Credit Suisse: Så mycket kan nickelpriset sjunka

Investmentbanken Credit Suisse tror att lägre nickelpriser är i antågande.

Nickel har varit årets mest framgångsrika basmetall prismässigt, med en uppgång på i dagsläget omkring 64 procent – trots en viss nedåtrekyl de senaste dagarna.

Bakom uppgången ligger bland annat rykten, som senare bekräftats, att världens största nickelmalmexportör Indonesien avser att stoppa exporten, och det tidigare än väntat.

Nu är prisuppgången dock sannolikt över och under kommande två år väntar lägre priser, menar investmentbanken Credit Suisse.

“Trots exportförbudet tror vi inte att någon större brist på nickel kommer att driva priserna (uppåt) under 2020”, skriver banken i en dagsfärsk analys.

Under det andra halvåret 2019 tror Credit Suisse visserligen att nickelpriset kan ligga över 17.600 dollar per ton, alltså strax över fredagens nivåer, men nästa år spås priser kring 15.400 dollar och för 2021 väntar nya nedgångar till omkring 14.300 dollar.

Förklaringen är att den utbudsbrist marknaden ser framför sig i spåren av Indonesiens exportstopp i praktiken inte kommer att bli så allvarlig.

När stoppet träder i kraft 2020 sjunker visserligen utbudet med omkring 240.000 ton jämfört med 2019, men detta kommer att vägas upp av lagerminskningar, ökad export från Filippinerna samt avtagande efterfrågan från Kina.

“Kina har byggt upp rekordhöga lager av rostfritt stål (där nickel ingår som en komponent – red) och behöver minska produktionen, samtidigt som världen går mot en recession”, skriver Credit Suisse.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander