CTEK ökar omsättning men minskar resultatet

Batteriladdarbolaget CTEK ökade omsättningen men resultatet minskade i det första kvartalet.
CTEK ökar omsättning men minskar resultatet - CTEK CHARGESTORM

Omsättningen steg 3,8 procent till 246 miljoner kronor (237). Den organiska försäljningstillväxten var -4 procent.

Justerat Ebita-resultat blev 7 miljoner kronor (22).

Resultatet efter skatt blev -18 miljoner kronor (11). Resultat per aktie hamnade på -0,35 kronor (0,22).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 36 miljoner kronor (-1).

“Den finansiella utvecklingen under det första kvartalet var i linje med vad vi tidigare kommunicerat. Vårt arbete med att åter skapa förutsättningar för att nå en ordentligt förbättrad lönsamhet genom att sänka vår kostnadsmassa och kapitalbindning fortsätter med oförminskad kraft”, uppger tillförordnad VD Ola Carlsson.

Han uppger också att det är av högsta prioritet att markant reducera kostnader för EVSE-produkter inom division Original Equipment.

“Glädjande är att våra underliggande bruttomarginaler är stabila på det sedan tidigare befintliga produktutbudet. Men den kraftigt förändrade produktmixen innebar en negativ påverkan på koncernens bruttomarginal i kvartalet”, fortsätter Ola Carlsson.

Ser avmattning

Trots att CTEK redan ser effekter av de vidtagna åtgärderna kommer den generella konjunkturavmattningen och en mer återhållsam privatkonsumtion att påverka volymer och resultat negativt under det andra kvartalet, skriver bolaget.

“Till följd av en svagare allmän konjunktur och en lägre köpkraft, ser vi en tydlig avmattning i marknadsaktivitet med lägre volymer som följd. Det gäller inte minst inom vår division Aftermarket som riktar sig mot privatkonsumenter”, uppger Ola Carlsson och fortsätter.

“Vi ser också att våra EVSE volymer inom divisionen Original Equipment under 2023 kommer att vara betydligt lägre än tidigare uppskattat.”

CTEKs bedömning är nu att det andra kvartalets nettoomsättning och resultat kommer att bli lägre än årets första, innan företaget kan se en förbättring. Målet om att generera ett positivt kassaflöde för helåret 2023 kvarstår.

Företaget har sedan tidigare genomfört en företrädesemission.

CTEK, Mkr Q1-2023 Q1-2022 Förändring
Nettoomsättning 246 237 3,8%
Organisk försäljningstillväxt, procent -4
EBITA, justerat 7 22 -68,2%
EBITA-marginal, justerat 2,8% 9,3%
Nettoresultat -18 11
Resultat per aktie, kronor -0,35 0,22
Kassaflöde från löpande verksamhet 36 -1

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.