Creades
Creades VD segerviss efter rapporten: ”Vi spöar index”
Investmentbolaget Creades substansvärde gick upp 13% helåret 2024, mot ett jämförelseindex på 9%. Därmed slår bolaget index, även om VD John Hedberg väljer ett annat ord.
“Vi spöar index och vårt eget avkastningskrav”, säger han till Afv.
“Framför allt är det tre komponenter som har drivit avkastningen. Dels Avanza och vår aktiva förvaltning men också Apotea, trots dess korta tid på börsen.”
Apoteas IPO: Kunnat sätta högre teckningskurs
I samband med Apoteas starka börsdebut i december förra året uttryckte Creades grundare och största ägare Sven Hagströmer visst missnöje. Han sa att nätapotekets teckningskurs på 58 kronor skulle ha varit “betydligt högre” om han själv hade fått vara med i processen.
Tycker du också att teckningskursen var felaktig?
“Det där är lite som att fråga hur långt ett snöre är. Aktien handlades upp väldigt starkt så ur det perspektivet hade man möjligen kunnat sätta teckningskursen högre”, säger John Hedberg.
“Men man får konstatera att det var en framgångsrik notering. Det tycker jag är det viktigaste.”
Stor kassa men oförändrad utdelning
Vid den börsnoteringen sålde Creades en tredjedel av sina Apotea-aktier och tjänade 92 Mkr på affären.
Nu är investmentsbolagets kassa hela 717 Mkr och utgör ungefär 7% av det totala substansvärdet. Ändå säger VD:n nej till att höja utdelningen som senast låg på 1,60 kr per aktie.
“Vi ser i stället goda möjligheter att lägga pengarna på nya investeringar”, säger han och ger en vink om vilken typ av investeringar som väntar:
“Den mest sannolika möjligheten är att vi i år gör större affärer inom onoterat.”
Helåret 2024
Resultat från 2023 i parantes.
Substansvärdet 2024 uppgick till +13 (+6)%. OMXSGI avkastade under samma period +9 (+19)%.
Rörelseresultat: 1 180 (522) Mkr.
Resultat efter finansnetto: 1 202 (558) Mkr.
Klarna bäst bland de onoterade
Creades onoterade innehav hade 2024 en total värdeökning på 128 Mkr och det största bidraget kom från Klarna – som förmodligen inte förblir onoterat särskilt länge till.
Under det första halvåret 2025 räknar betaljättens VD Sebastian Siemiatkowski med att börsnotera bolaget i USA, vilket han sade till Di i somras.
Creades äger endast 0,16% av Klarna, enligt ägartjänsten Holdings, men i investmentbolagets årsredovisning syns en rejäl uppskrivning av betala-senare-giganten.
Sedan slutet av september har värdet skrivits upp med 59 Mkr till 226 Mkr.
“Jag har inte mer insyn än någon annan, men det finns ju en gråhandel i aktien och avsluten där har ökat rätt mycket under fjolåret. En del av det är såklart tankarna kring en notering”, säger John Hedberg.
“Utvecklingen har för båda bolagen blivit väldigt mycket bättre under året. Jag skulle säga att det är två bolag som kommer in med ganska bra fart in i 2025.”
Creades portfölj
Noterade innehav: Apotea, Seafire och Avanza – vars grundare Sven Hagströmer också grundat Creades. Investmentbolaget äger idag 11% av banken, medan familjen Hagströmer äger 60% av Creades.
Onoterade innehav: StickerApp, Instabee, Inet, Mentimeter, Klarna, Findity, Stabelo, Kreditz, Röhnisch och Creaspac.
Onoterade innehav med mindre värde: DPOrganizer, Fast Travel Games, Howwe, Stravito, Yabie och Brocc.
Detta väntar 2025
Överlag så tycker John Hedberg att det nya året har börjat bra, men att det spretar något bland vissa av innehaven.
“Vi fokuserar mest på små och mellanstora noterade bolag. Ryckigt och spretigt är bra beskrivningar av den marknadsdelen”, säger han.
Han säger att aktiekurserna skiljer sig mycket åt mellan veckorna.
“Jag tror att den bakomliggande orsaken är att det fortfarande inte finns någon superstark långsiktig riktning på Sveriges konjunktur”, förklarar han och berättar lite om Creades strategi framöver:
“Vi kommer fokusera mer på bolag som kan växa sina vinster utan hjälp från en stark konjunktur. Defensiv tillväxt är det vi försöker positionera oss för inom vår aktiva förvaltning.”
Läs också:
Hagströmers investeringsknep: ”Kroppen är min kontraindikator”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.