Conny Ryk om det turbulenta året: ”Ångrar hur vi framställt oss”
Det är en av sommarens sista dagar i villaområdena i Stockholmsförorten Gamla Enskede. Skolbarn och valaffischer påminner om att hösten är på intågande, men solen skiner fortfarande i de lummiga kvarteren. På kvarterskrogen Matboden sitter ett par sommarivrare kvar på uteserveringen.
En brunbränd Conny Ryk tar hemvant emot i entrén. Stammis-känslan är befogad, han är trots allt delägare i restaurangen. Han rör sig ledigt mellan borden och hälsar på personalen.
Det syns inte på den 39-årige stockholmaren, men de senaste månaderna har varit några av de mest utmanande i hans karriär.
SERIEFÖRVÄRVARE UNDER PRESS
Det sägs att varje börscykel har en sektor som symboliserar slutet på uppgången. Det var fastighetsbolagen på 90-talet, IT-bolagen kring millennieskiftet och bankerna 2008-09. Möjligen blir serieförvärvarna de bolag som får beteckna den räntedopade tjurmarknad vi är på väg ur.
De senaste åren har bolag som Idun Industrier, Storskogen, Teqnion och Instalco stått i kö för att komma in på börslistorna. Och såklart Conny Ryks egna skapelse Vestum.
Genom ett omvänt förvärv av klädföretaget Wesc kom bolaget in på börsen mars 2021. För att förstå varför det blev så måste vi backa bandet.
DÄCKAD AV DUAL TRACK
Sensommaren 2020 hade Conny Ryk som så många gånger förr en affär på gång. Serieentreprenörens återvinningsbolag, Sortera, hade för all del redan sålts två gånger sedan grundandet 2002, men nu var en tredje transaktion i görningen. Ryk var fortfarande en av de största ägarna i bolaget och tillsammans med huvudägaren och riskkapitalisten Summa Equity hade en dual track satts i spel. Sortera skulle antingen säljas till ett nytt PE-bolag eller börslistas.
Efter några månaders intensivt arbete bestämde man sig för att börsnotera bolaget till en värdering på strax under 5 miljarder kronor. Men bara några dagar innan aktierna skulle börja handlas på Stockholmsbörsen kom ett bud från Nordic Capital.
”Det var verkligen i elfte timmen. Helt ärligt var det ganska utmattande. Man kör två fulla processer hela vägen för att antingen börsnotera eller att sälja till en industriell eller finansiell ägare. Även om jag inte var VD i bolaget längre så var jag med som storägare i hela processen.”
Sortera såldes slutligen till Nordic Capital i februari 2021. Men Ryk hade fortfarande kvar IPO-drömmarna. Trots att han byggt, köpt och sålt bolag sedan trean i gymnasiet hade han ännu inte tagit något bolag till börsen.
KÖKSVÄGEN TILL BÖRSEN
Även om Conny Ryk inte ens är 40 år fyllda har han enligt egen utsago haft ett stort aktieintresse ”i nästan 30 år”. Han och parhästen Erkan Sen hade i flera år pratat om att börsnotera en bygg- och infrastrukturkoncern med en aggressiv förvärvsstrategi. Ryk hade på nära håll fått se hur bygg- och infrastrukturjättarna lejde ut alltmer jobb på externa specialistbolag, som exempelvis läggare av undertak eller projektering av fiber. Han själv hade grundat både Sortera och Sanera, avfallshanterings- respektive saneringsbolag, vilket hade tjusat riskkapitalet flera gånger om. Men nu såg Conny Ryk en möjlighet att samla specialistbolagen under ett tak.
Så föddes idén om Vestum. Ryk satte snabbt upp ett team för att leta upp ett lämpligt börsbolag som skulle kunna göras om till ett förvärvande bolag. På så sätt skulle man få en börsplats och aktie utan att behöva gå genom en segdragen IPO-process igen. Valet föll på det sargade klädbolaget Wesc, vars aktie hade fallit med 99% på fem år och handlades kring 0,8 kronor.
Den 22 mars 2021 offentliggjordes Ryks plan. Han sålde det egengrundade Sanera samtidigt som han köpte Skandinaviska Områdesskydd och systerbolaget Kenit Produkt till klädbolaget. Köpeskillingen på 155 Mkr betalades med nytryckta aktier och på så sätt blev Conny Ryk största ägare i bolaget med drygt 30% av aktierna. Strax därefter bytte bolaget namn till Vestum, latin för kläder.
”Det är ett väldigt smidigt sätt att komma till börsen. Om vi hade noterat oss den traditionella vägen hade vi behövt köra i privat miljö mycket längre. Jag tyckte inte det behövdes. I och med att vi tog över Wesc behövde vi inte gå igenom allt det, utan fick på en gång en noterad aktie som vi kunde börja förvärva med.”
CONNY RYK
Född: 1983.
Bor: Villa i Gamla Enskede. Sommarhus i Stockholms skärgård.
Familj: Fru och fyra barn under 10 år.
Utbildning: Samhällslinjen med ekonomisk inriktning.
Karriär: Grundade sitt första bolag Sanera i trean på gymnasiet. Sedan dess medgrundare till en rad bolag, främst inom bygg- och infrastruktur. Grundade 2021 serieförvärvaren Vestum där han fortfarande är VD och största ägare.
Friskus: Tränar mycket, både själv och med familj. Var som 15-åring Sveriges yngsta Friskis&Svettis-instruktör. Ryk Group är huvudsponsor till Enskede fotboll.
TAJMADE MARKNADEN
Även om det blev köksvägen in på börsen så var det knappast en blygsam entré för Vestum. Under det första året i ny regi gick aktien från 0,8 till 55 kr, motsvarande en kursuppgång på svindlande 6 875%. Conny Ryk och hans M&A-team har hållit ett sällan skådat förvärvstempo. Det senaste året har bolaget förvärvat över 70 bolag.
Ryk är väl medveten om att det starka börsklimatet har varit en bidragande orsak till succén.
”Det var smart att nyttja situationen för att komma igång snabbare. Idag är det tuffare klimat, men jag är glad över att vi har kunnat gå från 0 till nästan 7 miljarder kronor i omsättning och 730 miljoner kronor i Ebita-resultat, samtidigt som jag har kunnat behålla en ganska stor ägarandel. Det hade vi inte kunnat göra i en privat miljö.”
70 förvärv på ett år är väldigt mycket. Finns det något egenvärde i att hålla ett så högt tempo? Både när det kommer till notering och förvärv.
”Det handlade delvis om att tajma rätt i marknaden. Förra året och i början av detta kunde vi ha en sådan intensiv förvärvsstrategi. Vår aktie fungerade som valuta, det var höga värderingar, kapitalmarknaden var öppen. Vi tog in två miljarder kronor på ett par eftermiddagar. Vi reste en obligation på 1,5 miljarder kronor kort därefter. Det går inte idag.”
”Vi ville också agera snabbt ur ett konkurrensperspektiv. Hade inte vi köpt bolag hade någon annan gjort det. Man kan säga att vi ’roffade år oss’ många fina bolag. I år har konkurrensen ökat och kommer säkert göra det även nästa. Det har kommit många ’mini-Vestums’ efter oss och försökt göra samma sak inom delar av det vi gör.”
Lyckas de?
”Nej, jag tycker inte det. Vestum grundar sig i min branschkunskap och jag har skapat ett team därefter. Sedan har vi kompletterat med anställda med legal och finansiell kunskap. Våra konkurrenter kommer oftast från finanssidan och ser möjlighet att tjäna pengar på något de egentligen inte kan.”
“BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR”
Conny Ryk är uppvuxen i Huddinge. Mamman arbetade på Försäkringskassan och pappan som snickare på firman där Conny senare fick sitt första sommarjobb. Entreprenörsgenen vet han inte riktigt var den kommer ifrån, men den visade sig tidigt i livet. Redan som 18-åring grundade han Sanera, bolaget som än idag finns kvar i Vestums bolagsportfölj.
Vestum integrerar inte bolagen, utan låter de styras vidare av respektive bolagsledningar under det ursprungliga bolagsnamnet. En koncernutsedd divisionschef är ansvarig för strategiimplementeringen.
”Jag vet hur starkt varumärkena är förankrat hos både kunder och anställda. Snittåldern för våra bolag är 30 år, flera stycken är över 100 år gamla. Det finns oerhört inarbetade varumärken i sådana bolag. Det vill vi såklart behålla, samtidigt som vi arbetar fram en ny strategi tillsammans med management. Det bästa av två världar.”
Sätter ni några mål för de bolagen ni förvärvar?
”Vi kommer inte avkräva bolagen massa saker. Vi förklarar vad vi behöver få fram, men vi gör det tillsammans. Det skiljer sig en hel del från PE-bolagens affärsmodell. Jag har lärt mig jättemycket av mina 12 år i den miljön, men jag har också sett nackdelarna. Det är dessa vi försöker tvätta bort.”
VESTUM
Vestum är en förvärvsdriven koncern som förvärvar och utvecklar bolag med exponering mot bygg- och anläggning, ROT-sektorn samt infrastrukturentreprenader. Bolaget är primärt verksamma inom Norden. Bolagets vison är att vara med och utveckla bolagen i syfte att driva lönsam tillväxt genom att tillsammans med företagsledning adressera frågor inom strategi, processer och genomförande.
Bolaget bildades i samband med noteringen våren 2021. Sedan dess har bolaget hunnit genomföra 70 förvärv. Dagens börsvärde ligger kring 6,5 miljarder kronor.
Hur hittar ni bolagen?
”Vi söker upp dem. Det har blivit vanligare att vi hittar nya förvärv via bolag vi redan äger. Vi får tillgång till entreprenörernas nätverk nu vilket förenklar uppsökningsprocessen. Dessa bolag har ofta använts inom koncernen på något sätt, vilket ger en kvalitetsstämpel direkt.”
LÄGRE FÖRVÄRVSAKTIVITET ATT VÄNTA
En viktig komponent i Vestums affärsmodell är tillgången på kapital och en låg finansieringskostnad. Det fanns på plats när Vestum tog över Wesc för 1,5 år sedan. Då gjordes en riktad emission mot Conny Ryk och hans fyra medgrundare. Första rundan var på 100 miljoner kronor, och i april gjordes ytterligare en till nya investerare på 215 miljoner kronor. I oktober gjordes den största rundan hittills där Vestum tog in 2 miljarder kronor från både nationella och internationella investerare.
Men marknadsförutsättningarna har milt sagt förändras sedan dess. Sedan februari 2022 har energipriser, inflation och inte minst räntor stuckit norrut. Kapitalmarknaderna har fryst och än så länge syns inga tecken på snar förbättring. Det sätter käppar i hjulet för Vestums förvärvsstrategi.
Har ni tillräckligt med kapital för att köra på enligt plan?
”Det beror på vilket tempo vi vill köra i. I Q2-rapporten som vi släppte häromveckan gjorde vi 730 Mkr i Ebita-resultat på rullande tolv månader. Utöver detta har vi gjort några förvärv som inte finns med i de siffrorna. Jag skulle inte säga att vi är självfinansierande ännu. Men om kreditmarknaden stänger, vilket nästan är det läge vi är i idag, kan vi ändå fortsätta förvärva med det kassaflöde vi har.”
Det låter som att det kommer bli ett lägre förvärvstempo framöver.
”Resten av detta år kommer det bli betydligt lägre aktivitet. Det har mycket med marknaden att göra. Många bolag har gått väldigt bra hittills, så risken är att man köper in sig på väldigt höga jämförelsetal. Vi höll ett jättehögt förvärvstempo i början av året. Nu kan vi jobba med den portfölj vi har och utveckla bolagen organiskt. Det finns massiv tillväxtpotential och vi jobbar stenhårt med det nu.”
Kommer ni fortsätta vara tillväxtfokuserade eller blir det mer fokus på lönsamhet nu när tillgången på kapital minskar?
”Vi har ju våra finansiella mål, varav ett att ha en Ebita-marginal på 10%. I det senaste kvartalet låg den på 11%. Ebita-marginalen är jätteviktig för våra investerare, men såklart också för vårt kassaflöde och för att kunna fortsätta förvärva.”
Vad har bolagen för lönsamhet när ni förvärvar dem?
”Vi har ytterst få som ligger under 10%. Merparten ligger runt 10-14%.”
Så då handlar det egentligen om att behålla lönsamheten mer än att förbättra den?
”I grund och botten ja, absolut inte försämra. Vi köper bolag som vi kan växa, men också där vi ser synergier bolagen emellan. Men det handlar också om att undvika hinder på vägen. Vi som har varit med länge vet hur man gör det. På det sättet hamnar bolagen inte lika ofta i lönsamhetssvackor som kan kosta på.”
BEHÖVER AVLASTNING
Börsnotering och ett sjuttiotal förvärv låter onekligen hektiskt. Hur har det första 1,5 året med Vestum varit?
”Det har varit skitkul, på många sätt. Jag har fått använda allt det jag har samlat på mig i både mitt yrkesliv och i mitt privata intresse för aktier. Men det är en ganska konstig situation att vara VD för ett mindre bolag som är nytt på börsen. Det är otroligt mycket kommunikation med investerare, samtidigt som man vill göra det som man tycker är roligt, det vill säga bygga bolag. Vestum ska vara transparenta gentemot marknaden, men jag har ställt mig till marknadens förfogande för mycket.”
Du har fyra barn under 10 år, varav den yngsta är 7 månader. Hur går vardagen ihop?
”Det är såklart tufft, och en av orsakerna till att jag känner att jag behöver avlasta mig. Mina dagar det senaste året har varit väldigt splittrade. På morgonen sitter jag ofta i möten och låter mig slukas upp av olika bolagsspecifika saker. För att sedan på lunchen träffa investerare och svara på massor av frågor. För att sedan på kvällen vara förälder igen. Det är påfrestande att göra sådana omslag hela tiden.”
Du har ju tidigare tagit klivet bort från VD-rollen, men kvarstått som storägare. Är det något du öppnar för nu?
”I framtiden kan jag absolut tänka mig att ta en mindre operativ roll, men inte här och nu. Jag har mycket kvar att ge i Vestum, men den situation vi har pratat om nu är ju sådant som kan få en att fundera på hur värt jobbet är. Det var därför frågan kom upp i ledningen häromdagen. Jag tror att det blir bra när jag får mer intern hjälp i vår externa kommunikation och kan fokusera mer på bolagsbyggandet.”
Hur tror du att du uppfattas som ledare?
”Det blir mycket frihet under ansvar, både i ledningen och i de förvärvade bolagen. Det ställs krav på leverans. Om du levererar kommer ingen störa. Men om du inte gör det så måste vi ta itu med problemen. Eftersom vi jobbar så nära bolagen brukar det inte hinna gå så långt. Jag tror mina anställda skulle säga att det märks när jag är missnöjd.”
Mycket temperament?
”Nja, det var nog mer så när jag var yngre. Jag kunde brusa upp och så. Jag har fortfarande samma känslor, men efter 20 års arbetslivserfarenhet har jag blivit mer polerad och släpper inte fram känslorna hela tiden.”
När blev du missnöjd senast?
”Igår. Jag tyckte vi på Vestum hade haft fel fokus i ett av våra bolag och jag blev irriterad. Det handlade om hur vi hanterade en problemställning i bolaget där jag inte tyckte att vi hade hjälpt till tillräckligt. Vi ska vara en hjälpande hand för bolagen. När det är jobbigt måste alla hugga i där man kan. Vi gör det som ett lag.”
“HAFT NÅGRA GALNA AKTIEDAGAR”
Vestum köper sina bolag både kontant och med aktier, i regel motsvarande 70% respektive 30% av köpeskillingen. I och med transaktionen tecknar säljarna lock up-avtal som löper på två år. Årets kursras på nästan 70% har gjort att de nya aktieägarna har sett köpeskillingen minska drastiskt.
De som sålde sitt bolag vid årsskiftet, då aktien handlades runt 55 kr, kan inte vara särskilt nöjda med dagens nivåer kring 17 kr. Hur tänker du kring det?
”Visst har det varit en turbulent tid på börsen och vissa har kommit in högre än vad kursen står i nu. Vi har inga som kom in riktigt på toppen, men runt 50 kr. Den stora massan har kommit in någonstans mittemellan det och var vi står idag. Även om man kommit in högre än var vi står idag så är vi och bolagsägarna långsiktiga. Vi är bara i början på vårt bygge och jobbar såklart för att aktien och bolagets värde ständigt ska nå nya höjder.”
Men de som kom in på 50 kronor och såg sina pengar halveras på några veckor måste ju ha blivit besvikna.
”Jag kan lova dig att de som har sålt till oss har placerat mycket av pengarna på börsen i övrigt, och det har gått lika illa där. Men skillnaden mot andra aktieplaceringar är att de ju förstår Vestums verksamhet och vad vi gör.”
Tyckte du själv det var en hållbar nivå när aktien handlades över 50 kr?
”Jag tänkte att det var högt, men att vi skulle växa i kostymen eftersom vi förvärvade i ett högt tempo. Klart att vi har haft några galna aktiedagar där Vestum varit ett av börsens mest omsatta bolag. Just här och nu har vi tvärtom en börsnedgång. Men på lång sikt har inget förändrats.
De första lockup-avtalen löper ut i maj nästa år. Risken är att det blir ett stort säljtryck nästföljande tolv månader när avtalen går ut. Hur ser du på det?
”Till att börja med är lockup-avtalen vårt eget påfund, inte på någon banks initiativ. Vi i Vestums ledning signade också avtal trots att vi inte behövde, då vi tog bakvägen in på börsen. Jag tror att de som sålt sitt bolag till oss är i en annan sits än en vanlig aktieägare. Säg att du har sålt ditt bolag för 100 miljoner kronor och fått 70 miljoener kronor kontant. Det är ju mer än vad en normal människa hinner göra av med. Det blir lite huvudvärk för folk att veta hur de ska placera pengarna. Att ha pengarna i Vestum tror vi på sikt är bra, framför allt då ägarna kan fortsätta följa det egna bolaget. Två år är en bra tid för oss att bevisa att vi är en bra ägare och kan förvalta pengarna.”
Du har själv köpt aktier i serieförvärvaren Storskogen. Varför?
”Jag har investerat på börsen i snart 30 år, i massa olika bolag. Jag äger aktier i Nibe, Volvo, EQT och massa andra bolag vars verksamheter jag tycker mig förstå. Storskogen kan jag. Jag känner Daniel lite, och tycker att de har gjort många bra saker de senaste åren. Jag tycker att dagens börsvärde är på en ohållbart låg nivå. Vinst i förhållande till aktiekurs lirar inte i min värld.”
Kritiker menar att det har att göra med signalvärde. Varför köper du inte i ditt eget bolag, som i viss mån har samma affärsmodell som Storskogen?
”Jag har ju köpt massor i mitt eget bolag tidigare, över börsen också. Dessutom är det inte lika lätt att gå in och ur mitt eget bolag. Storskogen för mig är en likvid tillgång där jag kan köpa och sälja som jag vill.”
BEVISBÖRDA PÅ VESTUM
I förra veckan presenterades Vestums rapport för årets andra kvartal. Även om aktien har kommit ned rejält på börsen verkar den operativa verksamheten rulla på enligt plan. Den organiska tillväxten (proformerad 12 månaders rullande nettoomsättning) låg på 15% och Ebita-marginalen på 10,4%. Trots att Vestums bolag är verksamma inom konjunkturkänsliga sektorer som bygg och infrastruktur verkar man inte ha drabbats särskilt hårt av inflation eller konjunkturnedgång. Conny Ryk tror att man kan fortsätta parera prishöjningarna även i kommande kvartal.
”Det fina med vår modell är att entreprenörerna som driver bolagen ligger väldigt nära verksamheten. Det gör att det är lättare att lägga prishöjningarna på slutkunden. Vi ser att problemen gällande insatsvaror kvarstår, men det har inte blivit värre i alla fall. Det och det högre energipriset, både på el och särskilt bränsle, påverkar absolut. Men det är inte på en nivå som är ohållbar.”
Vad kommer du fokusera på det kommande året?
”Jag gillar inte att vi har mallats in som en slags serieförvärvare. Förra året var det kanske bra för att förklara delar av det vi gör, men jag kan ångra att vi själva har uttryckt det så. Det är inte så jag ser på Vestum. Vi köper bolag och bygger en jättefin koncern, som har en massa bra varumärken som vi jobbar med på marknaden. Men vi arbetar som en koncern. Vi har inte samma modell som de bolag vi jämförs med som exempelvis Storskogen och Instalco. Vi liknar varandra till viss del, men vi jobbar väldigt mycket närmare våra bolag.”
Vilka bolag är mer jämförbara med er då?
”Du kan nästan ta vilket förvärvande börsbolag som helst. Nibe och Assa Abloy är bra exempel. Visst, de värderas jättehögt, men om vi lämnar det så finns det vissa likheter mellan våra verksamheter. De har gjort en sjuk mängd förvärv under åren.”
Men inte 70 på ett år.
”Nej, inte 70 på ett år. Men de har å andra sidan gjort större förvärv. Vi gjorde ju så många förvärv för att komma upp på banan fort. Finansmarknaden var öppen för det, och vi nyttjade det.”
Aktien är trots allt ned 67% i år. Vad tror du krävs för att återfå investerarnas förtroende?
”Till att börja med har ju hela börssentimentet försämrats ganska rejält i år. Vi fick en extra stor push nedåt då Q1-rapporten var något svagare än vad marknaden räknat med. Ebita-marginalen låg runt 6%, vilket är under målet på 10%. Men nu när Q2:an kom så tror jag att många hajar till på att vi återigen gör en Ebita-marginal på 11%. Det gör ingen annan av våra så kallade peers. Låt oss leverera 2-3 kvartal framöver så är jag helt övertygad om att investerarna kommer förstå att vi är annorlunda mot de bolag vi jämförs med idag. Jag har sagt att vi inte ska vara ute och snacka om vad vi kan och ska göra. Vi ska låta siffrorna tala för sig själva så kommer marknaden till slut förstå Vestums kvaliteter.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.