Dags att rädda ekosystemet!
Datajätten Microsofts förvärv av svenska Mojang för 18 miljarder kronor härom veckan var det största köpet av ett svenskt tech-bolag på tio år. Men inte det enda och säkert inte heller det sista. Under det gångna decenniet har ett ungt teknikbolag sålts varannan månad i snitt. Hittills i år är takten ännu högre, nästan ett i månaden (se sid 18).
Det är förstås glädjande både för grundarna – som blir rika – och för investerarna som belönas med en hygglig avkastning på det kapital de har riskerat. Det är också glädjande för Sverige eftersom transaktionerna är ett kvitto på att vi har ett bra företags- och innovationsklimat här i landet. Däremot är det lite oroväckande att bara två av 57 sålda företag är kvar i svensk ägo, resten har fått utländska ägare – i 60 procent av fallen från USA. Det beror till stor del på att mogna svenska bolag som Ericsson inte integrerar med det entreprenöriella ekosystemet på samma sätt som de amerikanska jättarna gör, enligt riskkapitalbolaget Creandums grundare Staffan Helgesson.
En annan brist är otidsenliga skatteregler för fåmansbolag (s k 3:12) som gör det mycket oförmånligt för en entreprenör som har sålt sitt företag att engagera sitt kapital i nya projekt efter försäljningen. Att tvinga svenska storföretag att köpa in sig i lovande ung, svensk teknik är knappast möjligt. Däremot borde den nya regeringen se över 3:12-reglerna och/eller bygga vidare på Alliansens riskkapitalavdrag så att nyblivna miljardärer, som Mojangs Markus Persson, enkelt kan pumpa tillbaka sina pengar in i ekosystemet till glädje för framtida entreprenörer.
Ministrar utan makt.
Tre ministrar i näringsdepartementet ger ju intrycket att den nya regeringen tar näringslivs- och tillväxtfrågorna på allvar. Men påminn mig; När fattade en näringsminister ett avgörande beslut senast?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.