personal år efter år, då rullar det på utan för mycket besvär.
En för låg omsättning av personal är dålig, inte bara för företaget utan ofta även för den anställde, menar Bo Sundmark.
– Jobbet blir nästan som ett fängelse. Om man ska försöka generalisera är det kanske bra att börja fundera på att byta efter fyra, fem år på samma företag. Blir det längre är det lätt att fastna. Blir det mer än tio år är det oerhört svårt att hitta något nytt.
Den mesta forskningen, både i Sverige och internationellt, syftar till att hitta orsakerna till en hög personalomsättning och metoder för att minska den. Företagens personalavdelningar har ofta samma mål. Detta ifrågasätts av bland andra den belgiske forskaren Dirk Buyens, professor vid Vlerick Leuven School of Management.
Han menar att många företag anstränger sig för att få folk att stanna kvar – men bortser från att de strategier som tagits fram av rädsla för att förlora de personer som verkligen är viktiga för verksamheten, kanske 20 procent av medarbetarna, även inverkar på de resterande 80 procenten. Kostsamma kvarhållningsstrategier får alltså “fel” personer att hänga kvar på företaget, kanske alldeles för länge, medan de viktiga personerna byter jobb ändå.
Företagen skapar inlåsningseffekter, menar Dirk Buyens och pekar på faktorer som för höga löner och förmåner samt för låga prestationskrav.
Flera forskare visar att även de som jobbat länge på en arbetsplats förbättrar sin prestation när det kommer in nyanställda. Den nyanställdes vilja att visa framfötterna smittar helt enkelt av sig.
Utmaningen för ett företag som Ericsson blir att hålla personalomsättningen på en jämn nivå. Ett misslyckande kan tvinga fram ytterligare drastiska program för att få folk att sluta, det riskerar att skapa turbulens och slitningar inom ett företag.
Ericsson har avböjt att svara på frågor om hur man ska uppnå önskad personalomsättningstakt. Den senaste sammanställningen gjordes av Ericsson i mitten av juli och då hade 400 personer tackat ja till erbjudandet om att sluta sin anställning.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.