Creaspac avvecklar verksamheten: ”Ett förvärv får inte ha ett egenvärde”

Spac-bolaget Creaspac har beslutat att avveckla verksamheten och återföra likviditet till aktieägarna.
Creades bolagets ordförande och grundare Sven Hagströmer.
Bakom Creaspac står investmentbolaget Creades med ordförande och huvudägare Sven Hagströmer. Foto: Fredrik Sandberg / TT k

Det framgår av ett pressmeddelade.

Styrelsen har beslutat att kalla till en extra bolagsstämma den 17 juli för att besluta om likvidation och ett automatiskt inlösenförfarande. Genom inlösenförfarandet kan merparten av bolagets medel återföras till aktieägarna redan under sommaren. Styrelsen kommer även att ansöka om avnotering av bolagets aktier från Nasdaq Stockholm, villkorat av att bolagsstämman beslutar om likvidation.

“Sedan Creaspac bildades för tre år sedan har vi utvärderat ett mycket stort antal möjliga affärer. Några diskussioner avslutades så sent som nu i juni månad. Att ingen av dessa diskussioner resulterat i affär har en enkel förklaring, nämligen att vi lagt ribban mycket högt då vi inte bara vill göra ett förvärv utan göra ett mycket bra förvärv, ett förvärv får inte ha ett egenvärde. Eftersom vi inte hittat något sådant kommer bolaget nu att likvideras och bolagets medel återlämnas till aktieägarna”, säger Sven Hagströmer, styrelseordförande i Creaspac och Creades.

“Det är ingen hemlighet att vi helst av allt hade velat hitta och göra en kanonaffär, men i avsaknad av en sådan är vi nöjda med att vi inte låtit transaktionslustan övertrumfa en nykter utvärdering och prisdisciplin. Hellre ingen affär alls än en medioker eller dålig affär. Nu går vi vidare mot en ordnad och snabb avveckling av bolaget med fokus på att så snabbt som möjligt återföra så mycket likviditet som möjligt till aktieägarna. Tack vare bolagets låga omkostnader och betydande ränteintäkter kommer de som investerade i samband med noteringen få mer kapital tillbaka än man investerade”, säger John Hedberg, VD i Creaspac och Creades.

Styrelsen föreslår för att så snabbt som möjligt kunna återföra likviditet till aktieägarna att ett automatiskt inlösenförfarande ska genomföras innan likvidationen inleds. Genom inlösenförfarandet beräknas 98,80 kronor per aktie, vilket utgör bolagets fastställda utdelningsbara medel, kunna återbetalas till aktieägarna i början av augusti i år och resterande medel, med avdrag för kostnader i samband med inlösenförfarandet och likvidationsprocessen, kommer att utskiftas till aktieägarna efter genomförd likvidation.

Den fullständiga likvidationsprocessen kan förväntas ta sex till nio månader varefter återstående medel överförs till aktieägarna. Det belopp per aktie som då kommer återföras kan inte beräknas exakt i nuläget. En preliminär bedömning baserat på återstående eget kapital efter inlösen, nuvarande ränteläge och förväntade avvecklingskostnader är dock att beloppet kommer hamna i intervallet 3,50-4,50 kronor per aktie.

Styrelsen kommer även att ansöka om avnotering av bolagets aktier från Nasdaq Stockholm, villkorat av att bolagsstämman beslutar om likvidation. Sista dag för handel kommer att meddelas när Nasdaq Stockholm har beslutat därom och beräknas infalla i anslutning till genomförandet av det automatiska inlösenförfarandet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABAX