”Dags att gå kort i Kulan”
Hjälp! Alla är rädda för att bli frånåkta. Tänk om det här är “Det stora rallytåret”, när börsen går upp 50 procent! Så även om folk har blivit oroliga för svininfluensan är det få som vågar stanna utanför. Därför finkammas alla rapporter och all statistik och minsta tecken på att något är mindre dåligt än det kunde vara får duga som köpsignal.
En av golvets vänner tar hjälp av gurun Warren Buffett för att våga köpa mer.
– Han jämför helt enkelt börsvärdet med BNP. Under 2001 var relationen över 130 procent. När den sjunker till nivån runt 70-80 procent är det sannolikt att aktier blir väldigt bra. De goda nyheterna är att relationen nu är nere i 75. Behöver jag säga mer? undrar en svensk värdeinvesterare och trycker på köpknappen.
Men visst finns det de som är oroliga också. En slug trader har börjat blanka verkstad eftersom kurserna har skenat.
– SKF drog efter rapporten och värderingen börjar se ut som om man väntar sig historiskt mycket bra vinster igen redan om något år. Det är för optimistiskt. Jag passade på att gå kort i Atlas också, säger tradern.
Och fler börjar bli skraja för skenande verkstadskurser.
– Verkstad är den nya skogen. Det finns massor av överkapacitet som kommer att pressa marginalerna under många år framöver. Glöm verkstad – det är oljebolagen som är framtiden. Det är ingen djärv gissning att oljepriset är på väg norrut, 70 dollar per fat före årsskiftet, det siktar jag på, säger ett glas Zinfandel.
Och i bilbranschen är det fortsatt nattsvart.
– Det är inte bara tungt i bilbranschen, det går inte ens att se någon lösning för underleverantörerna, faller en så faller alla. Det är bara att bereda sig på härdsmälta. Tänk inte ens på att köpa bolag som Haldex, säger en riktigt deppig strateg. Och fortsätter med att att baissa hela marknaden
– Nu har vi dragit på rapporterna, snart kommer makro att styra igen. Och då kommer vinsthemtagningarna att stå som spön i backen.
Swedbanks rapport förra veckan sved ordentligt för alla som lagt sig långa i aktien de senaste veckorna. Men enligt en ärtsoppa med fläsk och pannkakor har vd Michael Wolf en plan.
– Han bär fram så mycket skräp han orkar nu i Q1:an. Sedan lämnar han en stark Q2 och så blir det nyemission under Q3, säger ärtsoppan.
Även Kapp-Ahl fick storstryk efter senaste rapporten. Fast där är det köpläge, menar en vårgrön sidenslips från Hermès.
– Aktien är riktigt billig nu, handlas till runt fem gånger vinsten vilket inte speglar att Kapp-Ahl inte är lika cykliska som premiemärkena. Det är definitivt en potentiell kursdubblare.
Och från Bjärehalvön nås Golvet av ryktet att förra veckans besked om nedskärningar i Nolato var ett skrämskott.
– Jag hör att de har en stororder på gång och att paketet kanske inte behöver genomföras, säger en bookmaker-toast med pepparrot.
Tills sist konstaterar vi att fastigheter har blivit hetare igen i på grund av den låga räntan. Det ryktas bland annat att Jens Engwall från Kungsleden och Bengt Kjell från Industrivärden sätter ihop en fond på 1,5 miljarder kronor för att köpa fastigheter i hela landet.
– Catella hjälper visst till och så får det pengar från institutioner, främst Folksam, efter vad jag förstår, säger en svart vårrock från Hugo Boss.
Så Folksam köper fastigheter? Hmmm. Kanske dags att sälja?
Vad var det de sa?
__________________________________________________________________
Vad var det de sa?
Racletten: Eniros emission förutsågs av Golvets vänner redan tidigt i vintras. Och för två månader sedan viskade en raclette med syltlök: “De ljuger när de säger att de klarar sig utan emission”. I måndags bad Eniro ägarna om 2,5 miljarder.
Reservoarpennan: I februari tipsade en reservoarpenna med mammutelfenben om Electrolux och andra valutavinnare och påpekade att effekter av valutadopningen snart skulle synas. “Först in, först ut är en beprövad metod. Då är Electrolux gjuten i portföljen”, sade pennan. Så sant.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.