Dags att tjäna pengar

Bemanningsföretaget Proffice har kämpat med att förbättra lönsamheten under många år. Nu är det dags för vinsterna att börja trilla in.

Proffice tillhör de stora bemanningsföretagen med Norden som huvudbas. Absoluta merparten av verksamheten återfinns dock i Sverige och Norge. Personaluthyrning står för 93 procent av affären, men bolaget jobbar även på att lyfta omsättningen för den betydligt mindre rekryteringsdelen.

Proffice har under ett antal år haft extremt svårt att visa vinst, men efter att den nya ledningen kommit på plats har det börjat lossna rejält för företaget. Vd Lars Wahlström har haft ett tydligt säljfokus och har mer än trefaldigat antalet kundbesök. Resultaten har inte heller låtit vänta på sig, med en i det närmaste formidabel tillväxt om cirka 40 procent på årsbasis under såväl 2006 som 2007.

Parallellt har en omorganisation iscensatts för att öka graden av specialisering. Syftet är att uppnå en högre grad av lönsamhet. Bort åkte under förra året verksamheterna inom outsourcing, och de största affärsområdena utgörs för närvarande av kontor, kundservice, industri och produktion. Som ett led i den ökade specialiseringen skapade Proffice nyligen ett sjätte affärsområde kallat Life Science, som är inriktat på bioteknik och utgör 3 procent av uthyrningsverksamheten.

Lönsamheten har också börjat vända uppåt. Redan nästa år kan Proffice mycket väl nå en rörelsemarginal på 4-5 procent, i nivå med de gamla toppåren 1998-2000. Det är dock långt kvar till bolagets eget mål om 6 procent.

Proffice är naturligtvis inte okänsligt för en nedgång i konjunkturen, men efter att ha satsat hårt på att komma upp i volym under de senaste åren handlar 2008 i större utsträckning om att försöka lyfta lönsamheten.

Verksamheterna i Sverige och Norge uppvisade en rörelsemarginal på 4,4 respektive 5,6 procent för det tredje kvartalet. Siffrorna visar att bolaget är på rätt väg, men det andra halvåret är också det säsongsmässigt starkaste.

Värre är det för enheterna i Danmark och Finland. Danmark har gått från förlust till att visa nollresultat under de senaste två kvartalen. Här räknar nu ledningen med att genomförda prishöjningar, och en större andel kunder mot kontor och rekrytering, ska hjälpa verksamheten på banan. Det finländska bolaget har haft problem sedan köpet av HSG, men här anses problemen vara lösta i början på första kvartalet 2008.

Proffice är inte särskilt högt värderat. Räknar vi med en tillväxt på 15 procent och att företaget lyckas med sitt arbete att förbättra lönsamheten, förefaller det inte orimligt att bolaget lyckas skrämma upp rörelsemarginalen till i snitt 4,3 procent för 2008. Högt kan tyckas, men det vore i så fall inte första gången som marknaden överraskas av magnituden i en uppgång när det väl har vänt för ett bolag.

P/e-talet för 2008 landar på knappa 10, men värderingarna för konkurrenter internationellt ligger faktiskt inte heller mycket högre än så. Till Proffices fördel talar dock att nordiska bemanningsföretag säkert går att räkna hem på något högre multiplar. Detta eftersom marknaden för sysselsatta inom bemanningsbranschen i Skandinavien kan antas växa snabbare, för att på sikt komma upp på samma nivå som i övriga EU.

Marknaden har varit försiktig med att värdera upp Proffice och aktien har tappat 25 procent så här långt under 2007. Men när resultaten nu börjar trilla in borde det vara en tidsfråga innan den börjar röra sig mot högre höjder. Om inte annat för att kursen för närvarande även befinner sig på intressanta nivåer ur ett tekniskt perspektiv. Från motsvarande läge har aktien lyft flera gånger tidigare. Affärsvärlden tror förutsättningarna är tillräckligt gynnsamma för att Lars Wahlström ska lyckas och rekommenderar därför köp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.