Dags för champagne!

Affärsvärldens vinexpert Björnstierne Antonson vet hur många bubblor det ryms i en flaska champagne.

Alla som öppnat en flaska champagne borde fascineras av trycket som avges, oavsett om detta är av obehag eller njutning. När forskaren Bill Lembeck vid Stanford University öppnade en flaska champagne, började han spekulera i hur många bubblor som skulle brista ut ur flaskmynningen. Han insåg rätt snart att alla flaskor inte innehöll exakt samma antal bubblor. Han beslöt därför att göra en uppskattning. Allt han behövde göra var att kalkylera volymen kolsyra(Co2) i en flaska samt dela detta med varje enskild bubblas genomsnittliga volym.

Då man har ett systematiskt förhållningssätt då man tar sig an ett matematiskt problem som detta så upptäcker man att det finns vissa delområden som man får uppskatta. Såsom frågor om alla bubblor är av samma storlek, samt hur serveringstemperaturen kommer att påverka bubblornas storlek. Då man gjort detta tar man sig an själva problemet. Vi antar att den genomsnittliga trycket i en champagneflaska är 5,5 atmosfärer vid 20 grader Celsius. Med andra ord så innehåller en flaska champagne 5,5 gånger så mycket volym i form av gas som bildats under den andra jäsningen i flaskan. Vid detta antagande (normalt atmosfäriskt tryck) så innehåller en 750 ml flaska 4 125 ml gas bundet i vätskan. Gasen släpps givetvis inte fri föränn korken avlägsnats.

Nästa steg i denna mycket vetenskapliga undersökning är att bestämma storlek och volym på den genomsnittliga champagne-bubblan. Detta har gjorts med en maskin kallad “optical comparitor”. Med denna maskin har man lyckats bestämma den genomsnittliga bubblans diameter vid vinets yta i ett glas med just vin. Resultatet 0,5 mm. Med denna kunskap så är det en barnlek att få fram volymen på den genomsnittliga bubblan; det minimala resultatet en 69 miljondels ml.

En lekman konstaterar snabbt att vad som nu kvarstår är att dividera den totala volymen gas med volymen i den genomsnittliga bubblan. Vad Lembeck visste var att åtminstone en volym av 750 ml av den bundna kolsyran skulle finnas kvar efter det att korken avlägsnats: 750 ml kolsyra skulle aldrig brista ut i bubblor. Den tillgängliga delen kolsyra skulle därför vara den ursprungligt kalkylerade (4 125 ml) minus den bundna delen (750 ml), vilket lämnar 3 375 ml som lämnas till sitt vidare öde i form av bubblor som pyser till skyn. Slutligen allt som kvarstår är att dividera den kvarvarande volymen kolsyra med den genomsnittliga bubblan. Det otroliga resultatet är att en flaska champagne innehåller 49 miljoner bubblor. Trot eller ej…

Njut nu

Nv André Clouet ‘Silver Brut Nature’
SB-nummer: 83533
Sortiment:Beställning
Pris: 269 kronor
Producent:André Clouet
Ursprung:Bouzy, Champagne
Champagnen: Unikt vin enbart
gjort på Pinot Noir och helt
utan dosage (tillsats av socker
efter den andra jäsningen).
Stil: Blanc de noirs
Lagringspotential:1-5 år

Stora stjärnan

Nv Gosset ‘ Grand Réserve Brut’
SB-nummer: 87661
Sortiment:Standard
Pris: 399 kronor
Producent:Gosset
Ursprung:Ay, Champagne
Champagnen: Jag älskar den härliga
syran som utmärker Gossets kraftfulla,
långlivade, fruktiga champagner.
Stil: Standard-cuvée eller Multi-cuvée.
Lagringspotential:5-10 år

Guldfynd

Nv Larmandier-Bernier
‘Terre de Vertus 1er Cru’
SB-nummer: 74263
Sortiment:Beställning
Pris: 249 kronor
Producent:Larmandier-Bernier
Ursprung:Vertus, Champagne
Champagnen: Min son döptes
i dessa sköna droppar.
Stil: Blanc de blancs
Lagringspotential:1-5 år

För vinkällaren

2000 ‘Cristal’
SB-nummer: 99544
Sortiment:Standard
Pris: 1450 kronor
Producent:Louis Roederer
Ursprung:Reims, Champagne
Champagnen: Inte bara
hiphop-kulturens storfavorit!
Stil: Prestige-cuvée
Lagringspotential:15-30 år

Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.