Cykliskt knappar in

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljens dussintal värdecase missade helt senaste veckans kraftiga cykliska börsuppgång.

Nordiska Värdeportföljens totalavkastning ligger kvar precis under 10 procentsstrecket för hittills i år. Då har Affärsvärlden Analys+ modellportföljen blivit omsprungen av Stockholmsbörsens OMXSGI, som adderat hela 3 procentenheter på en vecka till dryga 12 procent i år.

Sedan Nordiska Värdeportföljens start den 15 december 2017 är dess indexförsprång 10 procentenheter (13 procentenheter i förra veckan).

 

SNÅLBLÅST TILLTAR FÖR SMINKET

Oriflame (5 procents portföljandel), portföljens tillväxtmarknadsinriktade kosmetikainnehav, lyckades med konststycket att göra börsen besviken med en rapport (1, 2) som det redan hade ”vinstvarnats” för.

Att tillväxtmixen skulle vara ofördelaktig, med inbromsning för senare års tillväxtmotor Asien & Turkiet, var redan känt så rapportens stora besvikelse var halvtidsindikationen för första kvartalets omsättning.

  • Oriflame guidade om att omsättningen backat med ”omkring” 7 procent i lokal valuta under perioden från årsskiftet till rapportdagen, den 14 februari. Anledningen uppgavs delvis vara ”timing” kring kataloger samt allmänna helgdagar, men vd Magnus Brännström skriver också rakt ut om ”underliggande” utmaningar på viktiga marknader.
  • I fjärde kvartalet var motsvarande omsättningstillväxt +1 procent och för helåret 2018 var den +3 procent, så det är – åtminstone tillfälligt – en tvär inbromsning som börsen nu prisar in.
  • Resultatmässigt är läget inte så illa än, med en jämförbar rörelsemarginal (ebit) som i kvartalet backade 1,2 procentenheter i rapporteringsvalutan euro mot samma period föregående år, men som ökade marginellt i bolagets försvagade tillväxtmarknadsvalutor.
  • Den nettoskuld/ebitda-beräkning som ska hållas under 3,0 enligt bolagets lånevillkor låg inte högre än 0,5 vid årsskiftet.

I linje med vad som fastslås av systerportföljen Avkastningsportföljen – som för övrigt krossat index på sistone – är det, på det stora hela, väl mycket motgångar inprisat i dagens Oriflame-värdering.

Aktien handlas i skrivande stund under 8 gånger bakåtblickande rörelseresultat, ev/ebit. För en kapitallätt högavkastare är det billigt, och en alldeles för stor rabatt trots Oriflames periodvis kritiserade direktförsäljningsmodell samt slagiga tillväxtmarknadsmiljöer.

Oriflame behåller sin ordinarie utdelningsnivå på 1,6 euro per aktie, utbetalt med 0,4 euro kvartalsvis. På dagens EUR/SEK-kurs och nedtryckta aktiekurs ger det en effektiv direktavkastning på höga 9 procent.

Nu har Oriflames första kvartalsutdelning redan dragits, på motsvarande 4,17 kronor per aktie, och adderats till Nordiska Värdeportföljens fortsatt nästintill obefintliga kassa.

VINDTVÅAN RUVAR VIDARE PÅ PROJEKTPOTENTIALEN

Vindkraftsbolaget Arise har portföljen sedan tidigare reducerat till en 1 procentig bevakningspost. Givet att el- och certifikatspriserna fortsatte mata in tillräckliga kassaflöden för att hålla skuldsättningen under armarna, var återigen de framåtblickande rapportbeskeden (1, 2) av större intresse.

Inom projektverksamheten finns dels de tre sålda parker som ska överlämnas i år: Svartnäs, på 115 megawatts kapacitet (MW) som nu testas inför överlämning till Blackrock nu i första kvartalet, Bröcklingeberget, på 45 MW för överlämning till re:cap i fjärde kvartalet, samt Enviksberget, på 37 MW till Blackrock i fjärde kvartalet. Alla tre projekten uppges utvecklas enligt plan.

Utöver det sitter bolaget i nuläget på upp till närmare 1 000 MW i projektpotential till år 2023, med runt 1–2 miljoner kronor i vinstpotential per MW inom nuvarande affärsmodell.

Ställ det mot ett börsvärde på under 600 miljoner kronor, som på dagens elpriser redan mer än väl täcks av producerande egenägda samt samägda producerande vindkraftstillgångar samt av driftsavtal, så innebär dessa upp till 1–2 miljarder kronor i möjlig projektvinstpotential att Arise förblir en möjlig flerdubblare de närmsta fem åren.

I närtid ligger fokus på att färdigställa sålda projekt inom budgeterade kostnader och tidsramar. Det, plus eventuella försäljningar av producerande tillgångar, skulle sänka nettoskulden och riskprofilen på så sätt att de långsiktiga projektvärdena med ännu större säkerhet kan realiseras.

GYMKEDJAN STÄNGDE ÅRET SVAGT OCH SKISSAR PÅ NYA GREPP

Portföljens andra 1 procentiga bevakningspost i nuläget är gymkedjan Actic Group. De bjöd på ett svagt bokslut för 2018 (1, 2):

  • Fjärde kvartalets nettoomsättningstillväxt bromsade in till 4 procent totalt och nolltillväxt organiskt.
  • Rapportens stora besvikelse var att det justerade ebitda-resultatet föll rejält, från 34 till 24 miljoner kronor, och att den justerade ebitda-marginalen tappade från nära 15 till 10 procent. Likaså var kvartalets kassaflöde rejält svagt före rörelsekapital, med tapp från 30 miljoner till 6 miljoner.

Ledningen skyller hela kvartalets justerade ebitda-resultattapp på 10 miljoner kronor i poster av ”engångskaraktär”, däribland personalutbildningar, ekonomisystem-projekt samt reserveringar ”för hyrestvister samt tyska kundfordringar”. Utan närmare kännedom om detaljförhållandena är intrycket att de förstnämnda två posterna är av arten investeringar i att höja verksamhetens samt styrningens kvalitet framåt, medan reserveringarna andas mer följder av bristande styrning bakåt i tiden.

Nu planeras för en mer långsiktig ”strategisk plan” som ska presenteras för aktieägarna i vår, inom det innevarande första halvåret. Actics värdering förblir låg, på runt 7 gånger ebitda samt operationellt kassaflöde bakåtblickande.

I ÖVRIGA PORTFÖLJEN

  • Stödköpande insiders: I konglomerat-turnarounden Ratos (10 procents portföljandel) var det inte bara Nordiska Värdeportföljen som ökade innehavet på senaste vinstvarningsdrivna kursraset, till runt 17-årslägsta i aktiekurs. Förra måndagen, andra handelsdagen efter torsdagskvällens vinstvarning, köpte såväl vd Jonas Wiström och vice vd Anders Slettengren som storägande ordföranden Per-Olof Söderberg samt storägande vice ordföranden Jan Söderberg på sig ytterligare B-aktier.
  • Ny vd hos teknikkonsulten: Portföljens norska teknikkonsult Multiconsult (4 procent) har hittat sin nya permanenta vd. Valet föll på den interna kandidaten Grethe Bergly, som från och med 1 mars får huvudansvar för att återställa lönsamheten för det i grunden starkt positionerade konsulthuset.

Nordiska Värdeportföljen 2019-02-19 (intradag).JPGNordiska Värdeportföljen 2019-02-19 (intradag) 

Strategin att positionera sig mot höga riskpremier i ratade, underskattade och missförstådda värdeaktier från hela Norden ligger fast. Den defensiva taktiska allokeringen likaså.

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annons från SciBase