Årets sparprofil
Snart avgörs Årets Sparprofil – rösta på din favorit
VINNAREN FÅR
- En plats i nästa års jury
-
25 000 kronor att donera till valfri organisation
- Ett års månadssparande om 1000 kr/mån hos Lannebo
- En årsprenumeration på Affärsvärlden
Samtliga nominerade vinner:
-
Ett års månadssparande om 1000 kr/mån hos Lannebo
-
En årsprenumeration på Affärsvärlden
Sparande är en viktig grundbult för ekonomisk trygghet. Kunskapen om både sparande och hur man bäst placerar sitt sparande är dock inte så spridd som man skulle önska. Det finns dock många eldsjälar som arbetar för att öka den och det är det arbetet som utmärkelsen Årets Sparprofil vill premiera.
Efter en öppen nomineringsprocess har en jury vaskat fram nominerade kandidater. Du kan läsa mer om de nedan. Tryck HÄR för att rösta på din favorit.
I juryn för Årets sparprofil sitter: Johan Lannebo, ordförande för Lannebo Fonder, Peter Benson, chefredaktör Affärsvärlden, Eva Trouin, privatmarknadschef Swedbank, Ingrid Bonde, styrelseordförande Alecta och Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden.
Daniel Aarenstrup – SAVR
Juryns motivering: Daniel har som medgrundare och VD för fondplattformen SAVR petat nätbankerna från positionen som rebeller i finansbranschen. Med en plattformsavgift i stället för fondprovisioner elimineras intressekonflikter, vilket ger ett ärligare och billigare sparare för konsumenterna. Affärsmodellen kan vara den största revolutionen i fondbranschen någonsin.
Daniel Aarenstrup startade SAVR 2016 tillsammans med Hannes Arthursson med ambitionen att utmana storbankernas dominans inom fonddistribution. I stället för att som distributör ta upp emot halva fondavgiften som ersättning tillfaller den i stället kunden. SAVT tar i stället en plattformsavgift på 0,09 procent av kapitalet. Enligt SAVR gör det att fondavgiften för kunder sänks med 30–50 procent. Det uppskattas och sedan start har SAVR locket till sig 80 000 kunder.
”Det är låga avgifter och kostnader som är vårt existensberättigande men kunderna uppskattar också det breda utbudet av fonder och att det är lätt att hantera sin portfölj”, säger Daniel Aarenstrup.
Daniel Aarenstrups eget sparande ligger förstås på plattformen men också i ägandet i SAVR. Hans bakgrund, till skillnad från många andra inom sparsektorn, är techsektorn snarare än finans.
”Men jag har alltid haft intresse för affärer och köpte mina första aktier när jag var 18. Med SAVR vill vi göra långsiktigt sparande både enklare och billigare och nu kommer man snart också att kunna sköta sin tjänstepension via plattformen”, säger Daniel Aarenstrup.
Tryck HÄR för att rösta på din favorit.
Sandra Bourbon: framtidsfeministen.se
Juryns motivering: Sandra är aktuell med sin nya bok Frihetsmaskinen, som berättar om hur du kan spara för att nå finansiell frihet. Sandra brinner för jämställdhet och hållbart sparande. Hon vill påverka genom att få fler kvinnor att spara och är en förebild som får fler unga att börja spara.
Sandra Bourbon vill få fler kvinnor att spara och spara i aktier. Jämställda företag är lönsamma företag menar hon och har satt ihop en aktieportfölj som lyfter fram jämställda företag. Sedan starten 2015 har portföljen gått bättre än index och det finns möjlighet att investera i portföljen via Aktieinvests sparboxar. Idag finns där 1 100 sparare och senaste året har det satts in 1 miljon kronor varje månad.
”Det är extra roligt att det är en majoritet kvinnor som sparar via portföljen. Kvinnor investerar alldeles för lite och jag hoppas jag kan hjälpa till att ändra på det. Kvinnor väger in hållbarhet i sina investeringar mer än män gör”, säger hon.
Själv började hon spara på allvar när hon var omkring 25 och målet är att vara finansiellt fri vid 45. På det temat har hon också nyligen gett ut boken ”Frihetsmaskinen – så skapar du ett finansiellt fritt liv” som ger råd och tips kring att bygga upp en privatekonomi där du kan unna dig saker i stunden samtidigt som du blir finansiellt fri i framtiden utan att snåla.
Hon är också föreläsare och ger kurser kring aktier och sparande vid sidan av jobbet som managementkonsult.
Tryck HÄR för att rösta på din favorit.
Karin Sjöblom – utbildare och kursledare
Juryns motivering: Aktiespararnas Grand Old Lady visar att börsinvesteringar varken är en materialsport eller en spurtstrid. Förnuft plus tålamod ger framgång, vare sig du är 87 år ung eller 20 år gammal. Det är Karin Sjöbloms budskap till de tusentals sparare som inspirerats av hennes folkbildande gärning. 2021 är hon extra aktuell med nya boken Spara med glädje!
Trots sina 87 år är Karin Sjöblom fortfarande en i allra högsta grad aktiv folkbildare inom sparande och aktieplaceringar. Sedan mer än 30 år med Växjö i Småland som bas har hon tillsammans med Aktiespararna och Studieförbundet Vuxenskolan arrangerat kurser kring aktier, fonder och sparande. Under hösten ger hon nyframtagna kurser med fondtema.
”Många är rädda att börja spara i aktier och det svåraste är nog att börja. Själv började jag när allemansfonderna dök upp på 80-talet. Innan dess var det svårt, idag finns det förstås helt andra möjligheter”, säger hon.
Hon fick tidigt upp ögonen för hållbarhet och den första enskilda aktien hon köpte var i värmepumpsföretaget Nibe. Än idag har hon aktier kvar i börsraketen.
Hon är också aktuellt med boken ”Spara med glädje” som ger handfasta råd och tips för den som vill börja spara.
”När jag är ute och signerar så är det extra roligt att se att det är många kvinnor som köper boken. Det är viktigt att kvinnor tar hand om sin egen ekonomi och inte lutar sig mot sin man”, säger den före detta läraren i textilslöjd och matematik.
Tryck HÄR för att rösta på din favorit.
Frida Bratt – sparekonom på Nordnet
Juryns motivering: Frida har med stort engagemang hjälpt sparare att förstå den ekonomiska världen. Hon har med hjärta stridit för att svenska folket ska få goda villkor för sitt sparande i Sverige. Nordnet som den plattform hon representerar, möjliggör ett flexibelt privatsparande, och Frida sprider kunskap och glädje för detta.
Som sparekonom på nätbanken Nordnet och privatekonomiexpert i TV4:s Nyhetsmorgon är Frida Bratt ett bekant ansikte bland svenska sparare och aktieintresserade. Själv har hon en bakgrund som ekonomijournalist på Expressen, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Placera och Fondbranschen.
Sparade började hon med i samband med extrajobb i en skobutik och på Posten.
”Det var en häftig känsla att ha en egen (liten) summa på ett eget konto. Jag sparade till en språkresa till England”, säger hon.
Lite senare kom också intresset för aktier, bland annat för att ta hand om ett sparande hennes föräldrar hade gjort åt henne.
”Jag var ju relativt lyckligt lottad att de kunde göra det”, säger Frida Bratt.
En fråga hon engagerat sig i är Investeringssparkontot, ISK, och risken att klåfingriga politiker börjar ändra på förutsättningarna.
”Det är en jättebra sparform och har blivit lite av folkrörelse. Det är enkelt och tydligt och det vore synd om man införde tak eller höjde skatten. Det är viktigt med stabila spelregler, särskilt för långsiktiga sparare. I stället för att höja skatten borde man titta på hur ännu fler, som unga, kvinnor och personer med utländsk bakgrund, kan uppmuntras att ta del av den avkastning börsen kan ge”, säger hon.
Tryck HÄR för att rösta på din favorit.
Nicklas Andersson – sparekonom på Avanza
Juryns motivering: Nicklas är känd för sitt brinnande intresse och starka engagemang för börsen och investeringar. Han har genom åren inspirerat och väglett tusentals människor till ett bättre sparande och tar sig tid att svara, förklara i de forum och kanaler han deltar. I sin nya (sedan nov 2020) roll som sparekonom breddar han sitt uppdrag inom Avanza och har nu fullt fokus på att inspirera och motivera människor till en bättre ekonomisk framtid.
Nicklas Andersson har haft ett brinnande intresse sedan unga år för aktier, placeringar och företag. Det har lett hela vägen till dagens jobb som Sparekonom på Avanza där han finns sedan 2016, efter sex år på SEB.
”När jag i tidiga år började jobba vid sidan av gymnasiet trillade det orange kuvert snart ned i brevlådan. Där och då insåg jag att jag kunde sätta mina pengar i arbete och låta dem jobba för mig, det var en ny värld och sedan dess har jag bara blivit mer och mer intresserad av den. Där och då började jag förkovra mig i allt som hade med börsen att göra och började även investera en stor del av min lön varje månad,” säger han.
Han blev tidigt aktiv i Unga Aktiesparare och sedermera Aktiespararna och det är ett engagemang som finns kvar. Som sparekonom är han Avanzas ansikte utåt vad gäller hur, var och varför man sparar.
”Min roll går ut på att motivera och inspirera människor till ett bättre sparande. Det här med sparande är ju inte lika svårt som vi ibland tror, det viktigaste är att komma igång. Ofta kan man tro att det behövs ett stort kapital och mycket kunskap för att komma igång men inget hade kunnat vara mer fel. Vi gör alla misstag och det viktigaste är att vi lär oss något av dem, då blir de lärpengar. Riskspridning är en viktig faktor och där har vi kollektivt en stor förbättringspotential,” säger Nicklas Andersson.
Tryck HÄR för att rösta på din favorit.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.