Cristina Stenbeck-bolag vill köpa världens äldsta söndagstidning

The Guardians moderbolag vill sälja The Observer till Tortoise Media. Cristina Stenbeck är delägare i den potentiella köparen.
Cristina Stenbeck-bolag vill köpa världens äldsta söndagstidning - CHRISTINA STENBÄCK
Cristina Stenbeck lämnar Kinneviks stämma som hållits på hotellet At Six i Stockholm.

Förändringens vind blåser i det brittiska medielandskapet. Den brittiska tidningen The Guardians moderbolag vill sälja världens äldsta söndagstidning, The Observer. Det är Tortoise Media, som enligt The Guardian, befinner sig i “exklusiva förhandlingar” med moderbolaget GMG (Guardian Media Group).

”Det här har potential att bli mycket positivt för både Observer och The Guardian. Min främsta prioritet är en framtid där båda titlarna fortsätter att blomstra och leverera högkvalitativ journalistik till våra läsare. Det är oerhört viktigt för mig att Observer, med sitt utmärkta journalistiska rykte, sin lojala läsekrets och sitt arv som världens äldsta söndagstidning, är i goda händer”, säger The Guardians chefredaktör Katharine Viner.

Kinneviks tidigare styrelseordförande Cristina Stenbeck och hennes make Alexander Fitzgibbons är tillsammans femte största ägare i Tortoise Media.

Största ägare är Tortoise Medias grundare och chefredaktör James Harding. 

Fler försäljningar av mediabolag

Det är inte den enda förändringen i det brittiska medielandskapet i år. Tidigare i september offentliggjordes det att den anrika tidningen The Spectator såldes för 100 miljoner pund till Sir Paul Marshall, filantropen och hedgefondmagnaten som är storägare i brittiska GB News.

Försäljningen gav ringar på vattnet och före detta ordförande för The Spectator, Andrew Neil, meddelade i samband med försäljningen sin avgång. Neil menade att hedgefonder “inte bör tillåtas äga nyhetsmedier på grund av risken för intressekonflikter”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.