Cortus Energy: Tre flaggor och tveksam struktur på nyemissionen

Energibolaget Cortus Energy tar in 61 Mkr genom en företrädesemission av konvertibler. Afv publicerar härmed en andra artikel om emissionen och väljer att hissa tre flaggor.
Cortus Enegy

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Styrelsen i energibolaget Cortus Energy har beslutat om en företrädesemission av konvertibler som kan tillföra bolaget 61 Mkr.

Emissionsguiden har granskat villkoren i företrädesemissionen och valt att hissa tre flaggor.

Flagga 1 – Frekventa nyemissioner

Den generella beskrivningen av denna flagga är:

“Gör man nyemission nästan varje år så är det förmodligen något som brister i antingen verksamheten, ägarbilden eller den strategiska planeringen.”

I Cortus Energys fall är detta den tredje företrädesemission på lika många år som nu genomförs. Givet att bolagets omsättning för 2022 var blygsamma 8 Mkr medan rörelseresultatet var -61 Mkr är risken för framtida nyemissioner således överhängande.

Cortus VD Rolf Ljunggren kommenterar flaggan:

“När det gäller frekventa emissioner så har Cortus investerat över 300 MSEK i en industriell anläggning och står nu inför ett genombrott, från att ha gått från utvecklingsfas till industriella leveranser till Höganäs, vilket i den kontexten gör att frekventa nyemissioner är den finansieringsform som ett mindre utvecklingsföretag finansierar sin verksamhet”.

Om Emissionsguidens flaggor

En viktig nytta med Emissionsguiden är att belysa små och stora ”flaggor” avseende nyemissionen. Flaggorna tar sikte på villkoren i nyemissionen och vissa faktorer kring finansiering och ägande. Vi bedömer inte bolagets affärsidé eller aktiens fundamentala värdering. En flagga ska bara ses som en möjlig risk som en investerare bör känna till. En flagga är i sig inte en stark avrådan från aktien. Även nyemissioner som får en flagga eller fler kan vara värda att teckna om det finns tillräckligt bra saker i den positiva vågskålen.

Alla Emissionsguidens flaggor återfinns här.

Flagga 2 – Nyckelpersoners investering

Den generella beskrivningen av denna flagga är:

“Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.”

Afv väljer att hissa denna flagga eftersom ingen i Cortus styrelse eller ledning uppges vara tecknings- eller garantiåtagare i emissionen. Det finns inte heller information om att någon investerare över huvud taget kommer delta i emissionen.

Enligt bolagets VD, Rolf Ljunggren, är detta information som kommer framgå i prospektet. Det skulle alltså kunna innebära att insynspersoner faktiskt kommer att investera i nyemissionen. Om så blir fallet är det likväl svårbegripligt varför detta inte kommunicerats genom pressmeddelandet rörande villkoren för emissionen.

Flagga 3 – Bristfällig information

Den generella beskrivningen av denna flagga är:

“Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.”

Cortus Energy har inte angivit emissionskostnader för transaktionen i villkoren som hittills publicerats.

“I prospektet kommer den informationen att redovisas. Datum för publicering är ASAP och vi inväntar svar från FI”, kommenterar VD Rolf Ljunggren.

Överlag tveksam emissionsstruktur

Givet Cortus låga omsättning och negativa rörelseresultat är det mest troliga scenariot att konvertiblerna kommer behöva konverteras till aktier i slutändan. Och då med påförd ränta. Frågan är varför bolaget över huvud taget valt den här emissionsstrukturen när det framstår som osannolikt att de skulle kunna betala tillbaka konvertibellånen.

Det kan således anses vara en tveksam emissionsstruktur. Utifrån sett är det svårt att förstå varför bolaget inte valt att göra en företrädesemission av aktier i stället.

Emissionsguiden kommer återkomma med ytterligare en artikel i samband med att Cortus publicerar sitt prospekt. Då ses bland annat över om ytterligare flaggor påträffas.

Det kommer även följas upp om något ny information framkommer kring nyckelpersoners investeringar, tecknings- och garantiåtaganden för att se hur intresset sett ut bland insynsägare och externa investerare.

I sammanhanget kan det vara värt att nämna att fastighetsbolaget K-Fast under onsdagen avbröt sin företrädesemission av konvertibler på 300 Mkr på grund av bristande intresse från investerare. Huruvida intresset i det fallet sviktade på grund villkoren, bolaget eller valet av finansiellt instrument, ska dock hållas osagt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.