Dagens vinnare: Lundin lyfter Lundin Oil på börsen

Lundin Oil tillhörde Stockholmsbörsens vinnare på onsdagen. Det borde glädja VD Ian Lundin som anser att bolaget är på tok för lågt värderat. Det nya fyndet i Sudan, som meddelades på tisdagen, ser ut att bli en riktig guldgruva tycker han.

Efter att på tisdagen ha meddelat att bolaget hittat olja i Sudan tillhörde Lundin Oil för en stund vinnarna på Stockholmsbörsen. Det bar sig dock inte hela vägen ut och aktien gjorde ett nytt försök på onsdagen. Under eftermiddagen hade Lundin Oil stigit med 4 procent till 24,40.

Jämfört med börsvärdet på drygt 2,5 miljarder kronor värderas bolagets oljereserver till knappt 1 dollar per fat. När oljan och gasen pumpas ur marken får bolaget i själva verket behålla omkring 5 dollar per fat i snitt. En sådan låg värdering är farlig i en bransch där företag slukar varandra på löpande band.

För att råda bot på den låga värderingen höll Lundin Oil en presentation i Stockholm på onsdagen. Där pratade sig VD Ian Lundin varm för operationerna runt om i världen. Mest spännande tycks det vara i just Sudan, där bolaget nu efter ett långt uppehåll återupptagit verksamheten.

Hur mycket olja som kan tänkas rymmas under marken på Block 5A, som är det poetiska namnet på området i Sudan, vet ingen ännu. Tidigare har bolaget spått reserver på 300 miljoner fat och efter att ha hittat olja på första försöket står Ian Lundin fast vid den prognosen.

”Kanske är det så att vi hade en otrolig tur och hittade den enda olja som finns i hela fältet på första försöket, eller så är det så att det finns olja i alla strukturerna i området”, sade Ian Lundin.

Oljan ligger inte djupt ned i marken och innehåller inte heller mycket gas, vilket förenklar processen att utvinna den. Under uppehållet i Sudan har Lundin Oil också byggt en väg till oljefälten vilket gör att bolaget snabbt kan sätta igång pumparna när undersökningsprocessen är avslutat.

”Om vi väljer att skeppa oljan på lastbil eller pråm ser jag ingen anledning till att vi inte skulle kunna vara igång under nästa år”, sade Ian Lundin.

I Libyen räknar bolaget med att kunna sätta igång pumparna i slutet av innevarande år. Efter många förseningar och besvikelser är nu alla papper ifyllda och godkända och nu återstår bara att bygga en pipeline från oljeriggarna till huvudledningen. Flödet från Libyen beräknas uppgå till 15 000 fat om dagen för att inom 24 månader ökas till 24 000 fat om dagen. Det kommer att bidra med omkring 200 Mkr i resultat för bolaget.

Med alla projekt på gång i Libyen, Sudan, Albanien och Malaysia räknar Lundin Oil med att de kommande 2-3 åren blir kostsamma. Någon nyemission finns inte i planerna men utesluts inte heller av bolaget. Delar av verksamheten i Malaysia kan också hamna på säljlistan för att täcka kostnader i utvecklingsprojekten.

Förra året misslyckades Lundin Oil med arbetet att säkra sina oljeintäkter. Uppgången i oljepriset missades till viss del och för i år har nya kontrakt skrivits till bättre nivåer.

”Genom de nya hedgekontrakten har vi låst in en högre lönsamhet i bolaget”, sade finanschefen Ashley Heppenstall.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.