Compaq är ute efter Ericsson och Nokia

Trådlösa handdatorer med pratfunktion blir årets storsäljare för Compaq, världens största pc-företag. Därmed blir datajätten konkurrent med Ericsson och Nokia.

Compaq tror också att infrastruktur för att bygga ut trådlösa datatjänster kompenserar för en allmänt svagare efterfrågan på IT-utrustning och tjänster.

Det säger Compaqs Sveriges marknadschef Mark Reznik.

Efter vinstvarning i december lyckades Compaq överraska aktiemarknaden igår med ett positivt bokslut. Omsättningen blev drygt 42 (38,5) miljarder dollar och rörelseresultatet 3,6 (1,8)miljarder för helåret.

Compaq är alltså nästan dubbelt så stort som Ericsson och räknas till de företag som skulle kunna bli partner med Ericssons mobiltelefoner.

I Sverige omsatte Compaq drygt 6 miljarder kronor. Företaget redovisar inte vinster i enskilda länder.

”Compaq växte med åtta procent i Sverige förra året. Totalmarknaden backade något, så vi har tagit cirka 2 procents marknadsandelar i Sverige”, säger Mark Reznik.

I år ska Compaq komma med nya trådlösa produkter och tjänster. De väntas kompensera för en avmattning av efterfrågan på persondatorer. Företaget gav sig in på området handdatorer i våras. På ett knappt år tog Compaq två procent av en exploderande USA-marknad. 3,5 miljoner enheter såldes i USA, vilket var 2,5 gånger fler än 1999.

Nu tror Compaq att den boomen kommer till Sverige.

”Jag kan inte ge någon prognos över hur många handdatorer vi räknar med att sälja i Sverige. Men det rör sig om volymer som börjar närma sig persondatorer”, säger Mark Reznik.

Det såldes 250.000 handdatorer (PDA:er) i Sverige under 2000. I år räknar analysföretaget IT-research med att det säljs 400.000 handdatorer. Alltså en ökning med 60 procent.

Det innebär att dataindustrins handdatorer börjar närma sig volymerna för telekomindustrins wap-telefoner. I år bedömer IT-research att det kommer att säljas en miljon wap-utrustade mobiltelefoner.

”Datorindustrin blir en stor konkurrent till Ericsson, Nokia och Motorolas telefoner. Datorföretagen sitter på användarna eftersom de framtida mobiltjänsterna handlar om att koppla upp sig mot nätet, att använda e-post och multimedia. Och det är ju precis vad man har en dator till”, säger David Larsson, VD på IT-research.

De handdatorer som säljs under året kommer att ha röstfunktion och vara anslutna till GSM eller GPRS-nät, vilket gör att de konkurrerar direkt med traditionella mobiltelefoner.

Förutom handdatorer så räknar Compaq med ökad efterfrågan på infrastruktur kring trådlös data. All information i datanäten ska göras tillgänglig för trådlösa laptops och handdatorer. Det handlar om lagringssystem, servrar och tjänster.

”Hela den trådlösa marknaden blir spännande i Sverige i år. Sverige ligger långt fram här”, säger Compaqs Mark Reznik.

Det krigas om vilket operativsystem som blir dominerande för handdatorerna. Det finns tre stora grupperingar:

Marknadsledaren Palm, som har halva den svenska marknaden, använder sig av sitt eget Palm/OS. Fördelen är en stor kundbas.

Microsofts Pocket PC som används av Compaq och Casio. Fördelen är kunnande om operativsystem, serverkunnande och multimedia-, färg- och ljudkunnande.

Den tredje gruppen är Epoc som utvecklats av Ericsson, Nokia och Psion. Styrkan är telekomkunnande och många kunder.

Fotnot: En tredjedel av Compaqs omsättning är servrar och företagslösningar. En tredjedel är stationära, bärbara och handdatorer för företag. 18 procent är konsumentprodukter och 16 procent är tjänster.

Mats Paulsen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.