”Då öppnades en helt ny värld”

Som chefssommelier på Grand Hôtel ansvarar Fredrik Lindfors för 18 000 flaskor. Den äldsta är från 1874.

Det var något av en slump som gjorde att Fredrik Lindfors så småningom hamnade i rollen som chefssommelier på anrika Grand Hôtel. När han pluggade ekonomi och språk på gymnasiet behövde han ett extrajobb och genom kontakter blev han anställd som runner på Eriks Gondolen. Genom detta fick han upp ögonen för restaurangbranschen och som 19-åring började han arbeta i baren på Grand Hôtel.

Som bartender var det naturligt nog framför allt spritdrycker som intresserade Fredrik Lindfors, men en speciell provning gjorde att han på allvar fick upp ögonen för vinet.

– Det som förändrade allt var när jag fick tillfälle att prova en 1994 Sassicaia, då öppnades en helt ny värld. Och det ledde till att jag sökte in på den treåriga sommelierutbildningen i Grythyttan, säger Fredrik Lindfors.

Grythyttans sommelier­utbildning är känd för att eleverna ofta erbjuds jobb redan under praktiktiden men Fredrik Lindfors valde att inte nappa på några sådana erbjudanden.

– Jag hade bestämt mig för att gå klart hela utbildningen och få ut min examen. Och när jag var klar 2013 hörde Grand Hôtel av sig och ville ha mig tillbaka.

I dag har alltså Fredrik Lindfors avancerat till rollen som chefssommelier på Grand Hôtel och som sådan ansvarar han för en av Sveriges största och mest heltäckande vinkällare. Tyngdpunkten på vinerna ligger på de klassiska franska områdena som Bordeaux, Bourgogne och Champagne, men den erbjuder också högklassiga viner från Piemonte och från vinländerna i nya världen. Totalt innehåller källaren cirka 18 000 flaskor och 2 400 olika viner. Varje år förbrukas ungefär 1 000 av vinerna.

– Det finns några viner i källaren som jag är lite extra stolt över. Vi har bland annat en Mouton-Rothschild från hotellets öppningsår 1874 och en champagne från Pol Roger i årgång 1914. Det är inga viner som direkt springer iväg ur källaren men på beställning är vi beredda att korka upp. Som chef för vinkällaren ansvarar Fredrik Lindfors för att fylla på och uppdatera sortimentet, samt att tillsammans med hotellets restauranger planera utbudet efter säsong och teman, inte bara när det gäller vin utan alla typer av drycker. På Grand Hôtel finns ytterligare en sommelier men även flera andra av hotellets anställda har sommelierutbildning.

Fredrik Lindfors har i stort sett dagliga kontakter med de vinproducenter runtom i världen som Grand Hôtel använder sig av, vilket innebär en hel del vinprovande.

– Totalt skulle jag räkna med att jag provar åtminstone ett par tusen viner per år, säger han.

Fredrik Lindfors tips till den som funderar på att söka sig till sommelieryrket är att plugga ordentligt och se vad det leder till.

– Det är så mångsidigt att jobba som sommelier. Det handlar inte bara om vin, man kan ha fokus på öl eller kaffe också. Sommelierie är väldigt brett.

Tre vintips:

Nr 88285 Pol Roger Blanc de Blancs 2008, Frankrike 649 kr, torr och elegant champagne, lysande till ostron och som apéritif

Nr 81912 Dr Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling 2015, Pfalz, Tyskland 159 kr. Torr, mineralisk och syradriven riesling som är en mångfacetterad matchningspartner.

Nr 74048Domaine Santa Duc Gigondas 2013, Rhône, Frankrike 229 kr. Kryddigt och välstrukturerat rött som gör sig bäst till smakrika kötträtter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.