Aktier
Crowhater: ”Som att låna ut gevär till gäng”
Fingerprint Cards har haft en tuff utveckling på börsen senaste tiden. På tre månader har kursen rasat med 45 procent. En av bolagets större aktieägare som på aktieforum och Twitter kallar sig för Crowhater, kritiserar de institutionella ägarna som lånat ut aktier till blankare.
Han skriver i ett Twitterinlägg: ”Kan undra om de aktieägare som lånar ut aktier i FPC är nöjda med sitt bidrag? Funderar på att hyra ut mina gevär till gäng i Gbg.”
– Det var kanske en lite dum jämförelse, men min poäng gäller ju: om du tror på bolaget så ger du inte ammunition som de kan skjuta fram och tillbaka aktiekursen med, säger Crowhater till Affärsvärlden.
LÄS MER:
Andra placerare var kritiska till Crowhaters drastiska formulering.
– Det var ju en del som sa att jag jämför det med att skjuta folk, säger han. Andemeningen var att om du ger ammunition till gäng i Göteborg, då kan man ju inte klaga sen över att det skjuts i Göteborg. Det är samma sak i Fingerprint: om du bidrar till utlåning, så får man räkna med att det kan ge konsekvenser på annat håll. Det är skönt att kissa på sig – ett tag, säger Crowhater, som inte vill framträda med sitt verkliga namn.
Fingerprint har haft hög andel blankat kapital, där investerare spekulerar i en kursnedgång. Enligt databasen Holdings är över 10 procent av samtliga aktier utlånade till blankare, där en rad utländska hedgefonder toppar statistiken. Crowhater har själv blivit erbjuden att låna ut sina aktier till blankare.
– Jag fick erbjudande om 25 procent ränta på aktierna. Det finns andra som fått 40 procent. Det spelar säkert roll vilken mängd aktier man får.
Har du lånat ut aktier?
– Nä, jag sade ganska omgående att det är att skjuta sig själv i foten då det oftast används aggressivt till att trycka ner kursen. Andra AP-fonden har ju gjort det. De menar att efter 2,5 år med 40 procents ränta så tjänar de ihop det satsade kapitalet, alltså har gratis aktier i princip. Men var är deras aktieägaransvar? Deras approach är att tjäna pengar men inte att vara en ägare som aktivt tar ansvar för bolagets framtid och möjligheter. Konsekvenserna av för omfattande blankning i tillväxtbolag kan bli förödande.
Nyligen kom den felaktiga nyheten om att bolagets affärsutvecklare hade sålt en större post aktier. Uppgifterna dementerades snabbt. Crowhater anser att detta är symptomatiskt för hur Fingerprint ”snackas ner” så fort chansen ges.
– Jag är inte det minsta orolig för Fingerprint. Jag tror stenhårt på bolaget. Biometrimarknaden är bara i sin linda. Däremot har jag fullständigt tappat tron på marknaden i sig. Det är så mycket som styr kursen att man inte längre vågar påvisa fundamenta längre. Trots om Fingerprint vinner till exempel en affär med Samsung så kan kursen rasa. Sedan har man haft fadäser såsom förståelsen kring lageruppbyggnad, men alla bolag är små från början och växer in i sin roll och får bättre förståelse för alla faktorer.
Andra AP-fonden uppger för Affärsvärlden att de lånar ut aktier och att fonden maximalt får låna ut 90 procent i ett enskilt bolag.
– Vi har en policy att inte uttala oss om enskilda bolag, säger Ulrika Danielsson, kommunikationschef på Andra AP-fonden, till Affärsvärlden.