Comdex – en trött tillställning

Idag tar den stora IT-mässan Comdex slut. Det gör inget.

Den stora skandinaviska IT-mässan Comdex har i dagarna tre gått av stapeln på Svenska mässan i Göteborg. Det var en sargad bransch som höll god min, men så värst lustigt var det inte.

SKENET BEDRAR: Så här livat var det inte.

Det tyckte uppenbarligen heller inte utställarna som lyste med sin frånvaro. Stora delar av mässhallen var avskärmad och bortsett från svenskarna så var det påfallande lite skandinavism över det hela.

Totalt kommer drygt 270 utställare ha försökt nå de drygt 20.000 besökarna när mässhallarna slår igen i afton. Även om det är ungefär lika många som i fjol och besökare från England tyckte att det var bra fart jämfört med hemma, kvarstår den stora frågan hur många av dessa besökare som var värda utställningsbesväret och vad Comdex ska vara bra för?

För den kanske mest påfallande trenden är att IT-branschens framgång och infiltration i snart sagt varje vrå av samhället gör det omöjligt att samla alla IT-företag under ett enda tak.

Lite ditt och datt…
Även om alla förenas av att använda stora, platta bildskärmar, är det inte så mycket som förenar dem i övrigt. Lite säkerhet, lite medicin, lite konsult, lite hårdvara, lite mjukvara, lite studenter, lite allt möjligt gör att både utställare och besökare blir splittrade.

Likaså saknades de stora visionerna. Även om Näringsminister Leif Pagrotsky uttalade att han tyckte att det var bra att det var mer praktiskt i år så leder frånvaron av visioner till en lätt fadd känsla.

SMART: Cypaks förpackningar för medicin.

Något kul då? Ja, några roliga prylar fanns det definitivt. Cypak visade extremt billiga engångsdatorer bestående av minimala chip, ledande färg och papp, bland annat manifesterat i intelligenta förpackningar av mediciner för klinisk prövning.

Bolaget, som lockat själve Bill Gates till sin monter på det stora Comdex, fick den här gången besök av Leif Pagrotsky och uppfattningen var nog att det var den roligaste saken på mässan.

Smart pyjamas
CR&T fick likaså mycket uppmärksamhet för sin digitala pyjamas som mäter hjärtljud. Den ser ut som en vanlig pyjamas (och bland annat kläddes Leif Pagrotsky i den för lämpliga pressbilder). Men det var tyvärr fejk. Hjärtljuden kräver en rätt stor och tjock platta för mätningen och den satt i stolen hos den person som skötte datorn där hjärtljuden övervakades. Plattan går heller – till skillnad från en vanlig pyjamas – inte att tvätta.

Men kopplingen mellan medicin och teknik är å andra sidan en så intressant trend att den likt Paris är värd en egen mässa.

Mimio visade en liten pryl som kan sättas på en whiteboardtavla och spela in allt som skrivs, samt även fungera som trådlös mus och inmatare för den som vill projicera en dataskärm på en whiteboard och arbeta med datorn framme vid tavlan. 8 600 kronor kostar den.

Och projektorerna är på väg upp i kvalitet och ned i pris, det fanns det gott om exempel på.

Rappa danskar
Bankgirocentralen visade sitt nya BankID, en elektronisk ID-handling som gör det möjligt att skriva under dokument digitalt. 2 miljoner svenskar kommer under året att kunna beställa sitt digitala ID-kort, vilket i sin tur är en förutsättning för effektiviseringen av det offentliga Sverige.

Danskarna var som vanligt rappa på designspåret. Ipos visade mycket snygga och rätt billiga informationskiosker. Hittills har dessa inte fått något genomslag främst då de varit hiskeligt dyra, men priserna är nu nere under 40 000 för en egen informationskiosk i en design som andas Bang Olufsen. Det är inte illa.

Världens minsta headset för bluetooth (under 10 gram) kunde också beskådas i den danska montern. Bluespoon heter den, kommer från danska Nextlink.to och är stor som huvudet på en tesked. Det finns en orsak till detta enligt chefsutvecklaren Jon Hein-Magnussen. I början när bolaget hade ont om pengar hade de inte råd att satsa på industridesign. Man tog då en tesked från IKEA och använde den som gjutform.

Misslyckad surfning
Och så blev det. Priset är 2 400 kronor, men Affärsvärlden kan avslöja att masstillverkning börjar i april och priserna väntas då falla dramatiskt. Bluespoon finns även kombinerad med hörapparat, vilket inte är en så dum innovation.

Man kan också konstatera att många som fanns i mässhallen förlitade sig på trådlösa nätverk. Leverantör var Telia Homerun, men de hade felberäknat kapacitetsbehovet, vilket gjorde att det exempelvis i Telias monter inte gick att surfa på den läckra så kallade Tablet-PC från Compaq som en ingenjör stolt gick runt med under armen.

Besökarna lyssnade säkert av och till på något av de föredrag som hölls, men också den verksamheten var mindre omfattande än vad som kanske kunde förväntas av en mässa med Comdex varumärke och ambitioner. Sanningen är snarare att mässan som fenomen är på väg ut i sin breda form. Dags att göra något nytt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF