Corona öppnar USA för svensk digital vård
Rapporten ”Telehealth: a-quarter-trillion-dollar-post-covid-19-reality” från McKinsey ger vid handen att nästan hälften av amerikanerna under corona-krisen har använt digitala vårdtjänster, innan dess var det en av tio. Dessutom uppger nästan 80 procent – det vill säga fler än andelen aktiva användare – att de ser digital vård som ett framtida alternativ.
”Den nuvarande krisen har öppnat ett fönster för att modernisera vården genom att skala upp användningen av telemedicin även efter corona-krisen”, konstaterar författarna.
Återkommande i rapporten används uttrycket ”telehealth”, ett gammalt uttryck för digital vård som dammades av när president Trump pekade på sektorn som del av kampen mot corona-viruset. Den amerikanska vårdmarknaden beräknas vara värd runt 1 250 miljarder dollar, och en femtedel kan, enligt McKinsey, i en nära framtid bli virtuell.
”De kortsiktiga fördelarna med virtuell vård är uppenbara under corona-krisen, men alltfler upptäcker att de nya tjänsterna även förbättrar patientupplevelsen, hälsan och gör vården mer kostnadseffektiv”, skriver författaren.
Regeländringar styr vården
En förändring som gett den digitala vården en rejäl skjuts framåt de senaste månaderna är ändrade ersättningsmodeller för läkare, flertalet får nu samma ersättning för ett virtuellt som för ett fysiskt besök. För mindre kliniker har det varit en ekonomisk livräddare. Läkare har dessutom fått möjlighet att praktisera i hela USA, tidigare krävdes tillstånd i varje delstat.
Under pandemin har dessutom amerikanska myndigheten FDA utfärdat katastroftillstånd för medicinska produkter som kan användas för att diagnosticera, övervaka eller behandla sjukdomar med koppling till covid-19.
Stimulanspaketen för att rädda ekonomin inkluderar hundratals miljoner dollar för att öka användningen av digital hälsovård.
Dessutom har reglerna kring vilka tekniska plattformar som får användas lättats upp, och det är fritt fram att välja mellan Zoom, Skype och liknande tjänster via dator eller telefon.
Det öppna fönstret
Sverige har i USA ett gott rykte inom vård och medicin. Forskningen ligger i framkant, svenskarna är tidigare användare av ny teknik och statistiken är tillförlitligt.
På plats i USA finns flera svenska startups inom vård och medicinprodukter som nu ser möjligheter att nå nya kunder och användningsområden. Flera av dem är baserade på västkusten – San Diego och San Francisco.
”Vården har under pandemin plockat fram sin kreativitet och motståndet mot innovation är som bortblåst”, säger Åsa Sjöblom Nordgren, CEO på Trice Imaging.
De flesta bedömare som Affärsvärlden pratat med ser digital vård som viktig del av vården, även efter pandemin.
Så här säger Fredrik Cassel, general partner på riskkapitalbolaget Creandum.
”Jag tycker inte det är en speciellt vågad hypotes är att en hel del av denna beteendeförändring kommer att vara permanent. Världsläget kan ha skyndat på adoption med flera år, lite beroende på geografi och mognad innan”, säger han.
Creandum är en av investerarna bakom KRY, som nyligen tog första steget in på den amerikanska marknaden. Bolaget fortsätter, enligt Cassel, att aktivt att leta efter investeringar inom digital vård.
”Förutom KRY är Creandum investerare sedan allra första början i Virta Health, en europeisk startup i USA som reverserar Diabetes typ 11.”
Rekryteringsfirman Westwood & Wiltshire är specialiserade på ledande befattningshavare inom vård och life science. CEO Alan Cullen, baserad i Los Angeles, tror att marknaden för digital vård den närmaste tiden kommer att präglas av konsolideringar.
”Tillväxten kommer utan tvekan att fortsätta, vilket kommer att resultera i nya samarbeten mellan teknikbolag, medicinska experter och vårdbolag”, säger han.
Generellt så har, enligt Cullen, de stora VC-bolagens diskussioner med startups i tidiga skeden bromsat eller avstannat under våren.
”Corona-relaterade lösningar och verktyg är ett undantag. Vi ser också att startups med kapital inom den här sektorn fortsätter att rekrytera, för även om ekonomin är osäker så är viktigt med rätt personer i ledningen just nu.”
Större mer etablerade aktörer i sektorn har däremot, enligt Cullen, dragit ner på rekryteringstakten eftersom de har råd att vänta ut pandemin.
Från hjärtan till lungor för Coala Life
Medgrundaren Philip Siberg planerade för en snabb lansering av hjärtmonitorn Coala Life på den amerikanska marknaden, men det går snabbare än vad han någonsin kunnat drömma om. ”In kom coronaviruset”, konstaterar han.
Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gav förra våren medicinteknikbolaget Coala Life sitt godkännande, och Philip Siberg var överlycklig. En ny VD tog över på det svenska kontoret, och med 100 miljoner kronor i nytt riskkapital flyttade Siberg i slutet av förra året till södra Kalifornien för att starta upp verksamheten.
”Om du uppfyller kraven är det lättare att lansera en produkt som vår i USA än i Sverige, här finns mer transparenta ersättningsmodeller inom vården och molnlösningar är standard”, säger han.
Siberg gjorde ingen hemlighet av att bolaget planerade för en snabb lansering, men vad som skulle hända ett knappt ett halvår senare anade ingen.
”In kom coronaviruset, och efter det att Trump i mars pekat med hela handen på telemedicin som en del av lösningen har vi jobbat dygnet runt med att utveckla och anpassa våra tjänster, det är verkligen en boom för små och snabbfotade företag med digitala lösningar.”
Coala Life, som grundades 2015 med avstamp i svensk forskning, erbjuder vården en monitor som gör det möjligt att mäta hjärtrytmer över en längre tid. Monitorn skickas, efter ordination av läkare, hem till patienten. Både läkaren och patienten kan i realtid följa kurvorna via mobilen eller datorn. Fokus har legat på hjärtat, fram till i år.
Philip Siberg berättar om samtalet från den första patienten med covid-19.
”Det var en kvinnlig sjukhusdirektör i Tennessee som själv snabbt behövde en Coala då hon sannolikt drabbats av covid-19 och ville att specialister skulle följa henne hemifrån.”
Sjukhusdirektören insåg snabbt att fler patienter behövde support, och hon drog igång ett program för hundratals patienter med kroniska sjukdomar på landsbygden. Strax efter gav FDA snabbtillstånd att kunna använda Coala-monitorn för att även övervaka lungor och detektera de nio vanligaste hjärtarytmierna.
Men, även om lungproblem hamnat i fokus under pandemin, så har enligt Philip Siberg också behovet av hjärtövervakning ökat.
”En märklig sak som inträffat sedan virusutbrottet är att antalet patienter som kommit in på akutmottagningar med symptom på hjärtklappning och infarkt minskat dramatiskt.”
En möjlig förklaring är sannolikt minskad stress. En annan är uteblivna besök då patienter tvekar inför risken att smittas av virus. För läkaren är en Coalan som skickas till patienten en möjlighet att hålla igång verksamheten och erbjuda vård.
”De betalar bara när patienten använder monitorn, och med de nya reglerna som införts under pandemin får läkaren samma ersättning vid distansbesök som besök på kliniken.”
Sedan USA-lanseringen under fjärde kvartalet i fjol har Coala Life byggt upp ett nätverk med ett hundratal anslutna kliniker, och sedan virusutbrottet i början av året har antalet Coalor ute hos patienter ökat med 400 procent. Teamet växer snabbt, och bolaget har ett 20-tal säljare och partners utspridda runt om i USA. Kapitalet bakom satsningen kommer från investerare som 20 North Street, Larry Leksell och ledande befattningshavare i bolaget.
Fler ekonomiska uppgifter och siffror än så vill Siberg inte ge marknaden, men han är optimistisk inför framtiden.
”Planen är att tjäna pengar här i USA, och om stjärnorna står rätt så siktar vi på en börsnotering under 2021.”
”Ökat intresse för att lära sig hantera kriser”
Svenska Saas-bolaget Captario letade nya kunder och finansiering i USA när corona-utbrottet förändrade allt. Krisen har, enligt USA-chefen Erik Post, ökat läkemedelsbolagens intresse för deras verktyg men frånvaron av personliga möten är en utmaning.
Captario erbjuder läkemedelsbolag det cloud-baserad verktyget Captario SUM som genom simulering ger underlag för att fatta strategiska beslut. Det amerikanska kontoret ligger på Manhattan i New York, men bolag arbetar aktivt mot hela USA.
Sedan corona-utbrottet arbetar alla i USA-teamet på distans men bolaget har, enligt Erik Post, medvind.
”Det finns en ökad medvetenhet kring vikten av att kunna hantera snabbt förändrade förutsättningar inom läkemedelsutveckling, och vi upplever att intresset för Captario SUM har exploderat de senaste månaderna.”
Var befinner ni er som bolag just nu?
”Vi kör för närvarande fem piloter i USA, samtidig som vår tidiga säljpipeline är större än någonsin. Under resten av året hoppas vi kunna fördjupa dessa kundrelationer ytterligare och skala upp verksamheten för att möta det ökande intresset för vår produkt.”
Söker ni fortfarande finansiering?
”Ja, vi arbetar aktivt med vår finansieringsstrategi, både på medellång och lång sikt. Eftersom vi vill stärka vår närvaro i USA strävar vi efter att få nya starka ägare som är baserade i USA. Vi arbetar med en större amerikansk investmentbank för att ta in nytt kapital till årsskiftet.”
Vad är svårast att hantera under rådande omständigheter?
”Det personliga mötet kommer alltid vara unikt för att skapa starka relationer, och under rådande omständigheter är det en utmaning. Som tur är har Captario redan ett etablerat USA-kontor med sälj- och leveranspersonal, så vi kan jobba nära våra kunder igen så fort restriktionerna lättar.”
Captario grundades 2012 av tidigare anställda på Astra Zeneca. Det svenska huvudkontoret ligger i Göteborg. Bland de nuvarande investerarna ingår bland annat Almi Invest och Spiltan.
Svensk hjärnapp planerar för amerikansk höstlansering
NeuraMetrix-grundaren Jan Samzelius ser fram emot en spännande höst. Bolaget fick nyligen två medicinska patent godkända i USA, förhandlar med en ny industriell partner och räknar med att inom kort få klartecken från amerikanska FDA.
Svenskgrundade medicinteknikbolaget NeuraMetrix har sin bas i San Francisco, men de tio medarbetarna är utspridda över världen.
”Jag tror att vi kommer att ha en enorm fördel av det som händer inom vården i spåren av corona-krisen,”, säger Jan Samzelius, CEO och medgrundare av NeuraMetrix.
Även om bolagets verksamhet inte ryms inom vad som normalt avses med begreppet digital vård så är Samzelius hoppfull över den öppenhet inför nya metoder och innovationer som corona-krisen fört med sig.
”Vi har under åren brottats mycket med den konservativa amerikanska vården”, säger han.
NeuraMetrix är grundat av svenskar i USA, och har flera kända svenska namn bland investerarna. En av dessa är Procuritas grundare Mikael Ahlström. En annan är läkaren Johan Koch, som bland annat var med och grundade Carema.
NeuraMetrixs produkt är en applikation som registrerar nedslag på ett tangentbord, inte hastigheten utan variationer och mönster, vilka är unika för varje individ. Forskning på stora datamängder visar att sjukdomar som Parkinson, Alzheimer, Huntington och depression redan i ett tidigt stadie ger avtryck i mätningarna.
”När din hjärna attackeras syns det, ofta långt innan du själv känner av symptomen”, säger Samzelius.
NeuraMetrix fick förra månaden två medicinska patent godkända, och amerikanska myndigheten FDA klassade 2019 produkten som ett viktigt genombrott, vilket ger bolaget en snabbfil ut på marknaden.
Jan Samzelius förbereder sig nu för en hektisk höst.
”Vi räknar med att få det tillstånd från FDA som vi behöver för att börja sälja vår produkt under hösten, och vi har flera nya samarbeten på gång.”
Samzelius nämner att bolaget blivit kontaktat av ett av USA:s större vårdbolag, och gör ingen hemlighet av att han skulle välkomna en strategisk investerare.
”Vi arbetar också på ansökan till Nasa, som ska vara inne om ett par veckor.”
Nasa som har en av sina anläggningar söder om San Francisco, söker nya sätt att övervaka och behandla astronauternas mentala hälsa vid långvariga rymdfärder.
”Motståndet mot digital vård är bortblåst”
Trice Imagings VD Åsa Sjöblom Nordgren kallar covid-19 ett paradigmskifte för vården i USA, och nya kunder som vill pröva deras tjänst fortsätter att strömma in. Sommarens utmaning blir att omvandla de fria abonnemangen till betalda.
Svenska medicinteknikbolaget Trice Imaging har huvudkontoret i San Diego, nära stranden och med utsikt över den kaliforniska Stillahavskusten.
”Vi blev snabbt krismedvetna när våra kunder berättade om hur de förberedde sig för pandemin som var på väg att bryta ut ”, säger VD Åsa Sjöblom Nordgren.
Ett telefonsamtal var från en klinikchef i Los Angeles.
”Han ville så långt det var möjligt undvika att patienter överhuvudtaget kom in till kliniken, på grund av risken för smitta.”
En chef för ett stort sjukhus berättade att alla läkare som annars jobbade på satellitkliniker kallats in för att öka beredskapen.
”Att hantera flöden av patienter och personalbristen var två tydliga utmaningar som vården stod inför”, säger Sjöblom Nordgren.
Frågan var hur Trice Imaging skulle kunna göra nytta under pandemin och samtidigt, i förlängningen, skala upp sin verksamhet. Bolagets bas är en molntjänst för att överföra ultraljud – inom framförallt mödravården – och andra imaging teknologier som MRI och CT mellan experter samt från vårdgivare till patienter.
Sjöblom Nordgren berättar hur hon en natt i början av februari vankade fram och tillbaka i hemmet, utan att kunna sova. Till slut föll pusselbitarna på plats.
”Vi bestämde oss för att erbjuda våra tjänster gratis i 90 dagar, för att på så sätt nå ut så brett som möjligt till olika sorters vårdgivare, och fick snabb okej från styrelsen för vår nya strategi.”
Bolaget marknadsförde erbjudandet genom befintliga kunder, sociala medier och olika intresseorganisationer.
”På 48 timmar fick vi in hundratals nya förfrågningar, lika många som vi normalt får på en månad.”
Det brukar sägas att nöden är uppfinningarnas moder, och enligt Sjöblom Nordgren stämmer det verkligen.
”Vården har under pandemin plockat fram sin kreativitet och motståndet mot innovation är som bortblåst, och tillsammans med våra kunder har vi hittat nya användningsområden för vår tjänst.”
Både vid diagnos och vård av covid-19 är förekomsten av vätska i lungorna en viktig parameter.
”Att göra ultraljud på lungorna är ganska enkelt, och efter en enkel instruktion kan sjuksköterskor skanna och skickat bilder till läkare, vilket sparat resurser”, berättar Sjöblom Nordgren.
Att kunna dela ultraljud i realtid inom mödravården har också blivit viktigare under pandemin, då den blivande modern inte tillåtits ta med sig sin partner till kliniken.
”Det är ett sätt att minska stress, vilket inte är bra under en graviditet”, säger Sjöblom Nordgren.
Vad tror du om framtiden för era tjänster?
”Om vi sätter Trice åt sidan, så har covid-19 förändrat ultraljudsbranschen totalt, och vi ser många nya användningsområden.”
I teorin skulle, enlig Sjöblom Nordgren, hela skanningsprocessen kunna automatiseras och med hjälp av AI hanteras av patienten själv i hemmet.
”Men det är en medicinsk produkt reglerad av FDA, så vi kan inte sälja till det segmentet. Det finns det fortfarande ett motstånd mot konsumentifiera vården.’”
I juli går de första gratisabonnemangen för nya kunder ut.
”Vi är kassaflödespositiva, och från våra normala betydligt kortare testerbjudanden vet vi andelen som signar upp sig för betalda abonnemang är hög, över 90 procent.”
Trice Imaging har en pågående finansieringsrunda för att ta in 4,5 miljoner dollar.
”Pengarna ska gå till att utveckla nya AI-tjänster, och vi vänder oss precis som tidigare mot privata investerare i USA och Sverige.”
AI är, slår Sjöblom Nordgren fast, nästa steg för Trice-teamet.
Kry USA-lanserar mitt i corona-krisen
Den svenska nätläkaren Kry lanserar appen Livi Connect i USA, en avskalad gratistjänst för läkare att använda under den pågående pandemin. Bolagets kliv in på den amerikanska vårdmarknaden välkomnas av investerarna i Silicon Valley.
Den pågående lanseringen av Livi Connect är, enligt bolaget, ett sätt att hjälpa den pressade vården och samtidigt ett test av den amerikanska digitala vårdmarknaden.
”Det är ett första steg, och inte en fullständig lansering på marknaden av hela produkten som vi erbjuder”, förklarar Johannes Schildt, vd på Kry i en intervju med amerikanska CNBC.
I intervjun säger Schildt att USA kan bli en lönsam marknad för bolaget, men att han vill se hur Livi Connect klarar sig efter corona-krisen innan de tar beslut om framtida lanseringar.
Kry är redan en av Europas ledande nätläkare, och vårens viruskris har kraftigt ökat efterfrågan. Bolaget har vid sidan om Sverige fokuserat på Frankrike, Tyskland och Storbritannien. Kry som heter Livi internationellt, har bland annat ett samarbete med NHS som hanterar den offentliga sjukvården i Storbritannien. Även brittiska Babylon, främsta konkurrenten till Kry i Storbritannien och Europa, planerar just nu en lansering i USA.
Stefan Hesso, global kommunikationsdirektör på Kry i London, säger att digitala vårdlösningar har blivit ett sätt att effektivt bekämpa covid-19, i såväl Europa som USA.
”Kry har självklart gynnats av de initiativ som myndigheter och vården runt om världen tagit för att övergången till digitala tjänster ska gå så snabbt och effektivt som möjligt.”
Bland investerarna bakom Kry ingår VC-bolagen Index Ventures, Accel och svenska Creandum, som alla har kontor i Silicon Valley.
Hesse säger att ägarbolagens närvaro i USA självklart är en tillgång vid lanseringen.
”Vi för diskussioner kring hur vi bäst närmar oss marknaden, och hur vi bygger det nätverk som vi behöver för lanseringen på den amerikanska marknaden.”
Vilka är de främsta utmaningarna för Kry i USA?
”Att starta från scratch på en ny marknad är alltid tufft, vi behöver bygga upp förtroende och medvetenhet bland partners och patienter för vad vi kan erbjuda”, säger Stefano Hesse.
USA är, påpekar han, en väldigt stor marknad med ett komplext sjukvårdssystem
”Vårdsektorn skiljer sig från de europeiska marknaderna både vad gäller styrning och ersättningsmodeller.”
Kry tog emot sin första svenska patient i mars 2015, sedan dess har bolaget läkare genomfört över två miljoner digitala patientkonsultationer runt om i Europa. I Sverige förvärvade Kry nyligen vårdbolaget Helsa, som driver 14 vårdcentraler runt om i landet.
I början av 2020 tog Kry in 1,5 miljarder kronor i ny finansiering för att kunna fortsätta den internationella expansionen. I rundan deltog även de befintliga investerarna i Silicon Valley.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.